Yüksek dayanımlı betonların mekanik özelliklerinin incelenmesi

Bu çalışmada yüksek dayanımlı betonların mekanik özellikleri incelenmiştir. Farklı oranlarda silis dumanı, su/çimento oranları ve süperakışkanlaştırıcı ile sabit çimento, agrega miktarı ve çökme ile laboratuarda silindir, küp ve kiriş deney betonları üretilmiş, sertleşmiş beton üzerinde birtakım deneyler yapılarak; değişik yaşlardaki beton basınç ve çekme dayanımları tespit edilmiştir. Belirtilen tüm şartlar için kullanılacak bir agrega gradasyonu başlangıçta belirlenmiştir. Bu doğrultuda, zaman basınç dayanımı ilişkisi, zaman çekme dayanımı ilişkisi, farklı silis dumanı / bağlayıcı malzeme oranlarına göre farklı yaşlarda basınç ve çekme dayanımı ilişkisi incelenmiş tüm bu faktörlerin basınç ve çekme dayanımı üzerindeki etkileri gözlenmiştir. Silis dumanı / bağlayıcı malzeme oyanının beton basınç dayanımı için önemli olduğu, belirli bir orana kadar kullanılan silis dumanının basınç dayanımının arttığı, fakat belirli bir miktardan sonra silis dumanı miktarındaki artışın basınç dayanımını azalttığı ve silis dumanı / bağlayıcı malzeme oranının çekme dayanımına etkisinin oldukça düşük bir oranda kaldığı tespit edilmiştir.

Investigation of the mechanical properties of high strength concrete

In this study, the mechanical properties of high strength concrete is investigated. Different ratios of silica fume and superplasticezer with constant cementetious material amount, aggregate amount and slump are used for this study. Cylinder, cube and beam samples are cast to find the compressive and tensile strength of concrete. First the gradation of aggregate is determined and then the samples are casted. Relationships between time — compressive strength, time — tensile strength, compressive strength - tensile strength, silica fume - cementetious material are investigated. The effects of them on the concrete are observed. It is observed that the silica fume / cementatious material ratio affects the compressive strength of concrete, up to a definity ratio, the compressive strength increases but over this ratio it decreases and that the silica fume / cementatious material ratio affects the tensile strength lower.

___

  • 1.TS 11222, Beton-Hazır Beton-Sınıflandırma, Özellikler, Performans, Üretim ve Uygunluk Kriterleri. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, 2001.
  • 2.TS 500, Betonarme Yapıların Hesap ve Yapım Kuralları. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, 1984.
  • 3.Berktay, j., Genelde Yüksek Dayanımlı Beton. 2. Ulusal Beton Kongresi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, l-14s, İstanbul, 1991.
  • 4.Postacıoğlu,B., "Beton" Cilt I,II Matbaa Teknisyenleri Basımevi, 404s, İstanbul, 1986.
  • 5.Yeğinobalı,A., "Betonda Dayanımı Etkileyen Faktörler", Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Çimento ve Beton Araştırma Geliştirme Enstitüsü Seminer Notları,Ankara, 2000.
  • 6.TS 706, Beton Agregaları, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, 1980.
  • 7.Özkul,H., Taşdemir,M.A., Tokyay,M., Uyan, M., "Meslek Liseleri için Her Yönüyle Beton", Türkiye Hazır Beton Birliği, 199s, İstanbul, 1999.
  • 8.Akyüz,S., "Boşluk Oranı ve Geometrisinin Betonun Basınç Dayanımına Etkisi, Yüksek Dayanımlı Betonda Boşluk Yapısı", İkinci Ulusal Beton Kongresi, 53-66s, İstanbul, 1991.