Kısa Vadeli Sermaye Hareketleri ile Döviz Kuru ilişkisi: Türkiye Örneği

Küreselleşme hareketleri sermaye akımlarının yapılarında önemli değişikliklere yol açmıştır Bu değişim sürecinde bir taraftan sermaye akımlarının toplam miktarı gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında artarken diğer taraftan bu sermaye akımları içinde bir ülkeden diğerine kolaylıkla kayabilen spekülatif amaçlı kısa vadeli sermaye hareketlerinin ağırlığı da giderek artmıştır Sermaye hareketlerinin serbestleşmesi ile birlikte makroekonomik istikrar ve büyümenin temel politika araçlarından biri olan reel döviz kurlarında ciddi oynaklıklar meydana gelmiştir Bu çalışmada küreselleşme sürecinde önem kazanan kısa vadeli sermaye akımları ile reel döviz kurları arasındaki etkileşim ampirik olarak Türkiye örneği üzerinde 1991:Q4 2007:Q2 dönemi için ele alınmıştır Analiz sonuçları kısa vadeli sermaye hareketlerinin reel döviz kurunun zayıf bir belirleyicisi olduğu yönündedir Anahtar Kelimeler: Reel Döviz Kuru Kısa Vadeli Sermaye Hareketleri Türkiye VAR Eşbütünleşme

Kısa Vadeli Sermaye Hareketleri ile Döviz Kuru ilişkisi: Türkiye Örneği

Globalization process has brought about huge changes in the structure of capital flows In this period on the one hand the total amount of the capital has flown among the developed countries and the emerging markets and on the other the ratio of short run capital flows to the total capital flows significantly increased over the years This is because the short run movements search for high yielding opportunities around the world With the liberalization of capital accounts volatility in the real exchange rate become very important since it is one of the fundamental political instruments of macroeconomic stabilization and growth Therefore the aim of this paper is to empirically investigate the relationship between real exchange rate and short run capital flows for Turkey for the period 1991:Q4 – 2007:Q2 Empirical results indicated that short run capital flow is the weak determinant of reel exchange rate Keywords: Real Exchange Rate Short Run Capital Flows Turkey VAR Cointegration

___

  • Aron, J. , Elbadawi, İ. A. ve Kahn, B.,1997, Determinants of the Real Exchange Rate in South Africa. Working Papers Series, 97,16, Centre for the Study of African Economies Publishing, University of Oxford.
  • Berksoy, T., Saltoğlu, B., 1998, Türkiye Ekonomisinde Sermaye Hareketleri, İstanbul Ticaret Odası, Yayın No: 1998-58, İstanbul.
  • Brooks, C., 2008, Introductory Econometrics for Finance, Second Edition, Cambridge University Press..Cambridge.
  • Cottani, J. A., Cavallo, F. D. ve Khan, M. S.,1990. “Real Exchange Rate Behaviour and Economic Performance in LDCs. Economic Development and Cultural Change”, University of Chicago Press., Chicago.
  • DPT., 2001. "Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları Özel İhtisas Komisyonu Raporu", Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı.
  • Edwards, S.,1988, “The Determination of Equilibrium Real Exchange Rate”, Ucla Working Paper No:508
  • Elbadawi, İ. A. ve Soto, R., 1997, “Real Exchange Rates and Macroeconomic Adjustment in Sub-Saharan Africa and Other Developing Countries”, Erişim:12.03.2008, http://www.economia.uahurtado.cl/pdf/publicaciones/inv93.pdf
  • Frait J. ve Komarek L., 2001, Real Exchange Rate Trends in Transitional Countries. Erişim: 01.03.2009, Warwick Economic Research Papers No: 596, The University of Warwick Department of Economics, http://www2.warwick.ac.uk/fac/soc/economics/research/workingpapers/publications/tw erp596.pdf
  • Gürgün, G., 2003, 1990’lı Yıllarda Sermaye Hareketleri ve Krizler, Uzmanlık Yeterlik Tezi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Ankara.
  • İnandım, Ş., 2005, Kısa Vadeli Sermaye Hareketleri ile Reel Döviz Kuru Etkileşimi: Türkiye Örneği, TCMB Uzmanlık Tezi, Ankara.
  • Johansen, S., Juselius, K., 1990, Maximum likelihood estimation and inference on cointegration with applications to demand for demand, Oxford Bulletin of Economics and Statistics, 52, (2: 169-210).
  • Kar, M. & Kara, M.A., 2003, “Türkiye’ye Yönelik Sermaye Hareketleri ve Krizler”, Dış Ticaret Dergisi, 8, (29: 46-80).
  • Karluk, R., 1996, Uluslarararası Ekonomi, İstanbul: Beta Basım Yayın, İstanbul.
  • Keskin, N., 2008, “Finansal Serbestleşme Sürecinde Türkiye’de Sermaye Hareketlerinin Makroekonomik Etkileri”, Finans Politik & Ekonomik Yorumlar Dergisi, 45, (526: 17- 38).
  • Morande, F. G.,1988, Domestic Currency Appreciation and Foreign Capital Inflows: What comes First? (Chile, 1977 - 82). Journal of International Money and Finance, (7: 447 - 466).
  • Morissey, O., Lloyd, T. ve Opoku-Afari, M. 2004, “Real Exchange Rate Response to Capital Inflows: A Dynamic Analysis For Ghana”. School of Economics, University of Nottingham, Erişim: 18.04.2009. http://www.isser.org/Real%20Exchange%20Rate.pdf.
  • Seyidoğlu, H., “Uluslararası İktisat, Teori, Politika ve Uygulama, İstanbul: Güzem Yayınları, 13.Baskı, Ekim 1999.
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-8880
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Tourism Industry And Standardisation: An Impossible Task?

Alper BOZKURT

Ergenlerin arkadaş bağlılığı ve internet bağımlılığının cinsiyet, ebeveyn tutumu ve anne-baba eğitim düzeylerine göre incelenmesi

Öner ÇELİKKALELİ, Gülşen ÇEVİK BÜYÜKŞAHİN

Tüketicileri E alışverişe Yönlendiren Faktörleri Belirlemeye Yönelik Bir Pilot Araştırma

Yrd. Doç. Dr. Murat İsmet HASEKİ, Öğr. Gör. Eda YAŞA

Timss Verileri Kullanılarak Tayvan Ve Türkiye’deki 8 Sınıf Öğrencilerinin Fen Başarısına Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi Ve Karşılaştırılması

Duygu ÖZTÜRK, Yrd. Doç. Dr. Sedat UÇAR

Tüketicileri E-alışverişe yönlendiren faktörleri belirlemeye yönelik bir pilot araştırma

Eda YAŞA, İsmet Murat HASEKİ

Sınıf öğretmeni adaylarının okuma ilgi ve alışkanlıklarının karşılaştırılması (Adnan Menderes Ve Uludağ üniversiteleri örneği)

A.Seda SARACALOĞLU, Elif ASLANTÜRK, Nuri KARASAKALOĞLI

Beyin Temelli Öğrenme Yaklaşımının 12 sınıf Öğrencilerinin Başarıları Üzerine Etkisi

Battal ODABAŞI, Prof.dr.hikmet Y. CELKAN

İmkb’de sektörel açıdan döviz kuru duyarlılığının incelenmesi

Mehmet ÖZMEN, Emel YÜCEL, Hatice DOĞUKANLI

TÜRKİYE’DE KAMU YÖNETİMİ REFORM SÜRECİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: AKSAYAN VE İŞLEYEN YÖNLER

Dr. Sefa ÇETİN

Yönetimde iç kontrol, iç denetim ve dış denetim fonksiyonlarının birbirleri ile ilişkileri ve Türk kamu yönetiminde uygulanmalarının değerlendirilmesi

Recai AKYEL