ALMANCA ÖĞRENMEYE YÖNELİK MOTİVASYON ÖLÇEĞİ’NİN TÜRKÇEYE UYARLAMA, GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Öz Çalışmada, Almanca öğrenmeye karşı motivasyonu ölçmek amacıyla hazırlanan Motivasyon Ölçeği’nin (Motivationsfragebogen) Almanca hazırlık sınıfındaki Türk üniversite öğrencileri için Türkçeye uyarlama, geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmıştır. Faktör analizinin yapıldığı çalışma grubu, 196’sı kız, 76’sı erkek toplam 272 Almanca hazırlık sınıfı öğrencisinden oluşmaktadır. Çeviri geçerliği çalışması 30, ölçüt bağıntılı geçerlik çalışması 120 ve test- tekrar test çalışması 60 öğrenci ile yürütülmüştür. Açıklayıcı Faktör Analizi sonucunda araçtaki 39 maddenin 20’sinin her birinde beşer madde olmak üzere dört faktörde toplandığı ve faktörlerin toplam varyansın %43.07’sini açıkladığı bulunmuştur. Faktörler Alman Kültürüne İlgi, Olumlu Sınıf Ortamı, Sosyal ve Eğitim Olanakları ve Başarı İsteği alt ölçekleri şeklinde adlandırılmıştır. Alt ölçek puanları birbirleriyle. 19 ile .40 arasında, toplam puanla .62 ile .76 arasında anlamlı korelasyon değerleri göstermiştir. Araçtan alınan puanların, dönem sonu notları ile beklenen yönde anlamlı ilişkileri bulunmuştur. Ayrıca ölçekten alınan puanlar öğrencilerin cinsiyetlerine göre anlamlı farklılık göstermemiştir. Alt ölçeklerin Cronbach alfa iç tutarlık katsayıları .67 ile .78 arasında değişmekte, toplam puan için bu değer .82’dir. Test-tekrar test korelasyon katsayıları alt ölçekler ve toplam için .99 olarak bulunmuştur. Bulgular, uyarlaması yapılan Motivasyon Ölçeği’nin Türk kültüründe Almanca öğrenen üniversite öğrencilerinin motivasyonlarını ölçmek için 20 madde ile kullanılabilecek bir ölçek olduğunu göstermektedir.

Almanca Öğrenmeye Yönelik Motivasyon Ölçeği 8217;nin Türkçeye Uyarlama Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması

___

Apeltauer, E. (1997), Grundlagen des Erst-und Fremdsprachenerwerbs. Eine Einführung, Fernstudieneinheit 15, Langenscheidt, Kassel.

Berelson, B. und Steiner, A.G. (1969), Menschliches Verhalten, Band I:Forschungsmet Individuelle Aspekte, Beltz Verlag, Berlin.

Büyüköztürk, Ş. (2002), Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi Elkitabı, PegemA Yayıncılık, Ankara.

Correll, W. (1983), Lernpsychologie, (17. Auflage), Ludwig Auer, Donauwörth.

Çetinkanat, A.C. (2000), Örgütlerde Güdülenme ve İş Doyumu, Anı Yayıncılık, Ankara.

Drosdowski, G. (1996), “Duden. Die deutsche Rechtschreibung”. Das Standardwerk zu allen Fragen der Rechtschreibung, (in) Wissenschaftler Rat der Dudenredak (Hrsg.), Motivation, Bibliographisches Institut & F. A. Brockhaus AG, Mannheim.

Edelmann, W. (1988), Suggestopädie\ Superlearning- Ganzheitliches Lernen- das Lernen der Zukunft? , R. Asanger Verlag, Heidelmann.

Heckhausen, H. (1977), Motivation: Kognitionspsychologische Aufspaltung eines summarischen Konstruktes. Psychologische Rundschau, 28, 175-189.

Ipfling, H.J. (1974), Grundbegriffe der pädagogischen Fachsprache, Ehrenwirth, München.

Klix, F. (1999), “Gedächtnis” (in; Asanger, R,; Wenninger, G.), Handwörterbuch Psychologie, Beltz Verlag, 213-219, Weinheim.

Kramer, U. (2006), Lebenserfolg visionär organisiert .Management für mein Leben, meine Familie, mein Unternahmen, unsere Zukunft, Verlag Peter Jentschura, Münster.

Kullmann, H.M. und Seidel, E. (2000), Lernen und Gedächtnis im Erwachsenenalter, W.Bertelsmann Verlag, Bielefeld.

Müller, K. (1995), Spracherwerb und Sprachvergessen, Eichstätter Hochschulreden 96, Friedrich Pustet, Regensburg

Riemer, C. (1997), Individuelle Unterschiede im Fremdsprachenerwerb:Eine Longitudinalstudie über die Wechselwirksamkeit ausgewählter Einfluss- faktoren, Schneider Hohengehren, Baltmannsweiler.

Schlak, T. Banze, K., Haida, J., Kilinc, T., Kirchner, K. Und Yilmaz, T. (2002), Die Motivation von DaF-Lernenden an Sprachlehrinstitutionen im Bielefelder Raum: Projektbeschreibung und erste Ergebnisse [Online], 7(2), 23 pp. http://www.spz.tudarmstadt.de/projekt_ejournal/jg_07_2/beitrag/schlak1.htm.

Schumann, A. (2004), „Zur Förderung der Motivation im Französischunterricht durch Inhaltsorientierung,“ ,(in) Börner, W. & Vogel, K. (2004), Emotion und Kognition im Fremdsprachenunterricht, Gunter Narr Verlag, Tübingen.

Schröder, H. (1992), Grundbegriffe der Pädagogischen Psychologie:Von “Abnormalität“ bis“Zugpferd- Effekt“, Arndt Verlag, München.

Tavşancıl, E. (2002), Tutumların Ölçülmesi Ve SPSS İle Veri Analizi, Nobel Yayınları, Ankara.

Wahrig- Burfeind, R. (2008), Schüler Wahrig, Fremdwörterlexikon, Wissen Media Verlag, München.

Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-8880
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Trade Liberalization And Income Inequality In Turkey: An Empirical Analysis

Doç. Dr. İbrahim ÖRNEK, Yrd. Doç. Dr. Adem Y. ELVEREN

Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Akademik Başarılarına Bilişsel Farkındalığın Etkisi: Bir Nedensel Karşılaştırma Araştırması

Yrd. Doç. Dr. Nuri EMRAHOĞLU, Ayşe ÖZTÜRK

ALMANCA ÖĞRENMEYE YÖNELİK MOTİVASYON ÖLÇEĞİ’NİN TÜRKÇEYE UYARLAMA, GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Yrd. Doç. Dr. Sabahattin ÇAM, Doç. Dr. Ergün SERİNDAĞ, Bahar İŞİGÜZEL

Kütle çekimi ve genel görelilik kuramının öğretimi için hazırlanan bilgisayar destekli ders yazılımının öğrencilerin akademik başarısına etkisi

Nuri Emrahoğlu, Şebnem SAĞLIKER

ÇOKULUSLU İŞLETMELERDE STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ: EN İYİ UYUM TEORİSİ PERSPEKTİFİ

Yrd. Doç. Dr. Fatma Nur IPLIK

FEN BİLGİSİ LABORATUAR UYGULAMALARI DERSİNDE KAVRAM HARİTASI VE V DİYAGRAMININ AKADEMİK BAŞARI VE KALICILIĞA ETKİSİ

Elvan İNCE, Ezgi GÜVEN, Mustafa AYDOĞDU

Elastan içeren ipliklerin Kullanımı ile Dokuma Kumaş Yüzeyinde Üç Boyutluluk Denemeleri

Arş. Gör. Havva HALAÇELİ

Almanca öğrenmeye yönelik motivasyon ölçeği'nin Türkçeye uyarlama, geçerlik ve güvenirlik çalışması

Bahar İŞGÜZEL, Ergün SERİNDAĞ, Sabahattin ÇAM

BÜLENT ORTAÇGİL ÖRNEĞİNDE POPÜLER MÜZİK ŞARKILARINDA YAN ANLAM

Aykut Barış ÇEREZCİOĞLU

İLKÖĞRETİMDE YÖNELTME ÖNERİ FORMU UYGULAMASININ ÖĞRENCİLERİN OKUL VE ALAN SEÇİMLERİNE ETKİSİ

Yrd. Doç. Dr. Sabahattin ÇAM, Uzm . Psk. Dan. Tevfik AŞIK, Tevfik AŞIK