SOSYAL YARDIMLARIN SORUNLU ALANI: MUHTAÇLIK TESPİTİ

Öz Sosyal yardımlar, yoksulluğun sonucunda ortaya çıkan bir mücadele yöntemidir. Birçok sorunu bünyesinde barındıran sosyal yardımların, en önemli sorun alanı muhtaçlık tespitidir. Muhtaçlık tespitinin ülkemizde bilimsel yöntem ile yapılamaması, sosyal yardımların yoksulluk üzerindeki etkisini azaltmaktadır. Sosyal yardımlardan istenilen düzeyde faydanın sağlanabilmesi için öncelikle yoksul kesimin ve ihtiyaçlarının objektif, adil ve bilimsel bir yolla tespiti gerekmektedir. Bu nedenle muhtaçlık tespiti sosyal yardımlar alanı içerisinde önem arz eden konudur. Muhtacın tespiti yapılırken yapılan hatalar, gerçek anlamda yoksulların can simidi sosyal yardımları, yoksulluk nedeni olarak ortaya çıkararak,  tartışılır hale getirmektedir.

___

ADEMA, Willem (2006), OECD Social Employment and Migration Working Papers: Social Assistance Policy Development and the Provision of a Decent Level of İn- come in Selected OECD Countries. OECD Pub.: Paris.

AKTAN, C. Coşkun (2003), “Yoksulluk Sorunun Nedenleri ve Yoksullukla Mücadele Stratejileri”. Ahmet E. Bilgili ve İbrahim Altan (Ed.), Yoksulluk Sempozyumu Ki- tabı Cilt: 1 (ss. 148-159) içinde, Düzenleyen: Deniz Feneri Derneği. İstanbul. 31 Mayıs-1 Haziran 2003, Deniz Feneri Yayınları: İstanbul. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ. Sosyal Yardım Yönetmeliği. www.antalya.bel.tr. (Erişim Tarihi: 09.02.2015).

ARI, Adnan (2003), “Yoksullukla Mücadelede Yerel Bir Dost: Dost Eli”. Ahmet E. Bilgili ve İbrahim Altan (Ed.), Yoksulluk Sempozyumu Kitabı Cilt: 3 (ss. 160- 167) içinde, Düzenleyen: Deniz Feneri Derneği, İstanbul, 31 Mayıs-1 Haziran 2003, Deniz Feneri Yayınları: İstanbul.

ASAGM (2010), Sosyal Yardım Algısı ve Yoksulluk Kültürü: Türkiye’de Kamusal Sos- yal Yardım Alanların Yardım Algısı ve Yoksulluk Kültürü Araştırması. Sadık Güneş (Yay. Haz.), ASAGM Yayınları: Ankara.

AVCI, Nazmi (2003), “Yükselen Bir Değer ( ) Olarak Yoksulluk ve Türkiye”, Ahmet E. Bilgili ve İbrahim Altan (Ed.), Yoksulluk Sempozyumu Kitabı, Cilt: 1 (ss. 122- 133) içinde, Düzenleyen: Deniz Feneri Derneği. İstanbul. 31 Mayıs-1 Haziran 2003, Deniz Feneri Yayınları: İstanbul.

AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ. Sosyal Yardım Esasları Yönetmeliği. www.aydın.bel.tr. (Erişim Tarihi: 09.02.2015).

BAHADIR, Ziynet ve DAŞLI, Yılmaz (2010), “Şartlı Nakit Transferinden Yaralanan Aileler: Sivas Örneği”. Uluslararası Yoksullukla Mücadele Stratejileri Sempoz- yumu: Deneyimler ve Yeni Fikirler, Bildiriler Kitabı, Cilt: 1. (s. 489-506) içinde, Düzenleyen: SYDGM. SYDGM Yayınları: Ankara.

BİLGİLİ, A. Emre ve ALTAN, İbrahim (2003), “Bir Yardım Yönetimi Modeli: Deniz Feneri Örneği”. Ahmet E. Bilgili ve İbrahim Altan (Ed.), Yoksulluk Sempozyumu Kitabı, Cilt: 3 (ss. 62-77) içinde, Düzenleyen: Deniz Feneri Derneği. İstanbul. 31 Mayıs-1 Haziran 2003, Deniz Feneri Yayınları: İstanbul.

BUĞRA, Ayşe (2010), Kapitalizm Yoksulluk ve Türkiye’de Sosyal Politika. İletişim Yayınları: İstanbul.

ÇENGELCİ, Ethem (1985), Türkiye’de Sosyal Yardımlar: Bir Model Geliştirme Dene- mesi. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Ens- titüsü: Ankara.

ÇENGELCİ, Ethem (1993), “Sosyal Refahın Gerçekleşmesinde Sosyal Yardımların Rol ve Önemi”. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksek Okulu Dergisi, Cilt: 11 Sayı: 1-2-3.

DANSUK, Ercan (1997), Türkiye’de Yoksulluğun Ölçülmesi ve Sosyo-Ekonomik Yapı- larla İlişkisi. (Yayımlanmış Uzmanlık Tezi), DPT: Ankara.

DAŞLI, Yılmaz (2015), “Yoksulluğun Bir Nedeni Olarak Kamusal Sosyal Yardımlar: Sivas Merkez İlçe Örneği”. (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Atatürk Üniversite- si Sosyal Bilimler Enstitüsü: Erzurum.

DDK (2009), Sosyal Yardımlar ve Sosyal Hizmetler Alanındaki Yasal ve Kurumsal Yapının İncelenmesi. Araştırma ve İnceleme Raporu Özeti, DDK: Ankara.

DEMİRBİLEK, Sevda (2005), Sosyal Güvenlik Sosyolojisi. Legal Yayıncılık: İstanbul.

DİLİK, Sait (1980), “Sosyal Yardımlar-İki Anlamlı Bir Terim”. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, XXXV (1-4), Ocak-Aralık. 73-84.

DRUCKER, F. Peter, (2000), Yeni Gerçekler. (Çev.: Birtane Karanakçı). Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları: Ankara.

ERDEM, Tevfik (2006), “Yoksulluk”. Tevfik Erdem (Ed.), Feodaliteden Küreselleşme- ye Temel Kavramlar ve Süreçler (ss: 321-365) içinde, Lotus Yayınevi: Ankara.

EUROPEAN UNİON. (1985), Counsil Decision on Specific Community Action to Combat Poverty, Council of the European Community.

GEREK, Nüvit ve ORAL, A. İlhan (2004), Sosyal Güvenlik Hukuku. Anadolu Üniversi- tesi Yayınları: Eskişehir.

GİDDENS, Anthony (2000), Sosyoloji. Hüseyin Özel ve Cemal Güzel (Yay. Haz.), Ayraç Yayınları: Ankara.

GOUGH, Ian (2010), “Güney Avrupa’da Sosyal Yardım”. (Çeviren: Burcu Yakut Çakar ve Utku Barış Balaban). Ayşe Buğra ve Çağlar Keyder (Der.), Sosyal Politika Yazıları (ss: 231-260) içinde, İletişim Yayınları: İstanbul.

GÜNEŞ, Samet (2008), “Sosyal Yardımların Sunumunda Yeni Bir Yaklaşım Olarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü Proje Destekleri ve Yok- sullukla Mücadeledeki Etkisi”. Kalaycı R. A., M. N. Nuruan, A. Çiftçi, R. Şen (Yay. Haz.) V. Aile Şurası “Aile Destek Hizmetleri” Bildirileri Kitabı, Başba- kanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü: Ankara.

GÜVEN, Sami (2001), Sosyal Politikaların Temelleri. Ezgi Kitabevi: Bursa.

HACIMAHMUTOĞLU, Hande (2009), Türkiye’de Sosyal Yardım Sisteminin Değer- lendirilmesi. (Yayımlanmış Uzmanlık Tezi), DPT: Ankara.

HALL, Anthony (2004), Socail Policy for Development. Sage Pub: London.

İKİZOĞLU, Musa (2000), Yoksulluk ve Sosyal Yardım İlişkisi: Ankara Mamak İlçesin- de Ampirik Bir Araştırma. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü: Ankara.

KESGİN, Bedrettin (2013), Kamu Sosyal Politikalarında Sosyal Yardım. Açılım Kitap: İstanbul.

KUYURTAR, Erol (2003), “Mutlak Yoksulluğa İlişkin İki Etik Yaklaşım”. Ahmet E. Bilgili ve İbrahim Altan (Ed.), Yoksulluk Sempozyumu Kitabı, Cilt:1 (ss. 110- 122) içinde, Düzenleyen: Deniz Feneri Derneği. İstanbul. 31 Mayıs-1 Haziran 2003, Deniz Feneri Yayınları: İstanbul.

MAHİROĞULLARI, Adnan. (2010), “Yoksullukla Mücadelede Sosyal Politika Önlem- leri: Sivas Örneği”. 11. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Kongresi Kitabı (ss. 115-124) içinde, TÜRK-İŞ Sendikası Yayınları: Ankara.

ÖREN, Kenan (2013), Sosyal Politika. Nobel Yayınevi: Ankara.

ÖZDEMİR, Süleyman (2004), Küreselleşme Sürecinde Refah Devleti