NAMIK KEMAL’İN MEKTUPLARINDAN YANSIYAN KIBRIS YAŞAMI

Öz Tanzimatla birlikte Batıya açılan Türk edebiyatının önemli sanatçılarından olan Namık Kemal, Vatan yahut Silistre oyununun sahnelenmesinden sonra halkın çoşkuya kapılması ve gösterilerde bulunması sonucu kalebent olarak Kıbrıs’a sürülmüş ve orada 38 ay kalmıştır. Namık Kemal, edebi eserlerinin çoğunu bu sürgünlük sırasında yazmış ve yayımlamıştır. Namık Kemal’in sürgünlük yaşamı en geniş biçimde Magosa mektuplarına yansımıştır. Gündelik yaşamı, yakınmaları, çektiği sıkıntılar, Kıbrıs yöneticileri ile olan ilişkileri, Kıbrıslı sanat çevreleriyle görüşmeleri, diğer edebiyatçılarla kurduğu her türlü iletişim, ülkesi ve kendisiyle ilgili siyasal gelişmeler, özel yaşamı, ailesi ile ilişkileri ve bunun dışında daha pek çok konu mektuplara yansımış, Namık Kemal’le ilgili merak edilen hususlar mektuplarda yer almıştır. Bu yazıda Namık Kemal’in Kıbrıs’taki yaşamı ve yukarıda saydığımız konular, başta Fevziye Abdullah Tansel’in hazırladığı Namık Kemal’in Mektupları’na ve diğer kaynaklara dayanılarak değerlendirilecektir. Anahtar Kelimeler: Namık Kemal, Kıbrıs, Sürgün, Mektup

___

  • Akün, Ö. F., (1972). Namık Kemal’in Mektubları. No: 1669, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları.
  • Akün, Ö. F., (1988). Namık Kemal. İslam Ansiklopedisi, 9, 54-72, İstanbul: Millî Eğitim Basımevi.
  • Aydoğan, B. (2003). Namık Kemal’in Magosa sürgünlüğü. Çukurova Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12, 12, ss15-28).
  • Aydoğan, B. (2010). Namık Kemal’de gerçeğe uygunluk, anlam ve süs ilişkisi. Doğumunun 170. Yılında Uluslar arası Namık Kemal Sempozyumu, Tekirdağ.
  • Kuntay; M.C. (1956) Nâmık Kemal (Devrinin insanları ve olayları arasında), II, Maarif Vekaleti, İstanbul.
  • Tansel, F. A. (1967). Namık Kemal’in husûsî mektupları C. I. Avrupa ve Magosa Mektupları, Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi,
  • Tansel, F. A. (1969). Namık Kemal’in husûsî mektupları C.II. İstanbul ve Midilli Mektupları-I, Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi.
  • Tansel, F. A. (1973). Namık Kemal’in husûsî mektupları C.III. VI. Midilli Mektupları-II, Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi.
  • Tansel, F. A. (1986). Namık Kemal’in husûsî mektupları C. IV, VII-VIII. Rodos ve Sakız Mektupları, Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi.