DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI PERSONEL YETERLİKLERİ BAĞLAMINDA İLAHİYAT FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMLARININ İŞLEVSELLİĞİ

Öz Türkiye’de din ile ilgili en üst düzeyde vazife icra eden Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) ve ilahiyat fakültesinin birbiriyle sürekli işbirliği halinde bulunması kaçınılmazdır. 2017 yılı sonu verilerine göre DİB personelinin % 64,4 oranında büyük bir kısmının ilahiyat lisans ve ön lisans mezunu olması, bu ilişkiyi daha da güçlü hale getirmektedir.Günümüzde birçok kurum, bünyesinde görev yapacak olan personelin istihdamı ve daha yüksek bir performansla görevini yerine getirmesi amacıyla kurumda görev yapacaklar için “personel yeterlikleri” belirlemektedir. DİB da toplumun ihtiyaç duyduğu din hizmetlerinin daha etkin ve kaliteli bir biçimde sunulabilmesi amacıyla belirlediği personel yeterliklerine 2014 yılında şimdiki mevcut şeklini vermiştir. Mezunlarının önemli bir kısmı DİB’nda görev alan ilahiyat fakültesi, DİB’nın belirlemiş olduğu bu yeterlikleri ne oranda dikkate almaktadır? Fakültenin programında bu yeterliklere ne kadar yer verilmekte ve bu fakülteden mezun olanlar DİB personel yeterlikleri konusunda ne derece yeterli olmaktadırlar? Bu çalışmanın amacı, DİB’nın, bünyesinde çalışacak personel için belirlemiş olduğu yeterliklerin, ilahiyat fakültesi lisans programlarından mezun olan/olacak öğrencilere fakültede kazandırılıp kazandırılmadığını, şayet kazandırılıyorsa bunun ne düzeyde gerçekleştiğini ortaya koymaktır.

___

BAŞ Gökhan, “Öğretmenlerin Eğitim Programı Tasarım Yaklaşımı Tercih Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması”, Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, Yıl: 2013, Sayı: 13, ss. 965-992.

BÜYÜKÖZTÜRK Şener, Sosyal Bilimler için Veri Analizi El Kitabı, Pegem Akademi Yayıncılık, Ankara 2007.

KAPTAN Saim, Bilimsel Araştırma ve İstatistik Teknikleri, Tekışık Yayınları, Ankara 1998.

KARASAR Niyazi, Araştırmalarda Rapor Hazırlama, Nobel Yayıncılık, Ankara 2011.

________, Bilimsel Araştırma Yöntemi: Kavramlar, İlkeler, Teknikler, 3A Araştırma, Eğitim, Danışmanlık Ltd. Şti., Ankara 1995.

T.C. Diyanet İşleri BaşkanlığıPersonel Yeterlikleri, DİB Yayınları, Ankara 2010.

T.C. Diyanet İşleri Başkanlğı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü (Program Geliştirme Daire Başkanlığı) DİB Personel Yeterlikleri, DİB Yayınları, Ankara 2014.

http://dogm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2016_01/25104602_06061145_dogmdersprogramirenkli.pdf (Son Erişim Tarihi 07.09.2017).