Geleneksel Mersin evlerinin biçimsel özelliklerinin incelenmesi

Geçmişte birçok uygarlığın birlikte yaşadığı, değişik gelenek ve inançların kaynaştığı Mersin 'de; malzeme olanakları ve toplum yapısı ile kendine özgü niteliklere sahip bir konut mimarisi gelişmiştir. Konutlar konumları, işlevleri ve mimari özellikleriyle bir toplumun tarihine, kültürüne ve sosyo-ekonomik yapısına ışık tutar. Mersin 'in zengin bir kültürel mirasa sahip olması ve Mersin evlerinin ülkemiz konut mimarisinde önemli bir yeri olması, sağlıklı bir koruma politikasının izlenmesini gerektirir. Bu çalışmada; Mersin evlerinin özellikleri incelenerek, konutların biçimlenmesini sağlayan etmenler belirlenmektedir.

Form feature analysis of traditional Mersin houses

In Mersin where a lot civilizations had lived and various traditions and beliefs had melted together, a form of authentic architecture has been developed in terms of the structure of the society and available substances for them. Houses reveals information about the history, culture, socio-economic structure of a society by means of their architecture,,functions and positions. For that reason, traditional houses in Mersin has significant role in Turkish architecture require a healthy protection policy. In this study, we aimed at describing the features of traditional Mersin houses and the factors which have impact on their formation.

___

1.Beker,M.O., 'Mersin Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı İmar Planı Revizyonu Araştırma Raporu", (Yayınlanmamış), 1998.

2.Anonymous, "Mersin, Meydan Larousse Ansiklopedisi", 8,cilt, s.648-649, İstanbul, 1973.

3.Develi,H.Ş., "Dünden Bugüne Mersin", s.56-119, Mersin, 1990.

4.Abaç.S., "Çorbada Tuzu Olanlar, 1730-1930 Arası Mersin 'e İlk Yerleşen Aileler", İçel Sanat Kulübü Bülteni, sayı. 3, s. 7, 1992.

5.Renda,G., Yenişehiroğlu,F, "Mersin Evleri", Hacettepe Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü, Kültür Bakanlığı Yayını, s.8-59, Ankara, 1995.