SAĞLIK KURUMLARINDA PAKET FİYAT UYGULAMASININ İNCELENMESİ: BİR ÜNİVERSİTE HASTANESİ ÖRNEĞİ

Öz Amaç: Bu çalışmada, sağlık hizmetlerinin finansmanında kullanılan geri ödeme yöntemlerinden biri olan paket fiyat uygulaması için belirlenen fiyatların, verilen hizmetin maliyetini karşılayıp karşılamadığı incelenerek uygulamanın sağlık kurumlarına getirdiği avantaj ve dezavantajlar belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin Genel Cerrahi Kliniği’nde 2016 yılı boyunca uygulanan 729 adet paket işlem ameliyatı sınıflandırılarak 44 farklı ameliyat kodu bulunmuştur. Bulunan kodların Sağlık Uygulama Tebliği fiyatları tespit edilmiş ve en çok kullanılan 2 adet paket ameliyat kodu belirlenmiştir. Belirlenen bu kodlar için aritmetik ortalama hesaplanmıştır. Hesaplanan aritmetik ortalamalar Sağlık Uygulama Tebliği Ek-2/C paket ameliyat fiyatları ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, Ek-2/C paket ameliyat fiyatları Ek-2/B hizmet başına ödeme fiyatları ile karşılaştırıldığında düşük kalmaktadır. Sonuç: Sağlık kurumları paket ameliyat uygulanan hastalarda maliyetleri karşılayamayacak geri ödemeler almaktadır. Bu durum sağlık kurumlarını, etik olmayan uygulamalara yönlendirmekte ve sağlık bakım hizmet kalitesini düşürmektedir.

___

Akyürek, Ç. E. (2012) “ Sağlıkta Bir Geri Ödeme Yöntemi Olarak Global Bütçe ve Türkiye”. Sosyal Güvenlik Dergisi, 2(2), 124-153.

Arat, M. (2006) “Bütçe Uygulama Talimatına Göre Hizmet Fiyatlandırma, Faturalama”, İlaç ve Malzeme Yazılma İlkeleri.

Arık, Ö., İleri, Y. Y. (2016) “Sağlıkta Geri Ödeme Sistemleri ve Global Bütçe”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 78-92.

Çelikay, F., Gümüş, E. (2010) “Türkiye'de Sağlık Hizmetleri Finansmanı”. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi,11(1), 177-216.

Eminsoy, M. (2008) “Paket Ameliyatlardan Laparoskopik Kolesistektominin Hizmet Maliyetlerinin Belirlenmesi ve But-Sut Fiyatlarıyla Karşılaştırılması”. Yüksek Lisans Tezi. Ankara : Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Erol, H., Özdemir, A. (2014) “Türkiye'de sağlık reformları ve sağlık harcamalarının değerlendirilmesi”. Sosyal Güvenlik Dergisi- Journal of Social Security, 6-34.

Güvercin, A., Mil, H. İ., Tarım, B. (2016) “Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)”. Bartın Üniversitesi İİBF Dergisi, 80-94.

İrteş Gülşen, M., Köleoğlu, N. (2018) “Sağlık Hizmetlerinin Vergilerle Finansmanında Bireylere Düşen Vergi Yükünün İrdelenmes”i. Ö. Uysal Şahin, N. Köleoğlu içinde, Teoride ve Uygulamada Sağlık Ekonomisi ve Politikaları; Güncel Sorunlar ve Araştırmalar (s. 547-568). Çanakkale: Rating Academy Yayınları.

Pazar, Z. (2008) “T.C. Sağlık Bakanlığı’nın Tanıya Dayalı (Paket) Fiyat Uygulaması”. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Sivrikaya, Ş. (2015) “Diz Artroplasti Ameliyatı Paket Fiyat Uygulamasının Değerlendirilmesi”. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: Okan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

Şahin, Ö. U., Köleoğlu, N. (2018) “Teoride ve Uygulamada Sağlık Ekonomisi ve Politikaları Güncel Sorunlar ve Araştırmalar”. Çanakkale: Rating Academy Yayınları.

Öztürk, F. (2015) ” Sağlık Kuruluşlarında Geri Ödeme Yöntemleri ve Tanıya Dayalı (Paket) Fiyat Uygulanan Laparoskopik Ameliyatların Hizmet Maliyetlerinin Belirlenerek SUT Fiyatıyla Karşılaştırılması”. Yüksek Lisans Tezi. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi.

Tatar, M. (2011) “Sağlık Hizmetlerinin Finansman Modelleri: Sosyal Sağlık Sigortasının Türkiye'de Gelişimi” Sosyal Güvenlik Dergisi, 103-133.

T.C.Sağlık Bakanlığı (2001, 12-20). Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönerge (154 sayılı yönerge). Sayı:8597: T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü.

T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, S. B. (2018). Sağlık İstatistikleri Yıllığı. Ankara: Kuban Matbaacılık Yayıncılık.

T.C. Sağlık Bakanlığı. (2008).Sağlık Uygulama Tebliği. Sosyal Güvenlik Kurumu.