Havlu kumaşlarda performans özelliklerini etkileyen parametrelerin incelenmesi

Bu çalışmada havlu kumaşların hav yüksekliği, gramaj, yumuşatıcı türü, renklendirme şekli gibi bazı parametrelerinin mamulün performans özelliklerine (yumuşaklık, hidrofilite ve boyut değişimi) olan etkisini belirlemek amacıyla numune havlular ile deneysel bir çalışma yürütülmüştür. Elde edilen sonuçlar değerlendirilerek havluların fiziksel özellikleri ve üretim parametrelerinin havlu performansına olan etkisi belirlenmeye çalışılmıştır.

An investigation on the parameters affecting the performance properties of the towels (terry clothes)

In this experimental study, it was aimed to investigate the relationship between the performance properties of towels (terry clothes) and its some properties such as pile highness, weight per square-meter, type of softener and dyeing process. For this purpose, the selected towel samples were tested and the results obtained were analysed.

___

1.TS 629, "Havlular ve Havlu Kumaşlar", Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, 1991.

2.Zervent,B., "Havlu Üretimi ve Ürün Kalitesine Etki Eden Parametrelerin İncelenmesi", Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekstil Mühendisliği Anabilim Dalı, Adana, 2002.

3.TS 1409, ''Dokunmuş Tekstil Mamullerinin Eğilme Dayanımı Tayini", Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, 1974.

4.TS 866, "Kasarlı Pamuklu Tekstil Mamullerinin Su Emme Özelliğinin Tayini", Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, 1985.

5.TS 392, "Pamuklu Kumaşlarda Yıkamadan Sonraki Boyut Değişmesinin Tayini", Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, 1973.

6.Çoban, S.,Cireli,A., "Tutumun Sayısal Olarak Değerlendirilmesi", Tekstil ve Konfeksiyon Dergisi, Sayı 3, 247 -252,1991.

7.Bozgeyik,K, "Havlularla İlgili Kalitatif Bir Araştırma", Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekstil Mühendisliği Anabilim Dalı, İzmir, 1991.

8.Alpay,H.R., Aniş,P., "Havlu Kumaşlarda Nem Çekmeye Etki Eden Strüktür Özelliklerinin Bilgisayarda Modellenmesi", Tekstil ve Teknik Dergisi, Sayı 4, 60-66, 1989.