Çatlamalar ve ikinci mertebe etkiler göz önünde bulundurularak yapıların üç boyutlu analizi

Sunulan çalısmada, değisik boyut ve ölçülere sahip olan çok katlı betonarme yapı modelleri, yatay ve düsey yükler etkisi altında gerek lineer gerekse çatlamalar ve geometrik nonlineerlik etkiler göz önünde bulundurularak daha önceden gelistirilen bilgisayar programı aracılığı ile çözümlenmis ve bu çözümlemeler sonucu düğüm deplasmanlarının ve eleman uç kuvvetlerinin lineer analize göre nasıl bir değisim gösterdiği, TDY’de belirtilen sınır değerlerini asıp asmadığı irdelenmistir. Yapıya etkiyen yatay ve düsey yüklerden dolayı kiris ve kolon elemanlarının çatlaması halinde etkili atalet momentlerinin hesabında olasılığa dayalı etkili rijitlik modeli kullanılmıstır. Gelistirilen bilgisayar programı aracılığı ile literatürde mevcut olan ve deneysel çalısması yapılmıs betonarme çerçeve örneği çözümlenmis ve elde edilen sonuçların deneysel sonuçlarla karsılastırılmasından oldukça uyumlu sonuçlar elde edilmistir. Çalısma kapsamında ayrıca betonarme yapıya uygulanan yüklere bağlı olarak özellikle tasarımda proje mühendisleri için önemli olabilecek, elemanlardaki çatlamaların olusum sırası ve elemanların eğilme rijitliğinde olusan değisimler de elde edilmistir.

Three dimensional analysis of reinforced concrete frames considering the crackıng and second degree effects

In this study, reinforced concrete frame examples having different layers and dimensions subject to horizontal and vertical loads have been analysed considering cracking and second order effects using previously developed computer program. The values obtained from analysis have been compared with the linear analysis results and also the results have been checked against the allowable drift ratios specified by Turkish Earthquake Code (TDY). In the study, the effects of the cracking and second order effects on the behaviour of structures have also been examined. The effective stiffness model based on the probability has been used for the computation of moments of inertia in the case of cracking which occurred in beam and column members due to the horizontal and vertical loads. Furthermore, experimental reinforced concrete frame example available in the literature has been solved with the computer program and the results have been compared with the test results in the scope of the study.

___

  • 1. Sun,C.H., Bradford,M.A. ve Gilbert,R.I, “Nonlinear Analysis for Concrete Frame Structures Using the Finite Element Method”, Computers& Structures, 48(1), 73-79, 1992.
  • 2. Chun-Man,C., Neil,C.M. ve Feng,N., “Analysis of Cracking Effects on Tall Reinforced Concrete Buildings”,Journal of Structural Engineering, 126(9), 995-1003, 2000.
  • 3. Dündar,C. ve Kara,Đ.F. ve TanrıkuluA.K., “Geometrik Nonlineerlik ve Çatlamaların Etkisi Göz Önüne Alınarak Yapıların Üç Boyutlu Analizi”, 7 th International Congress on Advances in Civil Engineering (ACE), 240, 2006.
  • 4. Türk Standartları, Türk Standartları Enstitüsü, 2000. Betonarme Yapıların Hesap ve Yapım Kuralları, 67s.
  • 5. Kara,Đ.F., “Betonarme Yapıların Çatlama Etkisi Göz Önüne Alınarak Lineer Olmayan Analizi”, Doktora Tezi, 2007.
  • 6. Dündar,C. ve Kara,Đ.F., “Three Dimensional Analysis of Reinforced Concrete Frames with Cracked Beam and Column Elements”, (Basımda), 2007.
  • 7. Celep,Z. ve Kumbasar,N., “Betonarme Yapılar”, Sema Matbaacılık, İstanbul, 888s., 1998.
  • 8. Dündar,C., Kara,Đ.F., Tanrıkulu,A.K., “Kirislerdeki Çatlama Göz Önüne Alınarak Çerçevelerin Üç Boyutlu Analizi”, Türkiye Đnsaat Mühendisliği XVI. Teknik Kongre ve Sergisi, Böl. 8, 2001.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlik Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1019-1011
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

A comparison between the back-propagation (BPN) and General-Regression Networks (GRNN) in the modeling of the spot welding process

UĞUR EŞME, İREM ERSÖZ KAYA, ARİF ÖZBEK, Funda KAHRAMAN, Aysun SAĞBAŞ

Kireç koagülasyon yöntemi kullanılarak elde edilen proses çamurunun bazı boyar maddelerin adsorbsiyonunda kullanılması

Yener BÜLBÜL, Mehmet Ekrem Cakmak, SERPİL SAVCI, Mesut BAŞIBÜYÜK

The nonlinear analysis of planar frames composed of flexibly connected members taking shear deformations into consideration

HALİL GÖRGÜN, Senem YILMAZ, Orhan AKSOĞAN

Uçucu kül ve bazaltik pomzanın tuğla üretiminde katkı olarak kullanılması

Hanifi BİNİCİ, Ahmet ULUSOY, Hüseyin TEMİZ, Orhan AKSOĞAN

Türkiye'de temel ekonomik göstergeler ve sanayi sektörü-I: genel değerlendirme

ERDEM KOÇ, Mustafa Fedai ÇAVUŞ

Türk inşaat firmalarının sistematik pazarlama anlayışını etkileyen faktörler

ERCAN ERDİŞ, MUSTAFA DEMİRCİ, Arzu KILIÇ, MURAT ÖRNEK

Investigation of the biosorption characteristics of basic blue 41 by live activated sludge

Hamza Alkan ARSLAN, Mehmet Ekrem Cakmak, OLCAYTO KESKİNKAN, Mesut BAŞIBÜYÜK

Tekstil işletmelerinde gürültü ve gürültünün azaltılmasında mühendislik önlemler

Aysun SAĞBAŞ, Funda KAHRAMAN, UĞUR EŞME, ARİF ÖZBEK

Türkiye'de temel ekonomik göstergeler ve sanayi sektörü-II: Osmaniye Örneği

Mustafa Fedai ÇAVUŞ, ERDEM KOÇ

Sosyo-ekonomik gelişmişlik parametreleri analizi: Osmaniye ili değerlendirmesi

ERDEM KOÇ, Belkıs Zervent ÜNAL