Eğitim Laboratuvarlarında Güneş Enerji Verimliliğinin Araştırılması: İskenderun Örneği

Ülkemizin enerji ihtiyacı yıllık ortalama %3-5 arasında artış sergilemektedir. Üretilen enerjinin en büyük kısmının doğal gazdan elde edilmesi dışa bağımlılığı devam ettirmektedir. Elektrik kesintilerinden etkilenen sektörlerden biri de Eğitim alanıdır. Yenilenebilir enerji yöntemlerinden biri olan güneş enerjisi bakımından ülkemiz şanslıdır. Çevreci ve ucuz işletme maliyeti bakımından güneş enerjisinin eğitim alanına entegrasyonu önemli bir seçenektir. Bu çalışmada, günlük ihtiyacı yaklaşık 5 kWh olan akıllı sistem modülleri ile donatılan İskenderun Meslek Yüksekokulu elektronik laboratuvarının enerji ihtiyacı, güneş enerji panel sistemleri tasarlanarak hazırlanmıştır. Sistem bir yıl boyunca izlenerek enerji verimliliği araştırılmış ve maliyet unsuru değerlendirilmiştir. Elde edilen verilere göre; kurulan sistemde kış aylarında enerji üretiminde düşüş olmasına rağmen yaklaşık yedi yılda kendisini amorti etmektedir. Eğitim-öğretimin devamlılığı ve güvenlik zafiyetinin önüne geçmek için bölge için kazançlı bir yatırım olacağı düşünülmektedir.

Investigation of Solar Energy Efficiency in Education Laboratory: Case Study İskenderun

The energy need of our country has been rising at an average between 3-5% annually. Outside dependency continues since the largest part of the produced energy is obtained from natural gas. One of the sectors affected by the power outage is the education field. Our country is lucky in terms of solar energy which is one of the renewable energy methods. Integration of solar energy into the education field is an important option in terms of environmentalists and cheap operation costs. In this study, energy needs of Iskenderun Vocational School equipped with intelligent system modules having 5 kWhdaily needs are prepared by designing solar energy panel systems. Energy efficiency and cost factors are evaluated by monitoring the system for a year. According to theobtained data; even though there is a decline in energy production during the winter season with the established system, it pays for itself in approximately seven years. It is thought to be a profitable investment for the region in order to prevent security vulnerabilities and for the continuation of the education.

___

  • 1.Gençoğlu M.T., 2008. Akıllı Evler, I. Mühendislik ve Teknoloji Sempozyumu, 221-234, Ankara.
  • 2.Erol Y., 2008. Telefonla Uzaktan Cihaz Kontrolü, Bilim ve Teknik Dergisi, Nisan Sayısı.
  • 3.Özgöçmen A., 2007. Güneş Pilleri Kullanarak Elektrik Üretimi. Gazi Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • 4.http://tr.wikipedia.org/wiki/Güneş_enerjisi.Erişim tarihi: 10.02.2015
  • 5.Elektrik mühendisleri odası www.emo.org.tr.Erişim tarihi: 10.02.2015
  • 6Varınca K.B., ve Gönüllü M.T.,2006.Türkiye'de Güneş Enerjisi Potansiyeli ve Bu Potansiyelin Kullanım Derecesi, Yöntemi ve Yaygınlığı Üzerine Bir Araştırma,UGHEK'2006: I. Ulusal Güneş ve Hidrojen Enerjisi Kongresi, ESOGÜ, Eskişehir.
  • 7.Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü, http://www.eie.gov.tr/MyCalculator/Default.aspx.Erişim tarihi: 10.02.2015
  • 8.Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü http://www.eie.gov.tr/MyCalculator/pages/31.aspx.Erişim tarihi: 10.02.2015
  • 9.Köroğlu T., Teke A., Bayındır K.Ç.,Tümay M., 2010. Güneş Paneli Sistemlerinin Tasarımı, Elektrik Mühendisliği Dergisi, Sayı: 439, 98-104.
  • 10.Enerji Pisasası düzenleme kurumu, http://www.epdk.gov.tr/index.php/elektrik-piyasasi/tarifeler?id=133. Erişim tarihi: 10.02.2015
Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlik Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1019-1011
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ