Göç, Toplumsal Değişme ve Din: Avrupa'ya Göç eden Türkler Bağlamında Bir Değerlendirme

Yurtdışına göç etmiş Türklerin etnik ve dinsel açıdan karşılaştıkları soruntar ve bu sorunların üstesinden gelmeda dinln ne gibi fonksiyon icra ettiği bilimsel bir merak konusudur. Avrupa'daki Türklerin büyük oranda bulundukları ülkelerde geçici değil, kalıcı bir unsur olduğu anlaşılmaktadır. Yapılan çalışmalarcia görüldüğü gibi din, ve dini kurumlar genelllkle bu ınsanlar arasında birleştirici unsur olarak işlev görmektedir. Ancak, yerli ülke hcılklan lle ilişkilerde bazen bu birleştirici unsurun,· ayrıştırıcı ve çatıştırıcı bir rol de üstlencjlği anlaşılmaktadır. Günümüzele Avrupa'da yaşayan Türkler, karşılaştıkları ekonomik ve sosyo-kültürel diğer sorunlar yanında -yaşadıkları ülkelere göre değişen tıazı farklılıklar bulunsa da- dinlerinin ülke tarafından resmen kabulü, elin eğitimini sağlayan kurum ve kadronun yokluğu, ibadet yerlerının sağlanmcısı ve var olanlarının korunması gibi dinlerini yaşamayla ilgili çeşitli sorunlarla başa çıkmak durumundadırlar. Bu makalede, yukarıda değinilen konulara yayınlanmış olan çalışmalar ve yazarın gözlemleri çerçevesinde değinilmiştir.

Göç, Toplumsal Değişme ve Din: Avrupa'ya Göç eden Türkler Bağlamında Bir Değerlendirme

Problems faced by Turks who migrated to Europe with regard to their ethnic and religion and the function of religion to cope with such kind of problems h·ave.:been a focus of sociological studies for a sometime. It is seen that Turks who migrated to Europe tend to stay there not for temporary, as perhaps initially they intended to, but permanently. As it can be traced in the studies conducted so far, religion and religious. institutions generally play a uniting function. However, it is alsa observed that this uniting function may alsa play segregating and contradictory roles in relations with native people . . In addition to these economic as well as socio cultural problems which Turks living in Europe encounter they alsa have to cope with such problems regarding to the practice of religion as the recognition of their r~ligions by the state, lack of religious institutions and staff · providing religious education, allocation of the worship places or preserving the present ones. In this study these subjects will be discussed in the light of related literature and the observations by the author.

___

  • Milton M. Gordon, Assimilation in American Life, Oxford University Press,
  • Oxford 1964, s.125-126 (aktaran: Cemal Yalçın, ~'Çokkültürcülük Bağlamında
  • Türkiye'den Batı Avrupa Ülkelerine Göç", C.Ü. Sosyal.Bilimler Dergisi, Sivas
  • 2002, c. 26, no: ı, s. 46 · 4 Giddens, , Sociology, s. 281 5 Bkz. Nermin Abadan-Unat, Bitmeyen · Göç: Konuk İşçilikt.en Ulus-Ötesi
  • Yurttaş/1ğa, İstanbul Bilgi Üniversitesi yay., 2. baskı, İstanbul 2006, s. 433;
  • Kadir Canatan, Göçmenlerin Kimlik Aray1ş1, Endülüs yay., İstanbul 1990, s.
  • 94 6 Kadir Canatan, Avrupa'da Müslüman Azml1klar, İnsan yay., İstanbul 1995, s.
  • 185