Tip 2 Diyabet Mellitusda Glikozile Hemoglobin (HbA1c) ve Artış Ortalama Trombosit Hacmi Arasındaki İlişki

Amaç: Bu çalışmanın amacı tip 2 diabetes mellitus’da (DM) ortalama trombosit hacmi (MPV) yüksekliği ve glikozile hemoglobin A1c (HbA1c) arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya tip 2 DM'li 70 hasta ve 50 non-diyabetik birey alındı. Diyabetik hastalar HbA1c seviyelerine göre iki gruba ayrıldı. DM grup1’e HbA1c < %7 olan hastalar alındı. DM grup 2’ye HbA1c≥ %7 düzeyleri olan hastalar alınmıştır. Bulgular: Ortalama HbA1c düzeyleri; non-diyabetik grupta 5.5 ± 0.8, DM grup 1’de 6.7 ± 0.2 ve DM grup 2’de 9.7 ± 1.9 olarak saptandı. MPV, hem DM grup ve hem de non-diyabetik bireylerle karşılaştırıldığında DM grup 2’de anlamlı derecede idi. MPV ile HbA1c arasında yüksek pozitif korelasyon vardı MPV, DM grup 2'de non-diyabetik grup ve DM grup 1 ile kıyaslandığında anlamlı olarak yüksek bulundu. MPV’ nin tip 2 DM artmış olduğu görülmüştür. Bu çalışma, DM’da artan MPV’nin kötü glisemik kontrole ilişkili olduğunu göstermektedir.Tartışma: Artmış trombosit boyutu DM ile ilişkili aterosklerozun risk faktörlerinden biri olabilir. Bu mikro ve makro vasküler komplikasyonlarla ilişkili bulunabilir. MPV’nin birinci basamak sağlık hizmetlerinde DM’un progresinin izlemesinde ve vasküler hasarın önlenmesinde basit ve düşük maliyetli bir test olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz.

Relationship between increased mean platelet volume and glycosylated hemoglobin (HbA1c) in Type 2 Diabetes Mellitus

Purpose: The purpose of the study was to research relationship between mean platelet volume elevation and glycosylated hemoglobin A1c (HbA1c) in Type 2 diabetes mellitus (DM). Material and Methods: The study carried out in 70 patients with type 2 DM and 50 non-diabetic subjects. Diabetic patients were divided into two groups according to their HbA1c levels: DM group1 consisted of patients with HbA1c levels <7% and DM group 2 consisted of patients with HbA1c levels ≥7%.Results: The mean HbA1c levels were as 5.5±0.8, 6.7±0.2 and 9.7±1.9 in the non-diabetic, DM Group 1 and DM Group 2, respectively. MPV was significantly higher in DM Group2 as compared to both non-diabetics and DM Group 1. MPV had a high positive Correlation with HbA1c. MPV was significantly higher in DM Group 2 as compared to both non-diabetics and DM Group 1. MPV had a high positive correlation with HbA1c. It is found that MPV was increased in type 2 DM.Conclusion: This study showed that in diabetes mellitus, MPV is increased and it is indicative of worsening glycemic control. The increased platelet size may be one of the factors in the increased risk of atherosclerosis associated with DM and associated micro and macro vascular complications.
Cukurova Medical Journal-Cover
  • ISSN: 2602-3032
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1976
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Acil serviste akut pankreatit tanısı alan hastalarda nötrofil lenfosit oranının tanısal değeri

Hasan KARA, Ali DOĞRU, Selim DEĞİRMENCİ, Aysegul BAYİR, Ahmet AK, Mehmet KAFALİ, Emet NAZİK, Osman DOĞRU

Visseral leishmaniazisin nadir bir hematolojik komplikasyonu: hemofagositik sendrom

Soner SOLMAZ, Can BOĞA, İlknur KOZANOĞLU, Süheyl ASMA, Tuba TURUNÇ, Yusuf DEMİROĞLU

Gebelikte Zika virus enfeksiyonları: salgınlar ve olgu yönetimi

Fatih ŞAHİNER, Ali SIĞ, Ümit SAVAŞÇI, Kemal TEKİN

Kawasaki hastalığı: 21 olgunun değerlendirilmesi

Cem Arat, Yeşim ACAR, Yelda TÜRKMENOĞLU, Talip SAYAR, Saniye Hamilçıkan, Soner Sazak, Ozan Yüksel, Emine Türkkan, Mehmet Akyol, Vefik ARICA

Serebral kortikal atrofisi vitamin B12 ile yerine koyma tedavisi sonrası düzelen bir süt çocuğu olgusu

Ebru KESKİN

Konjenital uzun QT sendromunda tanısal ve yönetimsel zorluklar: tek merkez deneyim

Alev Arslan, Sevcan Erdem, Osman Küçükosmanoğlu, Nazan Özbarlas

Sezaryende cilt insizyon uzunlukları

Mustafa Ulubay, Mustafa Öztürk, Ulaş Fidan, Uğur Keskin, Fahri Fıratlıgil, Mehmet Kıncı, Müfit Yenen

Tip 2 Diyabet Mellitusda Glikozile Hemoglobin (HbA1c) ve Artış Ortalama Trombosit Hacmi Arasındaki İlişki

Fatih Şahbaz, Faruk Kılınç

Atriyal fibrilasyonun cerrahi tedavisinde azot bazlı kriyoablasyonun güvenirliği ve etkililiği

Hasan UNCU, Funda OCAK, Muhittin SAMSA, Tolga BADAK, İbrahim ÖZSÖYLER

Bilateral laparoskopik adrenalektomi yapılan çocukta anestezik yaklaşım

Mediha TÜRKTAN, Murat ALKAN, Dilek ÖZCENGİZ