Havlu dokuma işlemi ve üretim planlaması

Bu çalışmada, piyasada yaygın olarak dokuma havlulara rastlandığı için dokuma havlu üretim sürecinde yer alan dokuma hazırlık ve dokuma işlemleri incelenmiştir. Ayrıca gerçekleştirilecek bir dokuma işlemi öncesi gerekli iplik miktarı, çekilecek levent sayısı gibi bilgilere ulaşmak amacıyla kullanılacak eşitlikler belirlenmeye çalışılmış, hesapların yapılabilmesi için gerekli olan teknik parametreler ve mamul özellikleri üzerinde de durulmuştur. Bunun yanı sıra seçilmiş üç farklı sipariş için üretim hesabı yapılmış olup siparişlerin farklı özelliklere sahip havluları kapsamasına özen gösterilmiştir. Bu amaçla söz konusu siparişlerin birinde bordürsüz, birinde bordürlü ve diğerinde de renkli havlular seçilmiştir.

Terry weaving and production planning

In this study, preparation and processes of terry weaving are examined. Considering all system parameters, including the machine and the fabric properties, i.e. equations for the number of the ends and picks and their weights necessary for weaving, the number of warp beams and expressions for other technical parameters are given. These formulations were performed for three different towel fabric's order information. In the formulas, not onlv the order information given basicly, but also technical parameters of the products are taken into account. All results and calculated parameters for production of the towels are represented by tables in the paper.

___

  • 1. Bali,Y., “Dokuma Hazırlık İş lemleri I-II Teknolojisi”, Emel Ak ın Meslek Yüksekokulu, 283 s., İzmir, 1999.
  • 2. Zervent,B., Çelik,N., Koç,E., “Havlu Dokuma İşlemleri ve Üretim Hesapları, Tekstil Maraton Dergisi, Say :66, May ıs-Haziran, 54-60, 2003.
  • 3. Göksel,İ., “Havlu Dokuma Kumaşlarının Yapısı, Tekstil ve Teknik Dergisi, 30-36,1987.
  • 4. Bozgeyik,K., “Havlu Dokuma Tekniği”, Tekstil ve Konfeksiyon Dergisi, Sayı 2, 106-109, 1991.
  • 5. Kerr,P.L., “Havlu Tipi Kumaşlar Yeni Buluşlara Yol Açmaktadır, Tekstil ve Teknik Dergisi, Sayı 77, 34-37, 1991.
  • 6. Hateks Havlu, “Havluculuk ve Havlu Dokuması, Tekstil ve Teknik Dergisi, 51–54,1989.
  • 7. Vamatex Marka Dokuma Makinas Katalogu.
  • 8. Zervent,B., “Havlu Üretimi ve Ürün Kalitesine Etki Eden Parametrelerin İncelenmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekstil Mühendisliği Anabilim Dal ı, Adana, 2002.
  • 9. Hateks A.Ş. işletme verileri, 2002.
  • 10. Alpay,H.R., “Dokuma Makinaları, Makina Mühendisleri Odası Yayını, Yayın No114, 319 s., Bursa, 1985.