GÉRARD DE NERVAL'İN DOĞU'DA SEYAHAT'İNDE TÜRK / OSMANLI İMGESİ

Makalemizde, XIX. yüzyılda Osmanlı ?mparatorluğu'nun belli başlı şehirlerine yolculuk eden Gérard de Nerval'in Doğu'da Seyahat adlı yapıtında aktarılan Türk/Osmanlı imgesi metne bağlı inceleme yöntemi ile çözümlenmeye çalışılacaktır. XIX. yüzyıl Fransa'sında, günlük yaşam ile düşleri, gerçeklik ile hayalleri birbirine karışmış olarak yaşayan Nerval, yaşamındaki düzensizlikleri ve acıları sona erdirecek olan umut ışığını Doğu'da görür. Uzun yıllar düşlerinde gezdiği Osmanlı şehirlerini ayrıntılı olarak betimleyen Nerval, Mısır ve Suriye ile başladığı yolculuğunu ?stanbul'da sürdürür. Söz konusu uzamlarda, Nerval; Doğu'nun efsanelerini, geleneklerini ve göreneklerini, toplumsal ve siyasal yapısını titizlikle aktarır. ?stanbul, özellikle de Pera izlenimleri, harem yaşantısı, dini farklılıklara karşı gösterilen toplumsal hoşgörü, Müslüman mezarlıkları, pazar yerleri, dini bayramlar, Ramazan eğlenceleri gibi toplumsal olay ve olgular konusunda yazar tarafından verilen bilgiler, yapıtın kültürel artalanını oluşturur.

Les images Turque / Ottomane dans Voyage En Orient de Gérard de Nerval

Dans notre article, nous allons essayer d'étudier par une méthode analytique, les images turque/ ottomane découlant du Voyage en Orient de Gérard de Nerval qui avait parcouru les principales villes de l'Empire Ottoman du XIX ème siècle. À cette époque en France Nerval qui vivait en brouillant la vie quotidienne avec les rêves; la réalité avec l'imagination, voit en Orient la lueur de l'espoir qui mettrait fin aux désordres et amertumes de son existence. Nerval qui décrit en détails les villes ottomanes qu'il avait déjà visitées dans ses rêves, durant de longues années, poursuit son voyage commencé en Egypte et en Syrie, jusqu'à Istanbul. Nerval nous transmet minutieusement les légendes, traditions, coutumes, structures sociales et politiques orientales. Les informations transmises par l'auteur sur Istanbul, particulièrement sur Péra, telles la vie au harem, la tolérance vis à vis des différences religieuses, les cimetières musulmans, les marchés, les fêtes religieuses, les divertissements du ramadan constituent l'aspect culturel de cet ouvrage.

___

Kitap:

KULA, Onur Bilge. (2010). Batı Felsefesinde Oryantalizm ve Türk İmgesi. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.

KUMRULAR, Özlem. (2008). Avrupa'da Türk Düşmanlığının Kökeni Türk Korkusu. İstanbul: Doğan Egmont Yayıncılık.

Çeviri Kitap:

NERVAL, Gérard de. (2012). Doğu'da Seyahat. (Çev. Selahattin Hilav). İstanbul: Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık.

SAİD, W.Edward, (1995), Oryantalizm (Doğubilim) Sömürgeciliğin Keşif Kolu. (Çev. Nezih Uzel). İstanbul: İrfan Yayıncılık.

Makale:

İNAL, Tuğrul. (1994). "Gérard de Nerval'in İstanbul Seyahati", Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu X. Türk Tarih Kongresi, 22-26 Eylül 1986, cilt V: 2301-2307.