Diyarbakır rezidüel kilinin köken-mineral yapı-mühendislik davranışı ilişkilerinin iredelenmesi

Bu çalışma kapsamında, killi rezidüel bir zeminin köken ve oluşum süreci araştırılmış ve bu zemininde mineral içerik ile köken ilişkisi kurulmaya çalışılmıştır. Ayrıca kilin sahip olduğu mineral yapı-temel mühendislik özellikleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bu amaçla diyarbakır ilinin kentleşmeye sahne olan yeni mücavir alanı üzerinde yer alan rezidüel killi zemin araştırmaya konu edilmiştir. Alanın geoteknik karakterini, oluşum süreçleri ve mineraloji ile ilişkilendirerek tanımak ve buradan hareketle zeminin, inşa edilecek üst yapılar açısından, muhtemel problemlere neden olabilecek mühendislik özelliklerinin tahmin edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla; çalışma alanından alınan iki adet numune kullanılarak MTA Genel Müdürlüğü laboratuvarlarında x-ray difraksiyonu ile mineralojik analizler gerçekleştirilmiş ve zeminin indeks özellikleri tespit edilmiştir. Söz konusu kilin oluşum süreçleri irdelenmiş, mineral yapı bazalt kökenli mineraller ile ilişkilendirilmiş ve hakim mineral yapının etkin kıldığı şişme/büzülme potansiyeli v.b.mühendislik davranışları ile ilişkiler araştırılmıştır.

Evaluation of orgin-mineralogy-engineering behaviour of residuel clay in Diyarbakır province

In the content of this study, the origin and formation of an residuel soil were investigated and minerological composition were tried to relate with the origin and formation. To do this, the new site area of diyarbakır city that is covered by an residuel soil formation were chosen for the investigations. To know the geotechnical characteristics of soil in relation with its origin and formation processes will provide better insight for estimating probable soil problems that may cause structural distreses. Samples were collected from site, x-ray diffraction anylysis were performed and mass-index properties was determined by laboratuvary tests. Mineralogical composition of the soil wetre related with minerals of parent rock (basalt). Depending on the mineral type-of soil; such behavior as swell/shirinkage of soil will be expected to be effective.

___

  • 1.Mitchell, J.K., "Fundamental of Soil Behavior", 2. Ed. Wiley, Newyork, 1976.
  • 2.Furtun,U., "An Investigation on Ankara Soils with Regard to Swelling", M.Sc. Thesis, M.E.T.U., Ankara, 1989.
  • 3.Şimşek,R., Nazik,M., "Yukarı Dicle Havzası Hidrojeolojik Etüd Raporu", DSİ, Jeoteknik Hizmetler Müdürlüğü, Ankara, 1979.
  • 4.Erguvanlı,K, "Mühendislik Jeolojisi", İTÜ, No: 1227, İstanbul, 1982.
  • 5.Coduto,P.D., "Foundation Design Principles and Practices", Prentice Hall, New Jersey, 1994.
  • 6.Ercan,T., Şaraoğlu, F., Turhan, N, Matsuda, J.l. Futjitani,T, Notsu,K., Bağırsakçı,S., Aktimur,S., Can,B., Emre,Ö., Akçay,A.E., Manav,E., Gürler.H, "Karacadağ Volkanitlerinin Jeolojisi ve Petrolojisi", Türkiye Jeoloji Kurultayı Bülteni,Vol.6, 118-133, 1991.
  • 7.Önalp,A., "Zeminler ve Mekaniği", Sakarya Üniversitesi Yay. No:27. İstanbul, 1997.
  • 8.Taşkıran,T, "Diyarbakır İli, Kayapınar-Yeniköy-Bağcılar Yöresi Kilinin Şişme Potansiyelinin İrdelenmesi" Yüksek Lisans Tezi, Gazi Ünv., Ankara, 2000.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlik Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1019-1011
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ