MANUEL VÁZQUEZ MONTALBÁN'DAN POLİSİYE ROMANA REALİST BİR YAKLAŞIM: “MERKEZ KOMİTESİNDE CİNAYET”

Katalan polisiye roman yazarı Manuel Vázquez Montalbán, İspanya'nın transición olarak bilinen demokrasi rejimine geçiş sürecinde polisiye roman türünün önünü açan en önemli yazarlardandır. Montalbán'ın 1972-2004 yılları arasında yazdığı Pepe Carvalho adlı dedektif serisi “whodunit” türündeki klasik polisiye çizgisinden ayrılan romanlardan oluşmasının yanında, Franco sonrası dönemde İspanya'nın geçirdiği toplumsal değişime ışık tutmaktadır. Merkez Komitesinde Cinayet (1981) ise, bu serinin romanlarından biri olarak Montalbán'ın kurguyla gerçeği bir araya getirdiği ve Pepe Carvalho adlı dedektif aracılığıyla İspanya'daki toplum düzenini eleştirdiği bir eserdir. Bu eser aracılığıyla Montalbán'ın, polisiye roman türünü gerçekçi bir yaklaşım ile nasıl yorumladığının bir örneği görülmektedir.

MANUEL VÁZQUEZ MONTALBÁN'S REALIST INTERPRETATION OF THE DETECTIVE NOVEL: MURDER IN THE CENTRAL COMMITTEE

Catalan detective novelist Manuel Vázquez Montalbán is considered to be one of the most important writers that paved the way for the detective novel during the period of Spain's transition to the democratic regime known as “transición”. Montalbán's detective series Pepe Carvalho, written between 1972 and 2004, consists of novels dissociated from the classic “whodunit” detective stories and sheds light on the social change that Spain went through during Post-Franco years. Murder in the Central Committee (1981), as one of the novels in the Pepe Carvalho series, is a work in which Montalbán combines reality with ction and criticizes the social order in Spain through the detective Pepe Carvalho. In this novel, we see an example of how Montalbán interpretes the detective novel genre with a realistic approach.

___

Amell, Samuel. “El periodismo: su influencia e importancia en la novela del postfranquismo.” Castilla 14 (1989): 7-14.

Balibrea, Mari Paz. “La novela negra en la transición española como fenómeno cultural: una interpretación.” Iberoamericana (2001-) 2.7 (2002): 111–118.

Briones García, Ana Isabel. “El tratamiento postmodernista de la historia en la narrativa contemporánea: Una vuelta al compromiso a través de la ironía en la peninsula ibérica.” 1616: Anuario de la Sociedad Española de Literatura General y Comparada 10 (1996): 69-76.

Champeau, Geneviève. “Recepción de la novela realista de postguerra.” La novela en España (siglos XIX y XX). Ed. Paul Albert. Madrid: Casa de Velázquez. (2001): 207-219.

Fernández Colmeiro, José. “Posmodernidad, posfranquismo y novela policíaca.” España Contemporánea: Revista de Literatura y Cultura 5.2 (1992): 27-39.

Pérez, Roberto. “Santiago Carrillo, el líder comunista que acabó repudiado por el PCE.” ABC. 1 Şubat 2018. Web. 29 Mayıs 2018.

Sánchez Zapatero, Javier ve Alex Martín Escribà. “Manuel Vázquez Montalbán y la novela negra del desencanto.” MVM: Cuadernos de Estudios Manuel Vázquez Montalbán 1.1 (2013): 46-62.

Ünsal, Nil. “İspanya’dan Bir Kara Roman: Plenilunio”. Folklor/Edebiyat 17.68 (2011): 143-152.

Vásquez Montalbán, Manuel. Merkez Komitesinde Cinayet. Çev. Doğan Yurdakul. İstanbul: Afa, 1992.

Vásquez Montalbán, La literatura en la construcción de la cuidad democrática. Barcelona: Crítica, 1998.