BAHAILiGiN ARKA PLANI VE SÖYLEMi ÜZERiNE BiR DEGERLENDiRME (SiVAS ÖRNEGi)

Bu makalede, biz Sahailiğin arka planı ve söylemi ile ilgili bazı hususları ortaya çıkarmaya ve cevaplamaya çalıştık. Bu amaçla önce Sahailiğin kısa bir tarihini, Sahailiğin üzerine oturduğu şeyhilik tarikati ve Babilik inancını, Sahailiğin kurucusu Bahaullalı'ın hayatını, Balıaullalı'tan sonra Sahailiğin durumu ve günümüzde Sahailiğin teşkilat yapısını sunduk. Ardından Islam ve Baııailik ile Şiilik ve Balıailik ilişkilerini değerlendirdik. Sonunda Sivas ve çevresinde Balıailikle ilgili ayrıntılı bilgi verdik.  

BAHAILiGiN ARKA PLANI VE SÖYLEMi ÜZERiNE BiR DEGERLENDiRME (SiVAS ÖRNEGi)

in tlıis article, we tried to put out background of Bahaism. Witlı tlıis aim, first we mentioned a bricf of history of Balıaism, tlıe beliefe of Babism, the slıaykhism tlıe religious wlıiclı Balıaism basel on i!, the life of Bahaı,ııiah, wlıo is tlıe founder of Bahaism, Balıaism alter Bahaullalı and tlıe structre of tlıe organization of Balıaism taday. Tlıan, we compared Islam and Balıaism, alsa Balıaism relotion witlı shiism. Lastly we gived same more details about Balıaism in Sivas and its surroundings.

___

  • 1 Bkz. Butros Bistami, "Babiyye•, Dairetü'l Mearif, V, 26; Muhammed Ebü Zehra, Islam'da Siyasi ve Ilikadi
  • Mezhepler Tarihi, çev. H. Karakaya-K. Aytekin, Istanbul, 1983, s. 264. 2 Ahmet Emin, Duha'l-lslam, Beyrut, trs., lll, 235-246; Mustafa Öz, lmamiyye Şiası'nda Onikinci Imam ve
  • Mehdi Inancı, Istanbul, 1995, s. 33; Süleyman Uludağ, Islam'da Inanç Konuları ve Ilikadi Mezhepler,
  • Istanbul, 1996, s. 434-440.