TÜRKİYE’DEKİ SURİYELİ MÜLTECİLERİN TÜRKİYENİN İŞGÜCÜ PİYASASINA VE İSTİHDAMA ETKİLERİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME (Derleme Makalesi / Review Article)

Arap ülkelerinde meydana gelen halk isyanları ve protestolar Tunus ve Mısır’dan başlayarak tüm bölgeyi etkilemiş 15 Mart 2011 tarihinden itibaren Suriye`ye de sirayet etmiştir. Yaşanan çatışmalar nedeniyle ülke kaos ortamına sürüklenmiş binlerce kişi yaralanmış, yine binlercesi hayatını kaybetmiştir. Suriye’de yaşanan insani krizin büyümesi sonucunda sınır bölgemizde bir hareketlilik başlamıştır. Göç akını nedeniyle ülkemiz Suriye vatandaşları için birtakım tedbirler almak zorunda kalmıştır. Türkiye tarihindeki bu en büyük göç dalgası; bu durumu en yakınında yaşamak zorunda olan sınır illerimizdeki vatandaşlarımız başta olmak üzere Türk halkı üzerinde pek çok kaygıya neden olmuş ve bir yandan da beklentileri beraberinde getirmiştir. Dünyada eşine rastlanmayan ve kısa sürede gerçekleşen bu denli büyük bir göç dalgası nedeniyle ülkemiz çetin bir sınav vermektedir. Bu çalışmada temel istatistiksel veriler ve ülkemizin makroekonomik dinamikleri göz önünde bulundurularak, Türkiye’de yaşayan Suriyeli nüfusun demografik ve ekonomik yapısı incelenecek, bilhassa işgücü piyasası ve istihdam açısından bu göçün hali hazırda birçok ekonomik sorunla mücadele eden ülkemizin  durumun üstesinden gelip gelemeyeceği analiz edilecek, yaratabileceği fırsatlar birlikte irdelenerek tehdit oluşturabilecek unsurların tespiti ve avantaja dönüştürmenin yolları tartışılacaktır.

___

  • Betts, A. (2017),Zorunlu Göç ve Küresel Politika, Çev. M. Türkaslan, Ankara: Hece Yayınları.
  • Duruel, M., (Haziran, 2017) “Suriyeli Sığınmacıların Türk Emek Piyasasına Etkileri Fırsatlar ve Tehditler”, Uluslararası Ekonomik Araştırmalar Dergisi, Cilt: 3, Sayı:2.
  • Kaygısız, İ. (2017) Suriyeli Mültecilerin Türkiye İşgücü Piyasasına Etkilerihttp://docplayer.biz.tr/52635413-Dunyadan-agustos-2017-suriyeli-multecilerin-turkiye-isgucu-piyasasina-etkileri-irfan-kaygisiz.html(Erişim Tarihi: 23.04.2018).
  • Koyuncu, Ahmet (2016) “Nimet mi? Külfet mi? Türkiye’nin Suriyeli Sığınmacıları ve Göç Ekonomisi Üzerine Bir Derkenar,” Türkiye’de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler, Wald.
  • Kuyumcu, İ. ve Kösematoğlu, H. (2017) The Impacts of The Syrian Refugees on Turkey’s Economy (2011-2016) 2:1http://dergipark.gov.tr/download/article-file/307136 (Erişim Tarihi: 24.04.2018).
  • Marshall, Gordon (2005) Sosyoloji Sözlüğü, (Çev. O. Akınbay, D. Kömürcü), Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.
  • Massey, D., Arango, J., ve diğer. (2014) “Uluslararası Göç Kuramlarının Bir Değerlendirilmesi”, Göç Dergisi 1;1 s.11-46 http://docplayer.biz.tr/12070639-Uluslararasi-goc-kuramlarinin-bir-degerlendirmesi.html(Erişim Tarihi: 23.04.2018).
  • Oytun, O. ve Gündoğar, S. S. (2015) Suriyeli Sığınmacıların Türkiye’ye Etkileri, Ankara: ORSAM-TESEV Rapor.
  • OECD, Migration PolicyDebates (2014) Is Migration Good for the Economy? https://www.oecd.org/migration/OECD%20Migration%20Policy%20Debates%20Numero%202.pdf(Erişim Tarihi: 20.04.2018).
  • Sağıroğlu, Z. (Tarihsiz) TheFundamentalParametres of Turkey’s New Migration Policyand Management WithintheTerms of New LegislationPresented at Turkish Migration Conference 25-27 June, Charles University.
  • The Guardian, The refugee crisis is a problem of poverty, not justmigration, https://www.theguardian.com/global-development/2016/jun/20/the-refugee-crisis-is-a-problem-of-poverty-not-just-migration(Erişim Tarihi: 15.11.2017).
  • The World Bank Data International migrantstock (% of population),2008. https://data.worldbank.org/indicator/SM.POP.TOTL.ZS?end=2015&start=1960 (Erişim Tarihi: 01.03.2018).
  • Türkiye İş Kurumu İnternet Şubesi, 2014 ve 2017 İstihdam Raporu http://www.iskur.gov.tr/tr-tr/kurumsalbilgi/raporlar.aspx(Erişim Tarihi: 24.04.2018).
Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-4602
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Dicle Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

SERBESTLEŞME SÜRECİNDE DEMİRYOLU LOJİSTİĞİ HİZMET KALİTESİNİN MÜŞTERİ ALGI VE BEKLENTİSİNDE KARŞILAŞTIRILMASI (Araştırma Makalesi / Research Article)

Veli ÇEVİK, Yunus GÜLER

MESLEK YÜKSEKOKULU MUHASEBE VE VERGİ PROGRAMI ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL VE EKONOMİK PROFİLİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: AĞRI MYO ÖRNEĞİ (Araştırma Makalesi / Research Article)

Fatma TEMELLİ

TÜRKİYE’DEKİ SURİYELİ MÜLTECİLERİN TÜRKİYENİN İŞGÜCÜ PİYASASINA VE İSTİHDAMA ETKİLERİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME (Derleme Makalesi / Review Article)

Mehtap KUTLU

15 TEMMUZ SONRASINDA DİNÎ CEMAATLERE YÖNELİK ARTAN GÜVENSİZLİĞE İLİŞKİN SOSYOLOJİK BİR DEĞERLENDİRME (Araştırma Makalesi / Research Article)

Abdulbaki DEDE

DÜZ ORANLI VERGİLERE BAKIŞ: HALL-RABUSHKA DÜZ ORANLI VERGİ MODELİNİN İNCELENMESİ (Araştırma Makalesi / Research Article)

Hikmet Dersim YILDIZ, Osman GEYİK

28 ŞUBAT SÜRECİNİ UYGULAMAYA GEÇİRME ÇALIŞMALARI VE AK PARTİ'NİN SÜREÇLE ETKİN MÜCADELESİ (Araştırma Makalesi / Research Article)

Muhittin IŞIK

SOSYAL STATÜ ARAYIŞINDA ELİT MEKÂNLARIN ROLÜ; DİYARBAKIR 75 METRE YOL GÜZERGÂHINDAKİ KAFELER ÖRNEĞİ (Araştırma Makalesi / Research Article)

Mustafa KAPLAN

TOPLUM SÖZLEŞMESİ KURAMLARINDA SİYASİ İKTİDARIN SINIRI OLARAK KİŞİ HAK ve ÖZGÜRLÜKLERİ MESELESİ (Araştırma Makalesi / Research Article)

Dilan MIZRAK

YOKSULLUK SORUNUNA YÖNELİK KAMU POLİTİKASI ALGISI AÇISINDAN GELİR DÜZEYİNİN BELİRLEYİCİLİĞİ: DİYARBAKIR ÖRNEĞİ (Araştırma Makalesi / Research Article)

Pelin KARATAY GÖĞÜL

AMERİKAN ELÇİLERİNİN ATAMA SÜRECİ TARİHİ VE İNGİLTERE BÜYÜKELÇİLERİNİN ATAMA SÜRECİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI

Onur BİRKAN