DİZİ KARAKTERLERİNİN REKLAMLARDA KULLANILMASININ GÖSTERGEBİLİMSEL ÇÖZÜMLEMESİ: MİMESİS VE FREUDYEN YAKLAŞIM ETKİLEŞİMİ

Öz Reklamlar bir ürünün veya markanın hedef kitlelerine tanıtılması ve çeşitli pazarlama çalışmalarının iletilmesi için günümüzde çok farklı yöntemlerle kullanılan, zaman ve yer satın alınması ve ücretinin ödenmesi suretiyle işleyen bir iletişim yöntemidir. Basılı, görsel, işitsel ve dijital medya kanallarında farklı pek çok yöntemle, mesajlarını hedef kitlelerine iletmeye çalışan markalar ve ürünler, binlerce mesaj arasından sıyrılıp, istedikleri etkiyi yaratabilmek için birçok uygulamayı kullanmak durumundadırlar. Reklam filmlerinde ünlü ve topluma liderlik edebilecek kişilerin, sanatçıların, tanınmış kişilerin, sevilen kişilerin kullanılması bilinen ve sıkça uygulanan bir yöntemdir. Böylece marka veya ürünü tüketicisine sevdirmek ve “sevdiğiniz kişi de bu ürünü kullanmaktadır, siz de kullanın” yönlendirmesi yapılmaktadır. Çoğunlukla bu kişiler gerçekte de toplumsal hayat içerisinde rastladığımız, gerçek ve bilinen kişiliklerdir. Reklam filmlerinde sevilen dizi veya film karakterlerinin kullanılması ise son on yılda karşımıza daha sık çıkan bir yöntemdir. Film karakterlerinin reklamlarda gerçek kişi imiş gibi kullanılmasının alt yapısında psikolojik ve sosyolojik olarak etkiler vardır. Bu çalışmada psikanalist Sigmund Freud’un id, ego ve süperego kavramları ile “taklit” olarak ele alınan “mimesis” kavramı çerçevesinde reklam filmlerinde dizi karakterlerinin kullanılmasının hedef kitlelerdeki olası etkileri irdelenmeye çalışılmaktadır. Bu bağlamda, üç dizi karakterinin oynadığı reklamlar Seiler’in adımlarıyla film çözümlenmesi yöntemi kullanılarak çözümleme yapılmaktadır. Sonuçta, reklam filmlerinin sanal gerçek gibi gösterilen dizi karakterleri kullanılarak ürün ve markaların yaratmak istedikleri algının hedef kitlelere iletilmesindeki amaç, Freudyen bir bakış açısıyla ortaya konulmaya çalışılmaktadır.

___

Kitaplar:

Aydoğan, F., Netchitailova E., Morozov E., Jenkins H., Manaovich L. Poster M. ve diğerleri (2018). Yeni Medya Kurmacılarından Yeni Medya Kurmaları. Editör: F. Aydoğan, İstanbul: Der Yayınları.

Duman, M.A. (2014). Mimesis. İstanbul: Litera Yayıncılık.

Evans M., Jamal A., Foxall G. (2009). Consumer Behaviour. Seceond Edition, England: Wiley Publication.

Potolsky, M. (2006). Mimesis, The new Critical Idiom., New York: Routledge Group.

Toprak, M. (2013). Filmin Dili Kurg. İstanbul: Kalkedon Yayınları.

Makaleler:Seiler R. M., Semiology and Semiotics https://people.ucalgary.ca/~rseiler/semiolog.htm, E.T. 17.04.2019.

İnternet:https://www.startv.com.tr/dizi/erkenci-kus/haberler, Erişim Tarihi: 21.04.2019.

https://www.startv.com.tr/dizi/erkenci-kus/bolumler/1-bolum, Erişim Tarihi: 21.04.2019.

https://www.youtube.com/watch?v=lDu4orx6Bw0, Erişim Tarihi: 21.04.2019.

https://www.campaigntr.com/finish-turkiye-kadin-dizisi-ile-yeni-reklamini-yayinladi/, Erişim Tarihi: 21.04.2019.

https://www.youtube.com/watch?v=NpYvpOKrsUk, Erişim Tarihi: 21.04.2019.

https://www.startv.com.tr/dizi/ufak-tefek-cinayetler/haber/sali-gununun-birincilik-koltuguna-ufak-tefek-cinayetler-oturdu, Erişim Tarihi:21.04.2019.

https://twitter.com/cartedorturkiye, Erişim Tarihi:21.04.2019.

http://www.gazetevatan.com/oya-dogan-1114204-yazar-yazisi-ufak-tefek-cinayetler-gercek-disi-ama-derin-bir-gerceklik-tasiyor/, Erişim Tarihi: 21.04.2019.

https://www.youtube.com/watch?v=HUKgDkA5Jno, Erişim Tarihi: 21.04.2019.

https://www.youtube.com/watch?v=RG1lOzkIm40, Erişim Tarihi: 21.04.2019.

https://www.fox.com.tr/Kadin/haber/1855/FINISH-ve-KADIN-dizisinden-buyuk-is-birligi, Erişim Tarihi:21.04.2019.

https://www.haberler.com/ikinci-cakir-vakasi-8375189-haberi/, Erişim Tarihi: 21.04.2019.