İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenenlerin belirsizlik hoşgörüleri ve sözcük bilgileri arasındaki ilişkinin incelenmesi

Belirsiz durumların yaygınlığından dolayı yeni bir dil öğrenmek bilinmeyen bir arazi keşfetmeye benzer. Dil öğrenmeyi engelleyen ya da kolaylaştıran belirsizlik hoşgörüsü önemli bir öğrenme stili olarak kabul edilir. Bu çalışmanın amacı, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenenlerin belirsizlik hoşgörülerinin sözcük bilgilerini etkileyip etkilemediğini araştırmanın yanı sıra onların yabancı dil belirsizliklerine karşı ne kadar hoşgörülü/hoşgörüsüz olduklarını anlamaktır. Çalışma ayrıca İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenenlerin belirsizlik hoşgörülerinde cinsiyete dayalı bir fark olup olmadığını incelemeyi amaçlar ve belirsizlik hoşgörüsünün İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk üniversite öğrencilerinin yabancı dil sözcük öğrenimine ilişkin başarı algıları ile ilişkili olup olmadığını araştırır. Bu çalışma Türkiye’de bir devlet üniversitesinde İngilizce Öğretmenliği Programı’na kayıtlı 60 birinci sınıf öğrencisi ile yürütülmüştür. Veri toplama araçları İkinci Yabancı Dil Belirsizlik Hoşgörüsü Ölçeği ve Sözcük Seviyeleri Testi’nden oluşmaktadır. Veriler SPSS 21 yazılımı kullanılarak betimsel olarak analiz edilmiştir. Çalışmanın bulguları İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenenlerin öğrenme sürecinde genel olarak orta düzeyde belirsizlik hoşgörüsüne sahip olduklarını ve cinsiyetin belirsizlik hoşgörüsü üzerinde önemli bir etkiye sahip olmadığını ortaya çıkarmıştır. Belirsizlik hoşgörüsü ile sözcük bilgisi arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, öğrencilerin yabancı dil sözcük öğrenimine ilişkin başarı algıları ile belirsizlik hoşgörüleri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Bulgular ışığında sınıf içi uygulamalara ve bu konuda yapılabilecek araştırmalara ilişkin öneriler sunulmuştur.

Exploring the relationship between tolerance of ambiguity of EFL learners and their vocabulary knowledge

Learning a new language is akin to exploring an unknown land as ambiguous situations are prevalent in language learning. Ambiguity tolerance, which can hinder or facilitate language learning, is considered as an important learning style. The purpose of the present study is to understand how tolerant/intolerant EFL learners are of foreign language ambiguities in addition to exploring whether tolerance of ambiguity of EFL learners affects their vocabulary knowledge. The study also aims to probe whether there is any gender-related difference in tolerance of ambiguity of EFL learners and investigates whether ambiguity tolerance is related to self-perceived success of Turkish EFL learners in foreign language vocabulary. This study was conducted with 60 freshmen enrolled in the English Language Teaching (ELT) Department of a state university in Turkey. The data collection instruments consist of the Second Language Tolerance of Ambiguity Scale and the Vocabulary Levels Test. The data were analyzed descriptively using the SPSS 21 Software. The findings of the study revealed that EFL learners have a moderate level of ambiguity tolerance in foreign language learning and that gender does not have any significant impact on tolerance of ambiguity. It was also found that there is no significant relationship between tolerance of ambiguity and vocabulary knowledge whereas a significant relationship between tolerance of ambiguity and self-perceived achievement in foreign language vocabulary learning was identified. In the light of the findings, some practical recommendations were noted.