MAHARANA PRATAP VE HALDİGHATİ SAVAŞI

Mevar ileri gelenleri 1572'de Pratap'ı yönetici ilan ettiler. Pratap, yirmi beş yıllık idaresinde tek başına ülkesinin bağımsızlığı için savaştı. Onun önünde aşması gereken çok büyük engeller ve zorlu koşullar bulunuyordu. Kardeşleri bile Moğol tarafına geçmiş, pek çok Racput prensi de Amber prensinin peşine takılmışlardı. Çittor kalesinin son kuşatma ve yağmalanmasından sonra birçok Racput savaşçı öldürülmüş, Mevar'ın verimli toprakları yakılıp yağmalanmıştı. İnsan ve para yoktu, Pratap için teslim olmak huzur ve bolluk demekti. Fakat o böyle bir hayatı reddetti, tehlikeli ve zorlu yolu seçti. Yanında birkaç sadık dostu, savaş atı Çetak, güçlü Bhillalar ve sonraki yaşamında para desteği yapan veziri Bhama Shah ile durumu lehine çevirmeyi başardı ve Moğolların muazzam ordusunu geri püskürttü. Başlangıç savaşı olan Haldighati savaşı, Mevar racputları ve Maharana Pratap için çok önemliydi. Ancak bu savaş onun Türklere veya Moğollara karşı yaptığı bir savaş değildi. Bu, ülkesini korumak için, bağımsızlık için yaptığı bir savaştı.

Maharana Pratap and Battle of Haldighati

Maharana Pratap and Battle of Haldighati The chiefs of Mewar proclaimed Pratap as the ruler of Mewar at 1572 A.D. Pratap, for a long period of 25 years, maintained the independence of his country, single minded. His path was beset with thorns and he had to undergo many obstacles and tribulations. His two brothers had already joined the Mughals and most of the Rajput rajas had fallen in line with the prince of Amber. In the last sack of Chittor, many Rajput warriors had been killed and the fertile plains of Mewar had been devastated or seized. There was dearth of both men and money and safer courses for Pratap would have been to succumb to the foreign rule and live in peace and plenty. But Pratap disdained this sort of life and preferred that of hardships and hazards. With his a few faithful followers, his war horse Chetak, strong and sturdy Bhills and in later period of his life, his generous minister Bhama Shah, he could turn the tide in his favour and pushed back a colossal army of the Mughals. Haldighati, the opening war, was a very critical war for Mewar Rajputs and Pratap himself. But actually his fight was not against Turks or Mughals. It was a war of independence which he waged in the defence of his country.

___

  • BAYUR, Y.H. (1987). Hindistan Tarihi II. Cilt. Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi.
  • KEAY, John. (2000). India a History. Glasgow: Omnia Boks Limited.
  • MAJUMDAR, R.C., H.C.Raychaudhuri, Kalinikar Datta. (1948). An Advanced History of India. London: Macmillan and Co. Limited.
  • PINHEY, A.F. (1996). History of Mewar. Jodhpur: Book Treasure.
  • PRASAD, Ishwari. Ed. K.M. Munshi, N. C. Aiyer. (1956). "Rana Pratap". Indian Inheritance, Cilt III. Bombay: Bharatiya Vidya Bhavan.
  • SHARAN, R.K. (2005). Maharana Pratap. Udaipur: Chirag Prakashan.