GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KİLİS’TE EVLENME GELENEKLERİ

İnsan yaşamının önemli geçiş evrelerinden biri olan evlenme, Türk halk kültüründe düğün eğlenceleri ve gelenekleri ile taçlanarak toplumun en önemli yapı taşı olan aileyi kurmaktadır. Aile toplumsal düzenini, soyun devamını sağlamakta ve aynı zamanda aile bireyleri aracılığıyla kültürel değerleri çağlar boyunca kuşaktan kuşağa taşımaktadır. Gelenekler, örf, âdetler ve bunlar çerçevesinde oluşan inançlar insan hayatının doğum, evlenme, ölüm gibi geçiş evrelerinde çeşitli uygulamaları da beraberinde getirmiştir. Evlenme çağına gelen gençler düğün törenleriyle hayatlarını birleştirmekte, bu düğün törenleri toplumların kültürel yapılarına göre geçmişten günümüze birçok geleneği barındırmaktadır. Temel olarak düğünün üç aşaması bulunmaktadır. Düğün öncesi, düğün ve düğün sonrası olarak her evrenin de kendi içinde geleneksel uygulamaları vardır. Kilis’te düğünler bu üç aşamada gerçekleşmektedir. Aynı zamanda Kilis’te şehirli ve köylü olarak bu düğün geleneklerinin uygulanmasında bazı farklılıklar olduğu söylenebilir. Kilis halkının geçmişten günümüze yaşattıkları evlenme gelenekleri bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Ayrıca bu çalışmada düğün gelenekleri Kilis’te yaşayan kişilerle görüşme tekniği uygulanarak derleme yoluyla ve yazılı kaynaklara başvurularak elde edilmiştir. Geçmişten günümüze Kilis düğün geleneklerinin değişen hayat şartları, anlayışlar, teknolojik gelişmeler vs. nedenlerle bazılarının ortadan kalktığını, bazılarının ise değişime uğrayarak da olsa sürdürüldüğünü söylemek mümkündür.

THE TRADITIONS OF MARRIAGE IN KILIS FROM THE PAST TO TODAY

Marriage, one of the important transition stages of human life, is crowned with wedding entertainments and traditions in Turkish folk culture and establishes the family, the most important building block of the society. The family ensures its social order, the continuation of the lineage and at the same time, it carries cultural values from generation to generation through the ages through family members. Traditions, customs, traditions and beliefs formed within these frameworks brought along various applications in the transition stages of human life such as birth, marriage, death. Young people coming into marriage age combine their lives with wedding ceremonies, and these wedding ceremonies have many traditions from past to present according to the cultural structures of the societies. Basically, the wedding has three stages. Before the wedding, the wedding and after the wedding, every universe has its own traditional practices. Weddings in Kilis take place in these three stages. it can also be said that there are some differences in the implementation of these wedding traditions as city dwellers and villagers in Kilis. The marriage traditions of the people of Kilis from past to present constitute the subject of this study. Also in this study, wedding traditions were obtained by applying interview technique with people living in Kilis, by compiling and by using written sources. From past to today it is safe to say that some traditions of Kilis weddings has been disappeared or transformed due to changes in life conditions, technology etc.

___

  • Artun, E. (2018). Türk halk bilimi. Adana: Karahan Kitabevi.
  • Boratav, P. N. (2016). 100 soruda Türk folkloru (inanışlar, töre ve törenler, oyunlar). Ankara: Bilgesu.
  • Elmalı, A. (2012). Kilis’te anonim halk edebiyatı örnekleri ve maniler. Kilis: Kilis Belediyesi Kültür Yayınları.
  • Kılıçkıran, M. N. (1976). Kilis düğün geleneklerinden: cille. Türk Folklor Araştırmaları, 322, 7638-7639.
  • Kilis Postası, (2019). Sinemalı düğünler belgeseli finalde. http://www.kilispostasi.com/sinemali-dugunler-belgeselifinalde/ 1214994/ (Erişim tarihi 15.01.2020).
  • Örnek, S. V. (1977). Türk halk bilimi. Ankara: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  • Şaşoğlu, E. (2018). Kilis merkez ve bulamaçlı köyü düğün gelenekleri ve halk kutlamaları. Yayımlanmamış lisans tezi. Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Kilis.