ISPARTA’DA KENTSEL KORUMA

Isparta, son yıllarda diğer bir çok Anadolu kentinde görüldüğü gibi, hızlı bir şekilde büyümektedir. Bu büyüme olayı, beraberinde, Isparta’nın mevcut olan geleneksel tarihi kimliğini ve dokusunu bozmadan, eski bir Anadolu kenti olmaktan ziyade, modern çağdaş bir kente nasıl dönüşüm yapacağı sorusunu akla getirmektedir. Genel olarak gözlenmektedir ki, bu dönüşüm esnasında ülkemizin hemen her yerinde çevre ve tarihi zenginliklerin korunması oldukça ihmal edilmiştir. Bu koruma işlemi, bu konuda korumayla ilgili deneyim birikimi, çevre koruma bilinci, ekonomik güç, tarih bilinci gibi hassas konuları iyi değerlendirmeyi gerektirir. Türkiye’nin tüm kentlerinde görüldüğü gibi, Isparta’da da yerleşim açısından, kentin gelişme durumunun, diğer kentlere göre farklılıklarını yansıtacak bir planlamanın olmayışı, mevcut durumu değerlendirmeyi zorlaştırmaktadır. Isparta’nın en eski bölümü, merkezde bir bölgede kalmakta, koruma altına alınmış kentsel sit alanları, tarihi sit alanları ve tek yapı ölçeğinde korunan eserlerde ciddi sorunlar gözlenmektedir. Isparta’da koruma altına alınmış binaların iç ve dış kısımlarının tamir ve bakımlarının yapılması, çürüme ve kötüleşmelerinin önüne geçilmesi, bu değerlerin gelecek nesillere kazandırılması ve kentin kendine özgü kimliğinin belirginleşmesi açısından önemlidir.

___

  • Akçura, N., 1972, Türkiye’de Eski Eserler, Mimarlık Fakültesi Dergisi, Sayı 8, İstanbul
  • Bilgin, A., Sargın, S., 2004,”Isparta Yöresindeki Yapıtaşlarındaki Ayrışma, TMMOB”, Maden Müh. Odası, Madencilik Bülteni, Mermer Özel Sayısı, pp. 43-54, Ankara.
  • Böcüzade, S.,S.,1983, Isparta Tarihi,Serenler Yayını,İstanbul
  • D.P.T. 1979, 4. Beş Yıllık Kalkınma Planı 1979-1983, Ankara
  • Mumcu, A.,1969, Eski Eserler Hukuku, A.Ü. Hukuk Fakültesi Dergisi,C.26, pp.3-4,s.67,Ankara
  • Özay, İ., 1996, Eski Isparta evleri, Batı Akd. Mim. Derg., s.1, pp.12-14, Antalya.
  • Özgüç, N., 1988, “Şehirsel Koruma ve Coğrafya”,İ.Ü. Edebiyat Fakültesi,Coğrafya Dergisi,Sayı 3, İstanbul.
  • Sargın, S., Bilgin, A.,2002, Doğal ortam-insan ilişkisi çerçevesinde Isparta şehri yapılaşmasında kullanılan yapı taşlarının petrografik ve alterasyon araştırılması.(SDÜ, proje no. 585, tamamlanmış) çevreyle olan etkileşiminin
  • Tola, S., 1984, Şehirciliğin Son 25 Yılı Bildirileri.,”Koruma Amaçlı İmar Planlarında ve Tatbikatlarında Sorunlar” İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yayını , pp..191-195. İstanbul.
  • Tümertekin, E., Özgüç, N., 2002, Beşeri Coğrafya, İnsan.Kültür.Mekan, Çantay Kitabevi, 623 p.,İstanbul