TEKMAN-KİĞI HAMZAN (ÇİMENÖZÜ) TERMAL SU KAYNAKLARI (ERZURUM) / Thermal spring in Tekman-Kığı Hamzan (Erzurum)

Özet:Erzurum’un Tekman ilçesi termal kaynaklar bakımından büyük bir potansiyele sahiptir. İlçenin Çimenözü köyü yakınlarında toplam 15 lt/sn. debide ve sıcaklığı 44-58 °C arasında değişen Kiğı Hamzan çermiği adıyla bilinen termal kaynaklar bulunmaktadır. Termal sular, kalsiyum ve sodyumca zengindir. Yalnızca romatizma, deri ve kadın hastalıkları gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bu kaynaklar atıl bir vaziyettedir. Mevcut yapılar ilkel durumdadır. Ulaşım, konaklama ve güvenlik gibi çeşitli sorunları vardır. Gerekli çalışmalar yapıldığı taktirde kaynak sularından seracılık, mantar yetiştiriciliği, balıkçılık, kümes ve ahır ısıtması gibi daha birçok alanda yararlanmak mümkündür. Bu çalışmamızda jeotermal potansiyeli yüksek Kiğı Hamzan termal kaynakları konu alınmış, kaynakların oluşumu, fiziksel ve kimyasal özellikleri ve yapılması gerekenler belirtilerek, ilgililerin dikkati çekilmeye çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Termal Kaynak, Jeotermal,, Kiğı Hamzan   Abstract:Tekman, the administrative district within Erzurum, has a huge potential from the point of thermal resources. The thermal resources know as Kiğı Hamzan spring and whose whole current quantity is 15 litre/second and 44-58 °C heat has been villiage, where is nearby Tekman. Those resources that are used only for the threatment of the rheumatism, the skin and the faminine illnesses are in idle condition. On the other hand, not only are the present establishments in a primitive position, but also those establishments have various problems of transportation, accommodation, security. Providing that the essential bussiness is held, it can be possible to get benifit in assorted fields such as greenhouse work, growing mushroom, fishing, warming, coop and the barn. In this work, Kiğı Hamzan Thermal Resources of which jeothermal energy is high has been held. Furthermore, the formation period and its physical and chemical pecularities are determined. Besides, it has been tried to call attention of the authority. Key Words: Thermal Resource, Jeothermal,, Kiğı Hamzan

___

  • ALPMAN, N.-1965: Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri Sıcak Su Kaynakları Ġçmeleri ve Maden Sularının Teknik Envanteri. MTA Enst. Raporu, yayımlanmamıĢ, ANKARA.
  • DOĞANAY, H.-1989: Erzurum’un Termal Turizm Potansiyeli, Turizm Yıllığı 1988-1989, Türkiye Kalkınma Bankası, s.156-174, ANKARA
  • DPT-2001: Madencilik (Enerji Hammaddeleri: Jeotermal Enerji) Özel Ġhtisas Komisyonu Raporu, Sekizinci BeĢ Yıllık Kalkınma Planı, ANKARA.
  • PAMĠR, H.N., BAYKAL, F.-1943: Bingöl Bölgesi ve buranın Ģimal ve cenubundaki jeolojik yapı, MTA Enst. Rap. No: 1447, yayımlanmamıĢ, ANKARA.
  • POLAT, S.-2003: Karasu Irmağı Havzasının Hidrojeomorfolojik Etüdü, Marmara Üniv. Sosyal Bilimler Enst., Doktora Tezi, yayımlanmamıĢ, ĠSTANBUL.
  • SELÇUK BĠRĠÇĠK, A.-1978: Konya Ereğlisi- Akhüyük Travertenleri ve Kükürtlü Suları, Jeomorfoloji Dergisi, S.7, s.55-61, ANKARA.
  • TARHAN, N.-1991: Hınıs-Varto-Karlıova (Erzurum-MuĢ-Bingöl) Dolayındaki Neojen Volkanitlerinin Jeolojisi ve Petrolojisi, MTA Dergisi, S.113, S.50, ANKARA.
  • TONBUL, S.-1996: Bingöl Dağının Volkan Morfolojisi ve VolkanizmaTektonik ĠliĢkileri, Fırat Üniv. Sosyal Bilimler Dergisi, C.8, S.1, 311-340, ELAZIĞ.
  • ZAMAN, M., POLAT, S.,ÖZDEMĠR, M.-2000: Diyadin Kaplıcaları, Doğu Coğrafya Dergisi, Atatürk Üniv., S.4, s.349-378, ERZURUM.