TOPLUMSAL KÜLTÜR KURUMU OLARAK HALK KÜTÜPHANELERİ: ÇANKIRI HALK KÜTÜPHANELERİNİN OLANAKLAR VE HİZMETLER DURUM HARİTASI

Bilgi teknolojilerinin etkisiyle artan gelişim ve değişim olgusu 21. yüzyıla "Bilgi Çağı", bu çağın gereklerini yerine getiren toplumlara da "Bilgi Toplumu" denmesine neden olmuştur. "Değişmeyen tek şey değişim" ile özetlenen gelişmelerin arkasında yatan gerçek, bilginin üretim ve tüketiminde yaşanan üssel artış, yani "Bilgi Patlaması"dır. Hemen her alanda köklü değişikliklere neden olan bu gelişme, bireysel, toplumsal ve mesleki başarıda bilgi yoğun yaşamı öngörmektedir. Başka bir deyişle çağın başarılı bireyleri, karşılaştıkları bir sorunu çözmede ya da herhangi bir karar vermede bilgiyi beceriyle kullanabilen, bu yolla da sürekli öğrenme etkinliği içerisinde olanlardır. Yaşam boyu öğrenme kavramı ile ifade edilen bu etkinlikte, örgün eğitim kurumlarının rolü belirli süre ve ortam ile sınırlıyken, yaygın eğitim kurumları yaşam boyunca bireye öğrenme desteği sağlayan organizasyonlar olarak ön plana çıkmaktadır. Kütüphaneler geçmişten günümüze bireylerin kültürel, akademik ve sosyal yönden gelişimine bilgi hizmetleri aracılığı ile destek veren toplumsal kuruluşlardır. Bu anlamda bireylerin gereksinim duyduğu bilgiyi karşılayarak, onların yaşam boyu öğrenen kişiler olmalarına katkı sağlamada önemli bir role sahiptir. Kütüphanelerin bu rollerini layıkıyla yapmaları sahip oldukları olanaklar ile yakından ilişkilidir. Bu olanakların hizmet verdiği toplumsal çevrenin dokusuna ve beklentilerine uygun olması önemlidir. Bu çalışma, ülkemizde halk kütüphanelerinin çağın gereklerine uygun olanaklarla hizmet vermediği öngörüsü üzerine inşa edilmiştir. Bu bağlamda Çankırı'da merkezi yönetime bağlı halk kütüphanelerinin ziksel olanakları ile bu olanakların hizmete yansıması alan araştırması ile ortaya konmuştur. Elde edilen sonuçlar ışığında hizmet kalitesinin iyileştirilmesine ilişkin öneriler geliştirilmiştir. Yerel bulgulara dayalı olarak yapılan önerilerin ulusal düzeyde geçerli olması beklenmektedir.

PUBLIC LIBRARIES AS A SOCIAL CULTURE INSTITUTION: A SITUATION MAP OF ÇANKIRI PUBLIC LIBRARIES IN TERMS OF FACILITIES AND SERVICES

The phenomena of development and change, increased with the impact of information technologies, has led to the 21st century being referred to as the "Information Age" and the societies fulfilling the requirements of this age as "Information Society". Behind the developments summarized as "the only thing that is constant is change", lies the truth of exponential increase in the information production and consumption, namely "Information Explosion". This development, which causes radical changes in almost every field, predicts an information intensive life to individual, social and professional success. In other words, successful individuals of the age are those who are skillful in using knowledge to solve a problem or to make a decision and in this way those who are in continuous learning activity. In this activity expressed by the concept of lifelong learning, while the role of formal education institutions is limited to specific time and environment, informal education institutions come into prominence as the organizations that provide individuals with learning support throughout life. Libraries from past to present are social institutions that support the cultural, academic and social development of individuals through information services. In this sense, by meeting their information needs, the library plays a role of fundamental importance in contributing to individuals to be lifelong learners. The ability of libraries to fulfill this role is closely related to the possibilities (and facilities) they have. It is important that these facilities shall be provided in accordance with the pattern and expectations of the social environment that they serve so that services provided be also in accordance with the requirements of the age. This study is based on the prediction that public libraries in our country do not serve with facilities relevant and appropriate to the requirements of the age. In this context, the physical facilities and their refiection on the services of Çankırı public libraries affiliated to central government are revealed by a field study. According to the results obtained, some recommendations for improving service quality are offered. It is expected that recommendations based on local findings will be valid at a national level.

___

  • Çankırı Valiliği. Sayılarla Çankırı. Web. 26 Kasım 2017.
  • Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik. Web. 27 Kasım 2017.
  • Halk Kütüphaneleri Yönetmeliği. Web. 14 Ocak 2017.
  • Halk Kütüphanesi Hizmeti: Gelişim IFLA/UNECSO İlkeleri. Çev. Bülent Yılmaz İstanbul: Türk Kütüphaneciler Derneği, 2004.
  • Halk Kütüphanesi Hizmeti: IFLA/UNESCO İlkeleri [Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kuruluşları Federasyonu]. Halk Kütüphaneleri Bölümü için Haz. Philip Gill ve diğerleri. Çev. Bülent Yılmaz. İstanbul: Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi, 2007.
  • IFLA Library Building Guidelines: Developments & Reflections. Ed. Karen Latimer ve Hellen Niegaard. Munich: K.G. Saur, 2007.
  • IFLA Public Library Service Guidelines. Ed. Christie Koontz and Barbara Gubbin. IFLA Publications Series; 147. Berlin/Munich, De Gruyter Saur.
  • T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi. Web. 27 Kasım 2017.
  • TUİK. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları. Web. 26 Kasım 2017.