Bir yavru kedide Tip I Monteggia kırığı; tanı ve tedavi yöntemleri

Bu olgu sunumunda yavru bir kedide karşılaşılan tip I Monteggia kırığı ve tedavi sonuçlarının bildirilmesi amaçlandı. Trafik kazasından sonra ön sol ekstremitesinde topallık şikayeti ile kliniğimize getirilen 4 aylık dişi bir kedi yavrusunun klinik muayenesinde radial başın kraniale dislokasyonu ile ulnanın 1/3 proksimalinde diafizer kırık belirlendi. Genel anestezi altında ulnar kırık processus olecraniden anterograd olarak gönderilen intrameduller çivi ile fikse edildi ve radiusun redüksiyonu kolay bir şekilde gerçekleştirildi. Daha sonra ligamentum radii annulare polypropylene ile dikilerek onarıldı. Postoperatif 2. ay kontrollerinde kedinin ekstremitesini düzgün ve fonksiyonel bir şekilde kullanabildiği görüldü. Sonuç olarak kedi veya yavrularında Monteggia tip I kırıklarında intrameduller çivi ile sağlanan internal fiksasyonun yeterli olduğu ve bu yüzden başarılı bir yöntem olduğu düşünüldü.

Type I Monteggia fracture in a kitten; a review on diagnostic and therapeutic methods

In this paper, it was aimed to report the type I Monteggia fracture in a kitten and its treatment results. In clinical examination of a 4-month-old female kitten brought to our clinic with complaints of lameness in the front left leg after automobile trauma it was diagnosed with a fracture in 1/3 proximal diaphyseal of ulna with cranial dislocation of the radial head. Following general anesthesia, ulnar fracture was fixed with intramedullary nail that was sent as anterograde from the processus olecrani, and the reduction of the radius head was easily placed. Then, it was repaired suturing with polypropylene of the ligamentum radii annulare. It was understood that the kitten could use the extremity smoothly and functionally in postoperative 2 months. Consequently, the internal fixation with intramedullary nail was sufficient, and therefore it was thought to be a successful method for type I Monteggia fracture in kittens or cats.

___

  • 1. Sardinas JC, Montavon PM, (1997). Use of medial bone plate for repair of radius and ulna fractures in dogs and cats: A report of 22 cases. Vet Surg. 26: 108-113.
  • 2. Scott H, (2005). Repair of long bone fractures in cats. In Pract. 27: 390-397.
  • 3. Irubetagoyena I, Lopez T, Autefage A, (2011). Type IV Mon-teggia fracture in a cat. Vet Comp Orthop Traumatol. 24: 483-486.
  • 4. Bado JL, (1967). The Monteggia lesion. Clin Orthop Relat Res. 50: 71-86.
  • 5. Saglam M, Bilgili H, Kürüm B, Candaş A, (2000). Treatment of ulnar fracture with dislocation of caput radii (Monteggia lesion) in 2 dogs and 3 cats. Ankara Univ Vet Fak Derg. 47: 73-80. 6. Saglam M, Bilgili H, (1997). Type II Monteggia lesion and operative treatment in a cat. Ankara Univ Vet Fak Derg. 44: 1-4.
  • 7. Schwarz PD, Schradcr SC, (1984). Ulnar fracture and dislocation of the proximal radial epiphysis (Monteggia lesion) in the dog and cat: a review of 28 cases. JAVMA. 185: 190-194.
  • 8. Leclerc A, Greunz EM, Lagrave AD, (2014). Surgical treat-ment of a type III Monteggia fracture in a ring-tailed lemur (Lemur catta). Revue Med Vet. 165 (11-12): 313-317.
  • 9. Singh A, Moens NM, Nykamp S, Bruce CW, (2007). What is your diagnosis? Type 1 Monteggia fracture. JAVMA. 231: 1345-1346.
Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-9972
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Farklı Oranlarda Silolanan Yembezelyesi (Pisum sativum L.) ve Arpa (Hordeum vulgare L.) Karışımlarının Silaj Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Yıldız AYKAN, VEYSEL SARUHAN

Bir yavru kedide Tip I Monteggia kırığı; tanı ve tedavi yöntemleri

Uğur AYDIN, Sadık YAYLA, ENGİN KILIÇ

Kurutulmuş Meyve Örneklerinde Mikrobiyolojik Kalite Özelliklerinin Araştırılması

Nurgül AKBAL, AYDIN VURAL

Kadavra Hazırlamada Kullanılan Solüsyonlar ve Güncel Yaklaşımlar

Ruhsar EKİZ, Yasin DEMIRASLAN

Bıldırcınlarda (Coturnix coturnix japonica) Midazolam-Ketamin Kombinasyonunun İntramusküler, İntranasal, Oral ve İntraosseal Olarak Uygulanmasının Karşılaştırmalı Olarak Değerlendirilmesi

Sadık YAYLA, ENGİN KILIÇ, Uğur AYDIN, İlksen DÖNMEZ, CELAL ŞAHİN ERMUTLU, Vedat BARAN, Mete CİHAN, İSA ÖZAYDIN, Uğur YILDIZ

Elazığ Peynirli Ekmeğinin Mikrobiyolojik ve Kimyasal Kalitesi

BAHRİ PATIR, HÜSNÜ ŞAHAN GÜRAN

Sütçü İneklerde Progesteron (PRID® ) ile Desteklenen Ovsycnh Yönteminin Gebelik Oranı Üzerine Etkisi

Erdem TOPÇU, Firdevs BİNLİ, SERHAN SERHAT AY

Bir İvesi Koyununda Baş Bölgesinde Deri Boynuzu (Cornu Cutaneum) Olgusu

Alper BAŞA, İBRAHİM CANPOLAT, AYDIN ÇEVİK

Kadmiyum ile Oluşturulan Deneysel Karaciğer Hasarına Karşı Bal ve Polenin Lipid Peroksidayon ve Bazı Antioksidanlar Üzerine Etkisi

HALİL ŞİMŞEK, OSMAN GÜLER

Konya Merinosu Koyunlarda Gebelik İlişkili Glikoproteinlerin Gebelikteki Plazma Profili ve Erken Gebelik Tanısında Kullanılabilirliği

Uğur UÇAR, MEHMET KÖSE, MEHMET OSMAN ATLI