KONUT ÖZELLİKLERİ VE KULLANIM PRATİKLERİ AÇISINDAN UŞAK’TA HOBİ BAHÇELERİNİN İNCELENMESİ

Şehirler her geçen gün nüfus bakımdan daha da kalabalıklaşmakta ve insan hayatı için yorucu olmaya devam etmektedir. Yoğun şehir yaşamı gürültü, ses ve görüntü kirliliği, trafik sorunları ve stres gibi birçok olumsuzlukları da beraberinde getirmektedir. Bu yoğun hayat tarzı içerisinde insanlar küçük zaman dilimlerinde de olsa rekreasyon faaliyetlerinde bulunmak ve biraz doğa ile ilgilenmek istemektedirler. Günümüz rekreasyon faaliyetleri içerisinde şehir yaşamına uygun olanlardan biriside hobi bahçeleridir. Hobi bahçeleri insanların tarımsal faaliyet, dinlenme, doğada olma gibi istekleri kapsamında yöneldikleri modern dünya rekreasyon faaliyetlerindendir. Çalışma sahamız olan Uşak Güzelbahçe hobi bahçelerini de coğrafi bir çerçevede değerlendirip genel hobi bahçesi literatürüne uyup uymadığını değerlendirilmiştir. Standart hobi bahçelerinden yer yer ayrılan çalışma sahamızda insanların hobi bahçesine çoğunlukla tarımsal faaliyet odaklı bakmış olsalar da yazlık ya da sadece dinlenme amaçlı yaklaşımların olduğu da tespit edilmiştir.

Investigation of Hobby Gardens in Uşak in Terms of Housing Features and Usage Practices

Cities continue to become more crowded in terms of population and tiring for human life. Intensive city life brings with it many negativities such as noise, sound and visual pollution, traffic problems and stress. In this busy lifestyle, people want to engage in recreation activities and take care of nature, even in small time periods. Among the recreational activities of today, one of the ones suitable for city life is hobby gardens. Hobby gardens are one of the modern world recreation activities that people tend towards within the scope of their desires such as agricultural activity, rest and being in nature. The aim of the study is to examine the hobby gardens in Uşak in terms of their usage practices and housing characteristics. In the study, data were collected by interview method, one of the data collection tools in qualitative research methods. Hobby garden, which is our study area, has been evaluated in a geographical framework and whether it complies with the general hobby garden literature. In our study area, which has been separated from the standard hobby gardens, it has been determined that although they mostly look at the hobby garden as an agricultural activity, there are summer or only recreational approaches. In terms of residential features, single-room and prefabricated buildings are widely built in the hobby garden.

___

  • Aliağaoğlu, A., & Alevkayalı, A. (2017). “Balıkesir’de hobi bahçeleri: özellikler ve sorunlar”. Marmara Coğrafya Dergisi, 35, 195-203.
  • Aydın, İ. (2019). “Kentsel alanlardaki kırsal faaliyetlere Balıkesir şehri örneği”. Journal of International Social Research, 12(64), 157-164.
  • Doğanay, H., & Deniz, M. (2014). “Ulaşım sistemleri ve Uşak”. Doğu Coğrafya Dergisi, 19(32), 1-26.
  • Kef, F. Ş. (2015). Hobi bahçelerinin planlanması ve tasarımı: Konya Karatay Karaaslan Hobi Bahçesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Bartın Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bartın.
  • Koç, H., (2003). ”Daha yaşanabilir yerleşmeler arayışında kentsel tarım”. Planlama, TMMOB Şehir Plancıları Odası Yayını, 1, 34-40 Yanık, G., (2019). Yaşanabilir şehir kapsamında açık rekreasyon alanlarının cbs ile analizi: Adapazarı örneği. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
  • Çelik, S., (2018). Kentsel açık ve yeşil alan sistemi içerisinde hobi bahçelerinin tasarım ilkeleri ve yönetimi üzerine bir araştırma. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta.
  • Özkan, B., Kaplan, A., Aslan, N. & Kılıç, H. (1996). “Ülkemizde kent küçük bahçe parklarının gelişimi üzerinde bir araştırma”. Ekoloji ve Çevre Dergisi, 18, s.18-21.
  • Önder, S. & Polat, A.T. (2008). “Peyzaj tasarım süreci kapsamında Konya kenti için yeni bir hobi bahçesi oluşturulması”. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(46), 18-25.
  • Uslu, A., & Shakouri, N. (2013). “Kentsel peyzajda yeşil altyapı ve biyolojik çeşitliliği destekleyecek olanaklar”. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 6(1), 46-50.
  • Tapur, T. (2018). ”Konya il merkezinde bulunan hobi bahçeleri”. Türk İslam Medeniyeti Akademik Araştırmalar Dergisi. 3(25), s.109-122.
  • Yasak, Ü., Türkiye’de kent içi ikametgah hareketliliğine bir örnek: Uşak kenti. (Yayınlanmamış doktora tezi) Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Yılmaz, H., Turgut, H. & Demircan, N. (2006). ”Erzurum kent halkının hobi bahçesi hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi”. Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, 1, 96-110.
  • Küçükali, H., Küçükali, İ., Taşdemir, M., (2016) ”Sağlığın yeşil belirleyicileri: parklar”, Sağlık Düşüncesi ve Tıp Kültürü Dergisi, İlkbahar, 40-45.
  • Taşöz Düşündere, A., (2018), “1992-2018 Dönemi için gece ışıklarıyla il bazında gsyh tahmini:2018’de 81 İlin büyüme performansı”, Erişim tarihi: 05.07.2020 https://haber.tobb.org.tr/ekonomikforum/2019/297/76-86.pdf,