Adana kentsel sit alanınındaki fiziksel değişim ve sonuçları

Türkiye’nin pek çok kentinde olduğu gibi Adana’nın tarihi kent merkezi de 1994 yılında sit alanı ilan edilmis ve sit alanındaki yapılasma esaslarını belirlemek üzere Koruma Amaçlı İmar Planı hazırlanarak 1998 yılında yürürlüğe girmistir. Ancak aynı yıl meydana gelen deprem ve diğer sebeplerden dolayı tam olarak uygulanamayan plan, aradan geçen 10 yıl içerisinde güncelliğini yitirmistir. Bu çalısma kapsamında Adana Koruma Amaçlı İmar Planı’nın güncellenmesine veri olusturacak fiziksel analizlerin yapılması ve planın basarılı bir sekilde uygulanabilmesi için önerilerin gelistirilmesi amaçlanmıstır. Bu amaçla sit alanındaki yapılasma durumu belirlenmis, elde edilen veriler 1998 tarihli Koruma Amaçlı İmar Planı çalısmalarına esas olusturan verilerle karsılastırılmıstır. Çalısma, Çukurova Üniversitesi tarafından desteklenen MMF2006BAP8 numaralı “Adana Kentsel Sit Alanı İçerisinde Fiziksel Analizler Yapılarak Koruma Amaçlı İmar Planı İlkelerinin Güncellenmesi” baslıklı Bilimsel Arastırma Projesi kapsamında elde edilen verilerin bir kısmını tartısmaya açmaktadır.

The implications of the physical changes in the Adana conservation area

The historic centre of the city of Adana has been defined as a conservation area in 1994 and a Conservation Plan came into effect in 1998, in order to define building regulations within the area. However, the earthquake occurred in the same year and various other reasons impeded the application of the Conservation Plan. This paper aims to carry out physical analysis in order to evaluate the implementation of the Plan and to develop proposals on how to successfully apply it. Following this aim, the status of the building stock was ascertained in terms of physical changes and the data gathered was compared with the facts and input which had established the framework for the Plan in 1998.

___

  • 1. Larkham,P.J., “Conservation and the City”, London: Routledge, 1996.
  • 2. Reade,E., “The Little World of Upper Banghor: part 1: how many conservation areas are slums?”, Town and Country Planning, Vol. 60, s: 340–343, 1991. www.kultur.gov.tr
  • 3. Adana Seyhan Koruma Đmar Planı, Plan Kararları (1998).
  • 4. 1/5000 Ölçekli Adana Koruma Amaçlı Đmar Planı Plan Notları, Adana Koruma Amaçlı Đmar Planı Raporu (1996).
  • 5. Madran,E., “Adana Sit Alanı –Koruma Planı ve Deprem”, Adana’da Deprem ve Kültürel Miras, Mimarlar Odası Adana Subesi yayını, s: 40–47, Adana, 1998.
  • 6. Ekinci,O., “Adana’da Deprem ve Kültürel Miras”, Mimarlar Odası Adana Subesi yayını, 1998, s: 2–6, Adana, 1998.
  • 7. Gök,T., “Tepebağ ve Sarıyakup Mahallelerinde Koruma Kararları”, Adana’da Deprem ve Kültürel Miras, Mimarlar Odası adana Subesi yayını, s: 34–40, Adana, 1998.
  • 8. Karaman,F., “Kentsel Alanlarda Đslevsel Değisim ve Tarihi Dokuya Etkileri”, Adana’nın Kentsel Sorunları ve Koruma Amaçlı Planlama, Tasarım, Uygulama Hedefleri Sempozyumu, TMMOB Mimarlar Odası Adana Subesi, Ç.Ü. Mimarlık Bölümü, s: 45–53, Adana, 1996.
  • 9. Kuban,D., “Tarihi Çevre Korumanın Mimarlık Boyutu”, YEM Yayın, İstanbul, 2000.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlik Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1019-1011
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ