Anamur-Malaklar (Mersin) yöresinin jeolojisi

İnceleme alanı, Orta Toros 'ların batı kesiminde İçel ili Anamur ilçesinden kuzeyde Kaş yaylasına kadar olan bölgede yaklaşık 150 km2 'lik alanı kapsamaktadır. Bölgede Alanya ve Aladağ birliğine ait stratigrafi, tektonizma ve metamorfizma bakımından farklı özellikler sunan birimler yer almaktadır. Temeli Permiyen öncesi yaşlı kalkşist, kloritşist, kristalize kireçtaşı ve metakonglomeradan oluşan Alanya Birliği'ne ait düşük dereceli metamorfizma izleri taşıyan Mahmutlar formasyonu, bu birim üzerine diskordan olarak gelen Üst Permiyen yaşlı şeyi - koyu renkli kireçtaşı ardalanmalı Çekiçdağı formasyonu ve en üst-birimi ise Paleosen-Eosen yaş aralığında çökelmiş kumlu -killi kireçtaşı, silttaşı, çamurtaşı ardalanmalı Kışla ve Pınarlar formasyonları oluşturmaktadır. Alanya Birliği üzerine bindirmeli olarak tektonik dokanakla yer alan Aladağ Birliği, bölgede Demirkazık formasyonu ile belirgindir. Mesozoik yaşlı bu birim içerisinde yer alan, Dibekli, Örendüzü ve Çambeleni üyelerinden, Triyas yaşlı Dibekli üyesi, tabanda karbonat çakıltaşı, kumtaşı, marn ile başlayıp üstte seyrek dolomitli kireçtaşı arakatmanlı kalın katmanlı dolomitik kireçtaşı yapılışlıdır. Örendüzü üyesi, başlıca dolomit yapılışlı olup Jurasik yaşlıdır ve bünyesinde Stratabound Pb-Zn Ortakonuş cevherleşmesi görülmektedir. Mesozoyik istifin tavanında ise kalın katmanlı, fosilli kireçtaşı yapılışlı Kretase yaşlı Çambeleni üyesi bulunmaktadır. Kuvaterner yaşlı alüvyonlar en üst seviyeyi oluşturmaktadır.

___

  • 1.Özgül,N., "Toroslar'ın Temel Jeolojik Özellikleri", Türkiye Jeoloji Kurumu bülteni, cilt. 19, 65-78, Ankara, 1976.
  • 2.Demirtaşlı,E., "Strtigraphy and tectonics of the area between Silifke and Anamur, Central Taurus Mountains", Proceedings, Geology of the Taurus Belt. Will 8, Ankara, 1984.
  • 3.Öztürk,E.M., Öcal,H., Taşkıran,A., Bulduk,A., Çelik,B., Metin,T., Keskin,Ö., Kadir,S., Değer,Z., Çatal,E., "Orta Toraslar'ın Jeolojisi", MTA Raporu, No: 9301, Ankara, 1991.
  • 4.Yetiş,C, "Çomardı (Niğde) yakın ve uzak dolayının jeoloji incelemesi ve Ecemiş Yanlım kuşağının Maden-Boğaz-Kamışlı arasındaki özellikleri", İ.Ü. Fen. Fak. Doktora Tezi, 164s., İstanbul, 1978.
  • 5.Blümel,R., "Die blei-zinklagerstatte von Anamur (Türkei) und ihr geologicscher Rahmen", vorgelegt von geog fhedrich Blümel aus dachau (Doktora tezi) 65.9., Germany, 1965.
  • 6.Winkler,H.G.F., "Petrogenesis of metamorrphic rocks: Longman Scientific ve Technical", v: 248., 65-72p. New York, 1979.
  • 7.Yardley,B.W.D., "An introduction to metamorphic rocks: Longman scientific ve Technical", v:248, 35-45p. New York, 1989.
  • 8.Barker,A.J., "Introduction to metamorphic textures and microstructures: Blackie", New York, 1990.
  • 9.Usta, D., "Ananuır-Bozyazı dolayının jeolojisi", M.T.A. raporu, 108s. Ankara, 2000.
  • 10.Yetiş,C, 'Aydncık-Karaseki (Mersin) dolayının Mesozoyik Stratigrafisi ve Mesezoyik dolomitlerinin Jeoteknik Özellikleri", Ç.Ü. Arş. Fonu (M.M.F.90-3), 5İs., Adana,'1991.
  • 11.Tatar, "Aydıncık (İçel) Çerçevesindeki dolomit yatağının maden jeolojisi raporu", MTA.Der., sayı 112. 74-81, Ankara, 1988.
  • 12.Baydar,O., Erdoğan,B., Kengi,R, Korkmazer,B., Kaynar,A.,-Selim,M., "Uçar-Teniste-Kaşyayla-Sazak-Bozyazı ve Anamur arasında kalan bölgenin jeolojisi", M.T.A. Rap., No: 73, Ankara, 1970 (yayınlanmamış).
  • 13.Anıl,M. ve Yıldırım,M., "Ortakomış Kurşun-Çinko Madeninin yer aldığı Aladağ Birliğinin Petrografik ve Jeokimyasal İncelemesi", Madencilik Dergisi, 3, 15-19, Ankara, 1984.