Mersin İli’nde Kullanılan Yer Değiştirebilir Ofis-Konteyner Elektrik İhtiyacının Güneş Pili Sistemi ile Karşılanması ve Maliyet Analizi

Enerji, günümüzün temel ihtiyaçlarının başında yer almaktadır ve kullandığımız enerjinin büyük bir kısmı fosil yakıtlardan elde edilmektedir. Fosil yakıt rezervlerinin sınırlı oluşu ve bu yakıtların çevreye verdikleri zararlar alternatif enerji kaynakları arayışına neden olmuştur. Güneş enerjisi kullanarak enerji üretilmesi, alternatif enerji kaynaklarının en popüler olanıdır. Güneş pili sistemleri; güneş panelleri, aküler, şarj regülatörleri ve dönüştürücüler (inverter) gibi temel elemanlardan oluşan, güneş enerjisini doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren sistemlerdir. Bu çalışmada, güneş ışınım potansiyeli dikkate alınarak yapılan sınıflandırmada 1. Kuşak olarak adlandırılan bölgede yer alan Mersin İli‟nde değişik bölgelerde ofis olarak kullanılan şantiye konteynerlerinin elektrik ihtiyaçlarını karşılamak üzere güneş pili sistemi tasarlanmış ve ekonomik analizi gerçekleştirilmiştir.

Solar Cell Usage in an Office Conteyner in Mersin for Meeting Electricity Demand and Cost Analysis

Energy is at the top of the today‟s basic needs. The vast majority of this energy is derived from fosil fuels. The limited resources and harmful effects of these fuels on the environment have forced to search for alternative energy sources. Energy production using solar energy is the most popular alternative energy sources. Photovoltaic cell systems converting the solar energy into the electricity energy directly consist of solar panels, batteries, charge regulators and inverters. In present study, photovoltaic cell system has been installed to supply the electricity demand of a container used as an office at different work sites in Mersin and the cost of the system has been calculated.

___

  • Kutlu, S., 2002. Güneş Tarlası ile Elektrik Enerjisi Üretimi ve SDÜ Kampüs Alanında Bir Uygulama Analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi. Isparta.
  • Karaca, C., 2012. Güneş ve üzgar Enerjisinden Elektrik Enerjisi Üretimi Sistemi Tasarımı. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Konya. Öztürk, ., 2003. Güneş Pilleri ile Elektrik Enerjisi Üretimi ve Karavanlarda Uygulanmasının Teknik ve Ekonomik Analizi, Tesisat Mühendisliği Dergisi, 75, 14-18.
  • Beyoğlu, M.F., 2011. Balıkesir İli‟nde Çift Eksenli Güneş Takip Sistemi ile Sabit Eksenli PV Sistemin Verimlerinin Karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir.
  • Kandilli C., Külahlı G., Savcı G., 2013. Fotovoltaik Termal (PVT) Sistem 2D Termodinamik Modellenmesi ve Deneysel Sonuçlarla Karşılaştırılması, 11. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi, 17/20 Nisan 2013, İzmir.
  • Çifci A., Kırbaş İ., İşyarlar B., 2014. Güneş Pili Kullanarak Burdur‟da Bir Evin Ortalama Elektrik İhtiyacının Karşılanması, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5(1), 14-17.
  • Alkan, S., Öztürk, A., Zavrak, S., Tosun, S., Avcı, E., 2014. Bir Evin Elektrik Enerjisi İhtiyacını Karşılayacak Fotovoltaik Sistemin Kurulumu. ELECO‟2014, Elektrik, Elektronik ve Biyomedikal Mühendisliği Sempozyumu, 78-82, Bursa.
  • Şanlı, B., Aslan, K., Uygur, B., 2016. Comparison of Two Photovoltaic Micro-Irrigation Systemsfor a Land at Mersin in Mediterranean Region, Uşak University, Journal of Material Sciences, 2, 1-7.
  • Kutlu, N., 2016. Isparta İli‟nde Bir Evin Elektrik İhtiyacını Karşılayacak Panel Sayısı, Verimi ve Ekonomik Analizin Hesabı, Süleyman Demirel Üniversitesi Yalvaç Akademi Dergisi 1(1), 41-52,
  • http://www.eie.gov.tr/
  • Buldum,B.,2008.YenilenebilirEnerji Kaynaklarından Güneş Enerjisinden Temiz Enerji Elde Etme Uygulamaları ve İktisadi Faydaları, Mali Ufuklar, 2, 76-81.
  • Köroğlu, T., Teke, A., Bayındır, K.Ç. Tümay, M., 2010. Güneş Paneli Sistemlerinin Tasarımı. Elektrik Mühendisliği Dergisi, TMMOB Yayınevi, 439, 98-104,
  • Altaş, İ.H., 1998. Fotovoltaj Güneş Pilleri:Yapısal Özellikleri ve Karakteristikleri. Enerji, Elektrik, Elektromekanik-3e, Bileşim Yayıncılık A.Ş., 47, 66-71, İstanbul.
  • Öztürk, A, Dursun, M., 2011. 2, 10 ve 20 kVA‟lık Fotovoltaik Sistem Tasarımı. 6th International Advanced Technologies Symposium, 1-10, Elazığ.
  • Keçel, S., 2007. Türkiye‟nin Değişik Bölgelerinde Evsel Elektrik İhtiyacının Güneş Panelleri ile Karşılanmasına Yönelik Model Geliştirilmesi. Gazi Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi. Ankara.
  • odríguez- odríguez, M.,Moreno-Ostos, E., de Vicente, I., Cruz-Pizarro, L., da Silva, S.L.R., 2004. Thermal Structure and Energy Budget in a Small High Mountain Lake: La Caldera, Sierra Nevada, Spain. New Zealand Journal of Marine and Freshwater Research, 38(5), 879-894.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlik Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1019-1011
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Uçucu Kül Yerine Kullanılan Atık Cam Tozunun Kendiliğinden Yerleşen Betonların Taze, Mekanik ve Durabilite Özellikleri Üzerine Etkisi

Hasan Erhan YÜCEL

Üniversite Kampüs Binaları için Enerji Etüdü: Örnek Çalışma

Selmin ENER RUŞEN, MEHMET ALİ TOPÇU, Gamze KARANFİL CELEP, SEYİT ALPEREN ÇELTEK, AYDIN RÜŞEN

Hibrit Donatılı Basit Mesnetli Betonarme Kirişlerin Yük-Deplasman Davranışının İncelenmesi

İsmail ÜNSAL, SERKAN TOKGÖZ, İsmail H. ÇAĞATAY, CENGİZ DÜNDAR

Kireçtaşı Mermerlerinin Fiziko-mekanik Özellikleri ile P Dalga Hızı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Özen KILIÇ, Esma KAHRAMAN, Ahmet Mahmut KILIÇ

Inconel 625-AISI 304L Malzeme Çiftinin Yüksek Nikelli İlave Metal ile Birleştirilmesi: Mikroyapısal ve Mekanik Özellikler

MUSTAFA TÜMER

Zamansal Baz Uzunluğunun İleri Nesil Yapay Açıklı Radar Uydu Verilerinin Konum Doğruluğu Üzerindeki Etki Analizi

UMUT GÜNEŞ SEFERCİK

Değişen Su Debisi ve Yoğuşma Basıncı İçin Bir Su Soğutmalı Yoğuşturucunun Isı Transferi Katsayısının Deneysel ve Analitik İncelenmesi

İbrahim KARAÇAYLI, Lütfiye ALTAY, Erdoğan ŞİMŞEK, Arif HEPBAŞLI

Bir Deponi Alanı Sızıntı Sularının Çevresel Etkilerinin Jeofizik ve Su Kimyası Yöntemleriyle İncelenmesi

SEVDA ÖZEL

Üst Ekstremite Robot Protezleri için Duyusal İkame Yöntemlerinin Değerlendirilmesi Amaçlı Bir Deney Düzeneği

Evren SAMUR, Mehdi HOJATMADANİ

Bead Size Distribution Dependency on Reactor Geometry and Agitation Conditions of Polystyrene Production with Suspension Polymerization

EBRU ERÜNAL