SOMUT KÜLTÜREL MİRAS ÖRNEĞİ: OVACIK (KARABÜK) KIŞLA KÖYÜ SU DEĞİRMENİ

Kültürel turizm ve kültürel miras kapsamında ele alındığında somut kültürel miras unsurlarımızın hızla yok olmaya başladığı günümüzde bu unsurlarımı yaşatmaya çalışanların tespit edilerek kendileri ile görüşülmesi, aktardıkları bilgilerin yazılı ve sesli olarak kayıt altına alınması, kültürel miras unsurlarımızın unutulmaması, yeni nesillere aktarılması ve böylece sürdürülebilir kılınmaları açısından mutlak önem taşımaktadır. Bu çalışmada, kültürel mirasımızın önemli örneklerinden olan su değirmenlerinin kökeni ve tarihi gelişimi ele alınmış, Karabük ili Ovacık ilçesi Kışla Köyü örneğinde kuruluş, işleyiş ve yapısal özelliklerine değinilmiş, atıl vaziyete gelmesinin sebepleri irdelenmiş, kırsal miras unsuru olarak korunması ve gelecek nesillere taşınabilmesi için kayıt altına alınmıştır. Araştırmada ilişkilerin anlamını ve türünü keşfetmek için gözlemlerin sayısal olmayan bir biçimde incelenmesi ve yorumlanmasını ifade eden nitel araştırma yöntemi ve verilerin toplanmasında mülakat (görüşme) tekniği kullanılmıştır. Değirmen kalıntıları ve değirmen sahibi incelenerek fotoğraflar ile belgelenmiştir. Ayrıca literatür taraması yapılarak bu çalışmanın bilimsel bir tabana oturtulması sağlanmıştır. Sonuç itibari ile araştırma; mülakat tekniği ile elde edilen bulguların teorik bilgilerle birleştirilmesine dayanan yorumlamalardan oluşmaktadır.

___

  • Birici, S., (2007). Klasik Türk Edebiyatında Âsiyâ. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17(1):97-113.
  • Demir, N., (2003). Su Değirmenlerinin Müzelenmesi. Türkiye’de Halkbilimi Müzeciliği ve Sorunları Sempozyumu Bildirileri, Ankara: Gazi Üniversitesi THBMER Yayını: 148-163.
  • Dündar, O., Polat, M., vd,, (2017). Zonguldak Bölgesi Su Değirmenleri ve Teknik Özellikleri. Uluslararası Katılımlı 6. Tarihi Yapıların Korunması ve Güçlendirilmesi Sempozyumu, 163-173.
  • Gürses, R. ve Karababa Taşkın, E. B., (2007). Anadolu’da Kaybolmakta Olan Bir Maddi Kültür Unsuru: Su Değirmenleri (Beypazarı Örneği). Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi Bildirileri, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yayınları:4/2, 645-677.
  • Ögel, B., (1988). İslâmiyet’ten Önce Türk Kültür Tarihi. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları: 89.
  • Örs Çorapçıoğlu, G. ve Ulusoy Binan, D., (2017). Su Değirmenlerine Yönelik Bir Belgeleme ve Koruma Yöntemi. Megaraon Dergisi, 12(2):228-248.
  • http://www.ovacik.bel.tr/?pnum=12&pt=Ovac%C4%B1k+Tarih%C3%A7e [Erişim Tarihi: 03.03.2020].