İndirgen yıkama ile yapılan boyarmadde söküm işleminin dokuma kumaşın yumuşaklık ve boncuklaşma (pilling)özellikleri üzerine etkisi

İndirgen yıkama kullanılarak yapılan boyarmadde sokum işlemi, hatalı olarak üretilmiş olan tekstil materyallerine düzeltme amacıyla yüksek sıcaklıkta kimyasal yoğun olarak uygulanan bir yaş işlemdir. Bu nedenle bu işlemin kumaşın yapısal özellikleri üzerinde olumlu veya olumsuz bir etki oluşturması mümkündür. Bu çalışmada, oluşabilecek bu etkilerin tespiti için numune kumaşlara geri dönme açısı (yumuşaklık) ve boncuklaşma (pilling) testleri uygulanmıştır. Numune olarak Polyester-Viskon-Elastan ve Pamuk-Elastan karışımlı dokuma kumaşlar seçilmiştir. Böylece bu kumaşların tutum, yüzey dayanımı ve elyaf yapısındaki değişimler ortaya konmaya çalışılmıştır.

Effect of dyestuff removing process made with reductive washing on softness and pilling properties of woven fabric

Dyestuff removing process made with reductive washing is a wet finishing process which is processed at high temperature and intense chemical conditions for reproduction of defected textile materials. Hence, this process can cause some positive or negative effects on the structual properties of fabric. In this study, crease recovery test arid pilling physical tests have been applied to sample fabrics in order to determine these effects. For sampling, Polyester-Cotton-Elastane and Cotton-Elastane blended woven fabrics have been examined. Thus, it has been tried to expose changes at softness, surface resistance and fibre structure of fabrics.

___

  • 1. Balcı,O. ve Oğulata,R.T., “Hatalı boyanmış dokuma kumaşlara yeniden değerlendirme yöntemlerinin uygulanması”, Tekstil&Teknik Dergisi, Sayı 233, s.212–218, 2004.
  • 2. Balcı,O., “Tekstil terbiyesinde yeniden değerlendirme yöntemlerinin uygulanması ve bu yöntemlerin kuma" performansına olan etkilerinin incelenmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekstil Mühendisliği Anabilim Dalı, Adana, 2004.
  • 3. Cantürk,Y.R., “Boyarmaddelerin soldurulması”, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı, Fiziksel Kimya Programı,İstanbul, 1996.
  • 4. Ön Bilgi, www.eksoy.com.tr, Web SayfasI, 2003.
  • 5. Aniş,P. ve Yıldırım,F.F. “Polyester boyama sonrası indirgen yıkamanın kumaş kalitesi ve çevre yükü üzerine etkileri”, Tekstil Maraton Dergisi, Sayı 64, s.43–53,2004.
  • 6. Redüktif Yıkama Maddeleri, www.akkim.com.tr, Web Sayfası, 2004.
  • 7. Seta" Ürün Kataloğu, 2004.
  • 8. Kuma" Test Aparatları, www.aygenteks.com, Web Sayfası, 2004.
  • 9. TS EN ISO 12945–2, TS 390 Test Standartları, 2004.