Berke Barajı ve çevresinin depremselliği

İnceleme alanı; Osmaniye ili, Düziçi ilçesi 'nin kuzey kesimlerinde yer almaktadır. Arazi üzerinde yüklemenin meydana getirdiği depremselliğe Berke baraj alanı sebep teşkil etmektedir. Baraj gölünün doldurma - boşaltma hallerinde barajın oturmuş olduğu alan, tetiklenmeye en elverişli ortamları oluşturmaktadır. Bu çalışmada maksimum büyüklükteki depremlerin Berke baraj gölü alanında olması olasılığı değerlendirilmiştir. Bu çalışmada baraj alanındaki sismisite. detaylı olarak ele alınmıştır. Bu çalışmanın bir diğer amacı da bölgede önemli sayılabilecek fay, eklem gibi düzlemsel yapı elemanlarının incelenmesi ve bölgede tektonizmanın etki çerçevesinin araştırılmasıdır. Berke barajı ve çevresinin sismik aktivitesine ilişkin yapılan çalışmalar sonucu elde edilen deprem episantırları hazırlanan sismotektonik haritaya işlenmiştir. Çalışma bölgesinde yüzeyleyen kaya birimleri ile bölgedeki tektonik yapılar 1/12.500 ölçekli jeoloji haritası üzerine işlenmiştir. Berke barajı ve dolayının depremselliğinin incelenmesi, araştırılması ilerde meydana gelebilecek olası depremlere karşı önceden tedbir almamızı mümkün kılacaktır. Bu nedenle bu çalışma hem çevre insanına, hem de ülke ekonomisine yapacağı katkılarından dolayı önem arz etmektedir.

Earthquake activity around the Berke Dam

The study area is located in the northern part of the Düziçi town of Osmaniye. The reservoir area creates a seismic source. The water level in the reservoir affects the seismicity of the dam area. The probability of the big earthquakes is investigated in the reservoir area. Seismic case studies is done as well. The significance of the research is also to investigate the planar structural elements, such as fault, joints, for obtaining a data base about the tectonism. The epicenters of the earthquakes were marked on the prepared seismotectonic map after the study about on seismic activities has completed of the Berke dam and its surrondigs. Lithostratigraphic units and tectonic structures were also indicated on the geological map at a scale of 1:12.500. It is possible to take care of probable earthquakes in the region if the seismicity of the Berke Dam and its surroundings are well known. As a result, the study is significant work because of the local people and the effect on the support of the national economy.

___

1.Arpat,E., "Berke Baraj Jeolojisi", Ç.E.A.Ş. Raporu, 70s., 1998.

2.Aknil ve Sial, "Ceyhan Berke Projesi Berke Barajı ve Rezervuarı Geçirimsizliği İle İlgili Değerlendirme Raporu", Ç.E.A.Ş. Raporu; 260 s. (Yayınlanmamış), 1988.

3.Algan,M., Seçkin,A., "Berke Barajı ve çevresinin Hidrojeolojisi üzerine yapılan çalışmalar", Aknil Mühendislik Müşavirlik Ltd., 1988.

4.Çukurova Elektrik A.Ş., "Sır ve Berke Barajı çevresinin depremsellik haritası", 1996.