ZEYTİNTAŞI MAĞARASI (Serik-ANTALYA)

Zeytintaşı mağarası, Antalya Serik İlçe Merkezinin 16 km kuzeyinde yer alır. Mağara, Köprü çayın kolları olan Koca dere ve Gökçeler deresi arasında yer alan Zeytintaşı tepenin (400 m) güney yamacında ve deniz seviyesinden 225 m yükseltidedir. İdari bakımdan Serik İlçesine bağlı Akbaş köyünün Gökçeler Mahallesi sınırları içerisinde bulunan mağara, Miyosen konglomerası tarafından kuşatılmış Jura-Kretase yaşlı kalkerler içerisinde ve kuzeybatı-güneydoğu yönlü bir fay üzerinde gelişmiştir. Alttan ve yanlardan geçirimsiz birimlerce kuşatılmış olan Zeytintaşı mağarası, akarsularla yarılarak askıda kalmış yarı aktif-fosil bir mağaradır. Damlataş sütunları tarafından birçok küçük salon ve odacığa ayrılmış olan mağara, birbirine bağlı iki kattan meydana gelmiş olup toplam 233 metre uzunluğa sahiptir. Zeytintaşı mağarası 1997 yılında taş ocağı işletmek amacıyla açılan yapay bir galeri sonunda tesadüfen bulunmuştur. Sıcak ve nemli bir havaya sahip olan mağara, çeşitli damlataş oluşumları ile kaplıdır. Sarkıt, dikit, sütun gibi damlataş oluşumları yanında küçük gölcükler ve boyları yer yer yarım metreye ulaşan makarnaya benzeyen (spagetti) sarkıtlar mağaranın en karakteristik şekilleridir.

___

  • Anonim, 1999, Zeytintaşı Mağarası (Serik-Antalya) Mimari ve Elektrifikasyon Uygulama Projesi. MTA, Jeoloji Etütleri Dairesi, Ankara.
  • Bayarı, S., 2004, Türkiye’de Mağaralara Yönelik Tehditler ve Koruma Önlemleri. Hacettepe Üniversitesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Beytepe, 06532, Ankara.
  • Ceylan, S.,-Demirkaya, H., 2006, Dim Mağarasının(Alanya) Kaynak Değerleri, Turizmde Kullanımı ve Sürdürülebilirliği. Doğu Coğrafya Dergisi, Sayı: 15, Erzurum.
  • Doğanay, H., 2001, Türkiye Turizm Coğrafyası, Çizgi Kitabevi, 3. Baskı, Konya, s.77.
  • Güldalı, N., 1983, Oluşumlar, Gelişimleri ve Ekonomik Değerleriyle: Mağaralar. Bilim ve Teknik Dergisi, Temmuz Sayısı, Ankara, s.3
  • Şenel, M.,.1997, 1/100 000 Ölçekli Türkiye Jeoloji Haritaları. No:9 Antalya, L 12 Paftası, MTA Yayını, Ankara.
  • Şenel, M.,1997, 1/100 000 Ölçekli Türkiye Jeoloji Haritaları. No:12 Isparta, K 12 Paftası, MTA Yayını, Ankara.
  • Serik Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Verileri, 2006.