Analysis of intercity transport mode choice from Banjarmasin city: Disaggregate logit model

Son yıllarda Banjarmasin şehrinde her alanda, özellikle de ulaşım alanındaki aktiviteler oldukça artmıştır. Şehirdeki yolcular tarafından kullanılan seçilmiş güzergaha göre ulaşım türü tercihi davranışının gözlemlenmesine ihtiyaç vardır. Bu çalışmada ayrışık logit model, şehir merkezinden diğer yerleşim birimlerine olan en uygun şehirlerarası ulaşım türünü bulmak için kullanılmıştır. Ulaşım süresi, ulaşım harcamaları, cinsiyet farklılıkları, meslek grupları ve yolcu gelirleri gibi gözlem parametreleri ulaşım şeklinin tanımlanmasında kullanılmıştır. Karayolu, deniz, nehir ve hava taşımacılığı da geliştirilen bu modele dahil edilmiştir. Araştırma verileri, Banjarmasin şehrinden çıkan trafiğin çıkış noktası olarak altı adet- yerleşim yerinde elde edilmiştir. Bu model kullanılarak her bir parametrenin etkisinin belirlenmesi ve gelecekteki ulaşım türleri için karar verilmesi mümkün olmuştur. Bulunan bu ulaşım türleri uzun mesafeler için ulaşım sistemi geliştirilmesinde girdi verileri olarak kullanılmıştır.

Banjarmasin şehrinden diğer şehirlere olan ulaşım seçeneklerinin analizi: Ayrışık logit model

In recent years, Banjarmasin city activities have increased in all areas especially in transportation field. There is a demand on observation mode choice behaviour according to chosen route used by the city passengers. In this research, disaggregate logit model was utilized to find the optimum transportation mode which described intercity transport departing from downtown city. Observation parameters such as travel time, cost, gender/sex, occupation, and income were considered in defining the best transportation mode. Highway, sea, river, and air transportation mode routes were also included in the model. The survey data was obtained in six locations as the gateway for outgoing traffic from Banjarmasin. By using the model it was possible to describe the influence of each parameters and make decisions for future modes. The found modes were used as input data in developing transportation system for long distances.

___

  • 1. Edwards,J.D., “Transportation – Planning – Handbooks Manual”, P T R Prentice-Hall, Inc. A Simon & Schuster Company Anglewood Cliffs, New Jersey, 1992.
  • 2.Bronwyn,H.H., Clint,C., “Time Series Processor”, Version 4.4, TSP International,TSP Japan, 1997.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlik Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1019-1011
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ