Katı atık bertaraf teknolojilerinin Adana için uygulunabilirliği

Bu çalışmada, katı atık üretiminde belirgin bir artış görülen Adana İli katı atıklarının uzaklaştırılması ile ilgili çeşitli değerlendirmeler yapılmış ve uygun görülen uzaklaştırma yönteminin planlama ve uygulama aşamaları incelenmiştir. Yapılan saha araştırmaları, fiziksel ve kimyasal analizler sonucunda, Adana İli katı atıklarında geri kazanılabilir madde %25, organik madde muhtevası %72.5, su muhtevası %52.5, kalorifik değeri 840 kcal/kg olarak saptanmıştır. Çalışmada, katı atık miktarları, seçilen pilot bölgelerden toplanan çöpler için yapılan fiziksel ye kimyasal analizlerin sonuçları, çevresel etki ve ekonomi açısından kabul edilebilirlikleri göz önünde tutularak Adana İli evsel, endüstriyel ve tıbbi atıklarının uzaklaştırılması için en uygun, ekonomik ve güvenilir yöntemin düzenli depolama tesisi yapmak olduğu görülmüştür. Son olarak yer seçimi tespiti için gerekli çalışmalar yapılmış ve kuzeydoğu Adana Bölgesinin depolama sahası olmak için en uygun bölge olduğu görüşüne varılmıştır.

Applicability of soild waste disposal technologies for Adana city

An obvious increase has been observed in the solid waste production in Adana City. In this study, the disposal of the solid wastes has been evaluated and the planning and the applying stages of the appropriate method have been suggested. According to the site investigations, physical and chemical analyses, %25 recyclable matter, % 72.5 organic matter, % 52.5 water content and 840 kcallkg energy content have been determined in the solid wastes of the Adana City. Considering the amount of the solid wastes, the results of the physical and chemical analyses and the acceptability by the environmental impacts and the economics, the most proper, economic and reliable method for the disposal of the domestic,industrial and the medical wastes of Adana City has been decided to be the sanitary landfill. Finally, the studies for the location of the landfill has been done and the northeastern part of the Adana City has been proposed as an appropriate region.

___

Anonymous, Katı Atık Yönetimi Uygulama Çalışması, Tugal Çevre Teknolojisi -Environmental Resources Management, İstanbul, 1995.

Erdin, E., Katı Atık Ders Notları, Dokuz Eylül Ün. Müh. Fakültesi, İzmir, 1990.

Alyanak,İ.,Depolama Yerlerinde Karşılaşılan Zemin Mekaniği Problemleri ve Çözüm Önerileri, Uluslararası Çevre 87 Sempozyumu, 63-64, İstanbul, 1987.

D.S.İ., Hidrojeoloji Raporları, Ankara, 1996.

Köy Hizmetleri Genel Müd., Adana İli Arazi Varlığı, Köy Hiz. Genel Müd.Yayınları, Ankara, 1996.

Yüceer,A., Katı Atık Deponi Alanı Çevresel Etki Değerlendirmesi Ön Araştırma Raporu, Adana, 1997.

Anonymous, Çukurova Metropolitan Bölgesi Kentsel Gelişme Projesi, Dar Al-Handasah Consultants-Inbucon Management Cons. Ltd, IDO 481 A, 38,1986.

D.S.İ., Hidrojeoloji Raporları, 1986.