1998 Adana-Ceyhan depreminde prefabrik endüstri yapılarında oluşan hasarların analizi ve çözüm önerileri

27 Haziran 1998 Adana-Ceyhan Depreminde Adana Organize Sanayi Bölgesi'ndeki prefabrik yapıların bazılarında bu şiddetteki bir deprem için büyük sayılacak hasarlar meydana gelmiştir. Bunun yanı sıra depremi hasarsız olarak atlatan çok sayıda prefabrik sanayi yapısı da mevcuttur. Bu durum, yerinde dökme betonarme yapılarda olduğu gibi, tasarım ve montajına yeterli özen gösterilmeyen, bilinen hesap ve birleşim detayları yöntemlerine uyulmayan prefabrik yapılarda az şiddetli depremlerin bile önemli hasarlara neden olacağı gerçeğini bir kez daha gözler önüne sermektedir. 1998 Adana-Ceyhan depreminden sonra tek katlı prefabrik endüstri yapılarında görülen hasarların genelde birleşim noktalarında yapılan projelendirme, detay ve yapım yetersizliklerinden kaynaklandığı görülmüştür. Bu çalışmada Adana-Ceyhan Depremi örneği ile hasar gören prefabrik endüstri yapıları incelenmiş ve hasar tipleri belirlenmiştir. Oluşan hasarların nedenleri araştırılmış ve hasar gören yapıların durumunun iyileştirilebilmesi için yapılmış olan çeşitli çözüm önerileri incelenmiştir.

An analysis of the damages in the prefabricated industrial buildings reinforced structural systems following the 1998 Adana-Ceyhan earthquake and suggested solutions

While some prefabricated structures have been damaged severely following the 1998 Adana-Ceyhan Earthquake, many structures remained undamaged. This fact shown once more that prefabricated structures which are paid insufficient attention to the design and assembling and are not adjusted to known calculation methods and connection details likely to suffer from severe damages even after earthquakes that are less forceful. Generally following the earthquake the damages have occured due to the lack of design and detail and insufficient constructional connections in prefabricated industrial structures. In this study, the damaged prefabricated industrial structures were investigated and the types of damages were determined. The reasons for damages were analysed and possible suggestions for solutions were discussed.

___

  • 1.Bayülke,N., "27 Haziran 1998 Adana-Ceyhan Depreminde Prefabrike Yapı Hasarları ve Değerlendirmeler, Çözümler, Öneriler", 1999. http://www.angora.deprem.gov.tr/adanapref.htm.
  • 2.Zorbozan,M., Barka,G., ve Sarıfakıoğlu,F., "Ceyhan Depreminde Prefabrik Yapılarda Görülen Hasarlar, Nedenleri ve Çözüm Önerileri", Beton Prefabrikasyon Dergisi, Türk Prefabrik Birliği Yayınları, s. 20-24, Ankara, 1998.
  • 3.Ersoy,U., Öz,cebe,G. ve Tankut,T., "1999 Marmara ve Düzce Depremlerinde Gözlenen Önüretimli Yapı Hasarları", 10.Prefabrikasyon Sempozyumu Bildirileri, Deprem ve Prefabrikasyon, s. 1-10, İstanbul, 2000.
  • 4.Kaçar,A.O., "Eski Prefabrik Yapıların 1998 Deprem Yönetmeliği Çerçevesinde İrdelenmesi ve Bir Güçlendirme Projesi Örneği", 10. Prefabrikasyon Sempozyumu Bildirileri, Deprem ve Prefabrikasyon, s. 163-167, İstanbul, 2000.
  • 5."Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelik, 1997 Deprem Yönetmeliği (1998 Değişiklikleri İle Birlikte), 85s, 2001.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlik Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1019-1011
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ