İş Güvenliği Risk Değerlendirme Analiz Modellemesi ve Yazılımının Bulanık Mantıkla Oluşturulması

İş sağlığı ve güvenliği genel olarak işyerlerindeki yapılan işlerle ilgili çalışan kişilerin vücut sağlıklarının ve can güvenliklerinin tam olarak sağlanması anlamına gelir. Ülkemizde, iş sağlığı ve güvenliğindeki risk değerlendirme analizleri ahlaki, hukuki ve indirekt maliyetler açısından çok önemli bir hale gelmiştir. İşyerinde bulunan veya dışarıdan gelebilecek tehlikelerin tanımlanması, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılması gerekli çalışmalara risk değerlendirme ve analizi adı verilir. İş yerlerindeki riskler yapılan işlerden, yürütülen işlemler ve çeşitli yöntemlerden, kullanılan maddelerden, her türlü makine ve donanımlardan, iş yeri veya çevresinde bulunan çalışanlardan, iş yerinde oluşturulan organizasyonlardan çevre koşullarından ve çeşitli unsurların birbirleri ile etkileşmesinden kaynaklanır. Birçok belirli ve belirsiz tehlikeler olan işyeri ortamında risk değerlendirmesini ve bu tehlikeleri simule etmek için bir sistem modellemesi yapmak çok zordur. Bu çalışmada iş sağlığı ve güvenliğinde bir çok tehlikeyi göz önüne alarak bulanık mantık temelli bir risk değerlendirme analiz modeli oluşturularak bir bilgisayar yazılımı geliştirilmiştir

Establishment of Fuzzy Logic Safety Risk Assessment Modeling and Analysis Software

Occupational health and safety in the workplace in general about the work done by people working in the health of body and safety means ensuring the full. In our country, health and moral risk assessment analysis of the security, legal, and it has become very important in terms of indirect costs. The identification of hazards in the workplace or may come from outside, by analyzing the risks arising from the dangers and factors that led to the conversion of the risks of these hazards grading and control measures risk to be done for the purpose of deciding the necessary work of assessment and analysis is called. The work carried out risks in the work place, the actions carried out and the various methods used substances, all kinds of machines and the equipment, workplace or around which the employees, the environment of the organization that was created in the workplace and are caused by interactions with each of the various elements. Many specific risk assessment of the workplace environment and the uncertain dangers and make a system modeling to simulate these hazards is very difficult. In this study, occupational health and safety, taking into account the danger of creating a model based on a risk assessment analysis software was developed a fuzzy logic.

___

  • 1.Zile, M., 2013.Adliyeye İntikal Eden İş Kazaların Analizi ve Nedensellik Modellemesinin Oluşturulması,VII.Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi, Yayın No:E/2013/600, 295-298, Çukurova Üniversitesi Adana.
  • 2.Zile, M., 2013.Elektrik Enerjisi Kaynaklı Adli Vaka İş Kazalarında Sebeplendirme Yaklaşımları ve İş Güvenliğinin OluşturulmasıVII.Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi, Yayın No:E/2013/600, 295-300, Çukurova Üniversitesi,Adana.
  • 3.Zile, M., 2015.Elektronik Algılayıcılar İle Olası İş Kazalarının Önlenmesi'VIII.Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi, Yayın No:E/2015/635, 425-430, Çukurova Üniversitesi,Adana.
  • 4.Zile, M.,2015.Bakım Ve Onarım Kaynaklı Adli Vaka İş Kazalarında Sebeplendirme Yaklaşımları Ve Alınması Gereken Önlemler'VIII.Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi, Yayın No:E/2015/635, 625-626, Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • 5.Zile, M.,2015.Bakım Bulanık Mantık Temelli Oluşturulan İş Güvenliği Risk DeğerlendirmeAnaliz Modellemesi ve Yazılımı, Endüstriyel Otomasyon Kongre ve Sergisi, Yayın No:E/MMO/642, 209-215, Çukurova Üniversitesi,Adana.
  • 6.6331 Sayılıİş Kanunu
  • 7.İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği
  • 8.İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü
Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlik Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1019-1011
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

İş Sağlığı ve Güvenliğinde Risk Analizi ve Değerlendirmesi için Geliştirilmiş Bir Karar Destek Sistemi (Yapay Sinir Ağı)- Atatürk Üniversitesi Örneği

MUHAMMED FATİH ALAEDDİNOĞLU, Selçuk SİNCAR, ABDULLAH NARALAN

Tekil Olmayan Fiksatör Otomasyonu

AHMET AYDIN, D. İbrahim AKÇALI, ERCAN AVŞAR, M. Kerem ÜN, HÜSEYİN MUTLU, TURGAY İBRİKÇİ, Ö.Sunkar BİÇER, Cenk ÖZKAN, Atakan DURMAZ

Danaçayır (Sındırgı-Balıkesir) KaolinYatağınınMineralojik-Jeokimyasal Özellikleri: Kaolinleşme Sırasındaki Majör; Eser ve Nadir Toprak Elementlerinin Mobilizasyonu

Fazlı ÇOBAN

Düzlem Çelik Çerçeve Sistemlerin Operasyonel Modal Analizi

M Aydın KÖMÜR, İbrahim Ö. DENEME, Hüseyin R. YERLİ

Mekanize Bir Yeraltı Maden İşletmesinde Gürültü Seviyelerinin İncelenmesi

İLKNUR EROL, OKAN SU

Tekirdağ Yöresi Oligosen-Miyo-Pliyosen Çökellerinin (Hacusungur Sondajı) Ostrakod Faunası ve Ortamsal Özellikleri

ÜMİT ŞAFAK

Kuyu Duraylılığının Analitik ve Sayısal Yöntemler ile Karşılaştırmalı Bir İncelemesi

MELİH GENİŞ, Dinçer ACUN

Elazığ Bölgesi Travertenlerinin Kaplama Taşı Olarak Kullanılabilirliğinin Belirlenmesi

ESMA KAHRAMAN, Ayten ESER

Hata Türleri ve Etkileri Analizinin, HTEA, Tekstil Boya-Terbiye İşletmelerinde Kullanımı

EMEL CEYHUN SABIR, Mehmet BEBEKLİ

Fakılar Boksit CevherÖzellikleri ve Potansiyeline ait ilk Bulgular (Çamlıyayla/Mersin)

NİL YAPICI, HAKAN GÜNEYLİ, HATİCE KARAKILÇIK