Sivil amaçlı kullanılan patlayıcı maddelerin karakteristikleri, çevresel etkileri ve önlemler

Sivil amaçlı kullanılan patlayıcı maddeler, gelişmekte olan ülkemizin madencilik, inşaat, sulama projelerinin kısa sürede gerçekleşmeleri için gerekli olan maddelerdir. Bu makalede sivil amaçlı kullanılan patlayıcı maddeler tanıtılmakta ve kullanılmaları esnasında ortaya çıkabilecek çevresel sorunlar ortaya konulmaktadır. Patlayıcı maddelerin kullanılmasında ortaya çıkabilecek sorunlar; patlatma esnasında taş savrulması, hava şoku ve gürültü, yer sarsıntısı vibrasyon ve toz emisyonu olarak sınıflandırılabilir. Belirtilen bu çevresel sorunların minimize edilebilmesi için alınması gerekli önlemler de bu makalede belirtilmektedir

Characteristics of explosives used for civilian purposes, their effects on the environment and measures

Explosives for civil use are substances required for the realization of mining, construction, irrigation projects in our developing country in a short time. In this paper, explosives for civil use are introduced and environmental problems which may arise during their use are revealed. Environmental problems during the use of explosives can be classified as; flying stones, air shock and noise, ground shaking vibration and dust emission during the explosion. To minimize these environmental problems mentioned, measures required to be taken are stated in this paper

___

  • 1. Ö.Y. Erkoç, Patlatma ile Çevreye Verilen Sarsıntılar ve Hasar Kriteri Üzerine Bir Tartışma, 3. Delme ve Patlatma Sempozyumu, p. 129-139, (1998).
  • 2. S. Tosun, Madencilikte Patlatılacak Ortama Uygun Patlayıcı Madde Seçimi, Madencilik Dergisi, (1991).
  • 3. WI. Duvall, B. Petkof, Spherical Propagation of Explosion of Generated Strain Pulses in Rocks, USBM, RI-5483, p. 21- 2, (1959).
  • 4. Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği (Resmi Gazete Tarihi: 04.06.2010), Ankara.
  • 5. Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği (Resmi Gazete Tarihi: 03.07.2009), Ankara.
  • 6. M. Özdoğan, Açık Ocaklarda Dinamitleme Sonucu Oluşan Titreşimler, Hava Şokları ve Yerleşim Bölgelerinde Alınacak Önlemler, http://www.maden.org.tr/resimler/ ekler/1c484ea9305ea4c_ek.pdf (23.03.2015).