COĞRAFYA DERSİ ZÜMRE TOPLANTILARINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

Bu araştırmada, coğrafya dersi zümre toplantılarına yönelik coğrafya öğretmenlerinin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yöntemi ve fenomenoloji deseninde gerçekleştirilen çalışmaya 2017-2018 eğitim öğretim yılının bahar döneminde Karabük İli merkez ilçesindeki ortaöğretim kurumlarında görev yapan 12 coğrafya öğretmeni katılmıştır. Araştırmanın verileri Kılcan, Çepni ve Kılınç (2018) tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanılmıştır. Uygulama sonrasında katılımcılardan elde edilen veriler içerik analiziyle çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda, coğrafya dersi zümre toplantılarına ilişkin öğretmenlerin görüşleri “Zümre Toplantısında Planlananlar”, “Zümre Toplantılarında Karar Alma Yöntemleri”, “Zümre Toplantılarının Alan Eğitimine Katkısı” ve “Zümre Toplantılarının Etkililiği” şeklinde dört temel tema altında toplanmıştır. Çalışmanın sonucunda Coğrafya öğretmenleri zümrelerde öğrenci başarısının arttırılması, yıllık planlar, ödevler, diğer öğretmenlerle iş birliği, ölçme ve değerlendirme hakkında planlama yaptıklarını belirtmişlerdir. Coğrafya öğretmenleri bu toplantılarda daha çok görüş alışverişinde bulunularak karar aldıklarını ifade etmişlerdir. Coğrafya öğretmenleri zümre toplantılarını alan eğitimi açısından faydalı olduğunu savunmuş ancak bir grup öğretmen bu toplantıların kâğıt üstünde kaldığını uygulamaya geçmediğini dile getirilmiştir. 

___

  • ACARBAŞ, Y. (2011). Zümre öğretmenler kurulunun Coğrafya öğretmenleri görüşlerine göre değerlendirilmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • ALIM, M. ve DOĞANAY, G. (2016). Coğrafya Öğretiminde Zümreler Arası İşbirliğinin Önemi ve Ortak Konuların Analizi. Doğu Coğrafya Dergisi, 35, 1-15.
  • CRESWELL, J.W. (2007). Qualitative inquiry and research design: Choosing among the approaches (2nd Ed.). Thousand Oaks, CA:Sage.
  • ÇELEBİ, N., VURANOK, T.V. ve HASEKİOĞLU TURGUT, I. (2016). Zümre öğretmenlerinin işbirliği düzeyini belirleme ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması. Kastamonu Eğitim Dergisi, 24(2), 803-820.
  • DEMİRTAş, H. ve CÖMERT, M. (2006). Zümre Öğretmenler Kurulu Toplantılarının Etkililiğinin Öğretmen Görüşlerine Dayalı Olarak Değerlendirilmesi (Malatya İli Örneği). Eurasian Journal of Educational Research (EJER), 25, 96-108.
  • GÜLER, M. ALTUN, T. ve TÜRKDOĞAN, A. (2015). Matematik öğretmenlerinin zümre öğretmenler kurulunun etkililiği hakkındaki görüşlerinin incelenmesi. İlköğretim Online, 14(2), 395-406.
  • KILCAN, B., ÇEPNİ, O. ve KILINÇ, A.Ç. (2018). Examining Social Studies Teachers’ Views on Branch Teachers’ Committee Meetings. Journal of Education and Training Studies, 6(4), 143-153.
  • KÜÇÜK, M., AYVACI, H.Ş. ve ALTINTAŞ.A. (2004). Zümre öğretmenler kurulu toplantı kararlarının eğitim ve öğretim uygulamaları üzerindeki yansımaları, XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, Malatya Üniversitesi, Malatya.
  • MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI [MEB] (2017). MEB Eğitim Kurumları ve Zümreleri Yönergesi.https://ogm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2017_08/25174941_zYyYnerrge.pdf adresinden 02.09.2018 tarihinde erişim sağlanmıştır.
  • MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI [MEB] (2018). Ortaöğretim Coğrafya Dersi Öğretim Programı. Ankara.PATTON, M.Q. (2002). Qualitative research and evaluation methods (3rd Ed.). London:Sage.
  • ŞAHİN, E. MADEN, S. ve GEDİK, M. (2011). Zümre öğretmenler kurulu toplantılarının etkinliğinin Türkçe öğretmenlerinin görüşlerine dayalı olarak değerlendirilmesi (Erzurum ili örneği). Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, (13)1,155-172.
  • YILDIRIM, A. ve ŞİMŞEK, H. (2011). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (8.Baskı). Ankara: Seçkin.