SEDİR ADASI VE ÇEVRESİNİN JEOMORFOLOJİSİ

Bu çalışmada, Sedir Adası’nın morfolojik özellikleri incelenmiştir. Çalışmada adanın turizm potansiyelini belirleyen jeolojik ve morfolojik yapının belirlenmesi amaçlanmıştır. Ada içerisinde yer alan Kleopatra plajı kumullarının yapısı ile Antik Kadrea şehrinde kullanılan yapı malzemelerinin yapıları incelenerek ada jeolojisi hakkında bilgi sahibi olunmaya çalışılmıştır. Ayrıca geçmiş tektonik hareketlenmeler ile ortaya çıkan ada morfolojisinin yanı sıra, kıyı morfolojisinin birçok örneği ada üzerinde tespit edilmiştir. Gökova körfezinin bir parçası olan adanın küçük olması ve su kaynaklarını kısıtlı oluşu ada üzerindeki daha sonra oluşabilecek yerleşmelerin gelişimini de etkilemiştir.

___

  • Akyol, O., Ceyhan, T., İlkyaz, A., Erdem, M. (2007). Gökova körfezi (Ege Denizi) uzatma ağları balıkçılığı üzerine araştırmalar. Anadolu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 8 (1):139-144.
  • Altun,. E.-Gül, M.-Aktürk, S.-Kuşçu, İ.-Kuşçu, G. (2009). Kleopatra (Gökova-Sedir Adası, Muğla) kumsalı efsanesine jeolojik bir yaklaşım: ooidlerin köken ve oluşum şartlarının sedimantolojik, mineralojik, jeokimyasal ve izotop sistematikleri açısından araştırılması. MUĞLA. SMAP-III, Gökova projesi gelişme raporu–2.
  • Eren, M. (2008). Küçük ölçekli karstik yüzey yapıları. Jeoloji Mühendisliği Dergisi 31(2)2007-32(1) 2008
  • Kayan, İ. (1971). Gökova ve çevresinde fiziki coğrafya araştırmaları. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Coğrafya Araştırmaları Dergisi. Sayı 3-4, sayfa 295-336.
  • Kurt, H.-Demirbağ, E.-Özer, N. (2007). Yansıma sismiği ve sismisite verileri ile Gökova körfezi aktif tektoniğinin araştırılması. Türkiye Kuvaterner Sempozyumu-V.
  • Uluğ, A.-Kaşer, N. (2007). Güneydoğu Ege Denizi-Gökova Körfezi’nde yer alan Ören deltasının yapısı ve depremselliği. 6. Ulusal Kıyı Mühendisliği Sempozyumu.
  • Wikipedia (2009). Gökova Körfezi. Wikipedia, Özgür Ansiklopedi. 10:18, Nisan 22, 2009 http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=G%C3%B6kova_K%C3%B6rfezi&oldid =544 6900.