Kanalizasyon İnşaatlarında Adam-Saat Değerlerinin Belirlenmesi

İller Bankası A.Ş. Birim Fiyat Analizleri, inşaat firmalarının teklif hazırlama ve planlama yapma işleri dışında, keşif hazırlama, yaklaşık maliyet ve bütçe belirleme gibi konularda yoğun olarak kullanılmaktadır. Söz konusu analizlerdeki işgücü değerleri, makine gücü ve malzeme miktarlarıyla birlikte birim fiyatları oluşturan önemli değişkenlerin bir kısmını içermektedir. Kanalizasyon inşaatlarının günümüz şartlarında önemini hiç kaybetmemesi, bu inşaatlarda işgücü değerlerinin belirlenmesinin maliyet, planlama ve bütçe konularında etkin bir yerinin olması ve İller Bankası A.Ş’nin faaliyetleri içinde yer alması nedeniyle bu çalışma önem arz etmektedir. Bu çalışmada kanalizasyon inşaatlarında adam saat değerlerinin belirlenmesi ele alınmıştır. Bu bağlamda dört adet kanalizasyon inşaatı şantiyesinde belirlenen dokuz adet kanalizasyon inşaatı pozu ile ilgili iş ölçümleri yapılmış ve bulunan sonuçlar İller Bankası analiz verileriyle karşılaştırılmıştır

Determination of Man-Hour Values in Sewer Construction

Provincial Bank Unit Price Analysis, preparation and planning of construction firms to bid works out, are widely used in areas such as making exploration, determining the approximate cost and budget. Labor values in such analysis, together with mechanical power generating unit prices and quantities of material is one of the important variables. The importance of never losing of sewer construction, the determination of the labor value in the cost of construction, planning and the lack of an active site in budgetary matters and the Province Bank that also is important to this work because of the work area. This study focused on the determination of man-hours worth of sewer construction. In this context, business metrics related to the construction of four sewage identified nine sewage construction site pose is made, and the results were compared with the Provincial Bank data analysis

___

  • Anonim,“İşEtüdü”,www.rdbe.com.tr/eyonetisim/ yonetisim/is_etudu.pdf, (2014)
  • Tezeren, A. İmalat Sanayinde Verimliliği Etkileyen Faktörler, MPM Yayın, No:319, Ankara. (1990)
  • International Labour Office, 1991, İş Etüdü, Milli Prodüktivite Merkezi Yayını, 4. Baskı, Ankara (1991)
  • Tekin, M. Üretim Yönetimi, Cilt 1, Arı Ofset Yayınevi, Konya (1996)
  • Kobu, B., Üretim Yönetimi, Beta Yayın., 15. Baskı, İstanbul (2010)
  • Tufan, D, , “Betonarme Bina İnşaatlarında Adam Saat Değerlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Uygulama Örneği”, Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Hatay (2007)
  • Oğuz, F., “İşletmelerde Verimlilik Artırımında İş Ölçümü Tekniği ve Bir Uygulama”, Master Tezi, Fen Bilimleri Enstitüsü , Ankara (2007)
  • Öcal M.E; Tat A; Erdiş E. Bayındırlık İşleri Birim Fiyat Analizlerindeki İşgücü Verimliliklerinin İrdelenmesi, Ç.Ü. Müh. Mim. Fak. Dergisi, Cilt 19, Sayı 2, Adana (2004)
  • Öcal, M.E. “Yapım İşlerinde Adam Saat/İşçi Verimliliği Analizi ve Yapay Sinir Ağı Modellemesi”, Adana (2008)
  • İller Bankası A.Ş. Birim Fiyat Tarifleri Kitabı, Ankara (2014)