İnşaat Sektöründe Mobbing Sorunsalı

Mobbing işyerlerinde ast, üst ayrımı olmaksızın tüm çalışan/çalışanların kasıtlı, sistemli ve sürekli olarak, açıktan veya gizli bir biçimde gerçekleştirebileceği, kişiyi yıldırma, pasifize etme ve işten uzaklaştırma amacını güden, mağdurun/mağdurların kişilik değerlerine, mesleki durumlarına, sosyal ilişkilerine veya sağlıklarına zarar veren tüm olumsuz tutum ve davranışlardır. Günümüzde çalışma hayatında oldukça sık karşılaşılan, ancak çalışanlar arasında ne olduğu tam anlamıyla pek bilinmeyen bir kavram olan mobbing, sosyal yaşantının olduğu her yerde karşımıza çıkmakta ve genellikle çözümü olmayan bir sorun olarak karşılanmaktadır. Bu çalışmanın amacı da, inşaat mühendisleri özelinde teknik elemanların mobbing kavramını algılama düzeylerinin ve karşılaştıkları mobbing tarzı durumlar karşısında farkındalıklarının ölçülmesi, maruz kaldıklarında verdikleri tepkilerin analiz edilmesi ve bu olumsuz tutum ve davranışları nasıl minimize etmeleri gerektiği ile ilgili çözüm önerilerini saptamaktır. Bu kapsamda Adana ili özelinde, inşaat mühendislerine, Adana İnşaat Mühendisleri Odası vasıtasıyla online olarak oluşturulan bir anket uygulanmış ve 111 kişiden alınan veriler toplanıp analiz edilmiştir. Sonuçlar, literatür ve anket bulguları ışığında değerlendirilmiştir.

Problematical of Mobbing in Construction Industry

Mobbing is a group of negative behaviors that is performed by either superiors or subordinates against each other openly or confidentially through systematically and constantly at a workplace. The main aims of this behavior are to pacifism, alienate and send the victim away from the workplace. Mobbing harms the victim‟personality, occupational situation, social relations and finally health. Mobbing, which is quite commonly heard in work life but as a concept is not known exactly among employees, is encountered everywhere in the social life and thought it is an unsolvable problem. This study examines mobbing awareness of civil engineers who work in Adana Region of Turkey, analyses their behaviors when they experience it, and obtain solution suggestions against it. To achieve this objective, a web-based survey has been prepared and delivered to 111 civil engineers via their chamber and results were analyzed.

___

  • 1. Leymann, H., 1990. Mobbing and Psychological Terror at Workplaces, Springer Publishing Company, pp. 119-126(8).
  • 2. Adams, A.,Crawford, N., 1992. Bullying at work: How to confront and overcome it. London: Virago Press.
  • 3. Leymann, H., 1996. The Content and Development of Mobbing at Work, European Journal of Work and Organizational Psychology, 5(2), 165–184.
  • 4. Davenport, N., Schwartz, R. D., Elliott, G. P., 2003. Mobbing: İşyerinde Duygusal Taciz. (Mobbing: Emotional Abuse in the American workplace) (Translation: Osman C. ÖNERTOY). İstanbul: Sistem Yayıncılık.
  • 5. Eser, O., 2008. Mobbing Kavramının Türkçe Serüveni. İstanbul Kültür Üniversitesi, http://turkoloji.cu.edu.tr/YENI%20TURK%20 DILI/ oktay_eser_mobbing_kavrami.pdf, [Erişim Tarihi: 28.04.2015].
  • 6. Heinemann, P., 1972. Mobbing-Group violence by children and adults. Natur och Kultur, Stockholm.
  • 7. Çobanoğlu, Ş., 2005. Mobbing: İşyerinde Duygusal Saldırı ev Mücadele Yöntemleri, 1.Baskı, İstanbul, Timaş Yayınları: 26-27.
  • 8. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü (ÇSGB)., 2014. İşyerlerinde Psikolojik Taciz (Mobbing) Bilgilendirme Rehberi, Özel Matbaası, 2. Baskı, 45p., Ankara.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlik Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1019-1011
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ