Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesindeki akut gastroenteritli çocuklarda rotavirüs ve adenovirüs sıklığı

Amaç: Bu çalışmada hastanemize ishal yakınması ile başvuran çocuklarda, rotavirüs ve enterik adenovirüs etkenlerinin sıklığının, epidemiyolojik özelliklerinin, klinik ve laboratuvar verilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Temmuz 2017- Temmuz 2019 tarihleri arasında Halfeti Devlet Hastanesine başvuran, yaş aralığı 0-144 ay olan, ishal yakınmasıyla başvurup akut gastroenterit tanısı alan ve taze dışkı örneklerinde rotavirüs ve enterik adenovirüs testi (immünokromatografik yöntemlerle incelenen) istenen hastaların kayıtları retrospektif olarak incelendi. Rotavirüs ve adenovirüs gastroenteritinin sıklığı, bu hastalara ait demografik verileri, klinik durumları, laboratuvar bulguları; yaş grupları, cinsiyet ve mevsimsel dağılımlarına göre incelendi. Bulgular: Çalışmaya 640 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 22 ay olup, %57’ si erkekti. Hastaların %40’ ında rotavirüs, %10,2’ sinde adenovirüs saptandı. Rotavirüs pozitif olan çocukların yatış oranlarının diğer gruplara göre daha yüksek olduğu istatistiksel olarak anlamlı görüldü. Rotavirüsü olan çocukların daha çok kış aylarında; adenovirüsü olan çocuklarında daha çok bahar aylarında; Rotavirüs ve Adenovirüs negatif olan çocuklarında daha çok yaz aylarında acil servise başvurdukları tespit edildi.Sonuç: Yüksek mortalite ve morbiditeye sebep olan rotavirüs ve adenovirüs gastroenteritlerinin tanısının konulmasında gayta tetkiklerinin önemli olduğu; uygun tedavilerin yapılmasıyla gereksiz antibiyotik kullanımının azalacağı, rotavirüs aşılama oranlarının arttırılması ile hastalığın görülme oranının ve yatış maliyet yükünün de ülkemiz açısından azalacağını düşünmekteyiz.

Frequency of rotavirus and enteric adenovirus in children with acute gastroenteritis in Halfeti district, Sanliurfa, Turkey

Background/Aim: Enteric viruses (rotavirus, adenovirus, norovirus, etc.) have been reported as the most common cause of non-bacterial acute gastroenteritis. Rotavirus can cause severe fluid and electrolyte imbalance and the development of fatal complications during the course of the disease if not diagnosed and treated early. The aim of study was to evaluate the frequency, epidemiological characteristics, clinical and laboratory data of rotavirus and enteric adenovirus agents in children presenting with diarrhea. Material and Method: The records of patients with diarrhea between ages of 0-12 who applied to Halfeti State Hospital between July 2017 and July 2019 and diagnosed with acute gastroenteritis and whose rotavirus and enteric adenovirus tests (examined by immunochromatographic methods) were requested were evaluated retrospectively. The frequency of rotavirus and adenovirus gastroenteritis, demographic data, clinical status, laboratory findings of these patients; age groups, gender and seasonal distribution were examined. SPSS 25.0 package program was used for statistical analysis. Results: 640 patients were included in the study. The median age of the patients was 22 months and 57% were male. Rotavirus was detected in 40% of the patients and adenovirus was found in 10.2% of the patients. It was found that the hospitalization rates of children with positive rotavirus were higher than other groups. The children with rotavirus are mostly in winter; children with adenovirus mostly in spring; rotavirus and adenovirus negative children were admitted to the emergency department mostly during the summer months. Conclusion: Viral agents constitute an important part of acute gastroenteritis in our region. It was found that stool examinations were important in the diagnosis of rotavirus and adenovirus gastroenteritis causing high mortality and morbidity. We think that unnecessary antibiotic use will decrease with appropriate treatment and the incidence of the disease and hospitalization cost burden will decrease with increasing rotavirus vaccination rates for Turkey.

___

Cukurova Medical Journal-Cover
  • ISSN: 2602-3032
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1976
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Meme küçültme ameliyatı olan hastaların memnuniyetinin Breast-Q anketi ile değerlendirilmesi

Ersin AKŞAM, Meltem ORAL AYHAN

Ovulasyon indüksiyonu ve intrauterin inseminasyon sonrası infertil kadınlarda gebelik hızlarının değerlendirilmesi

Sabri Berkem ÖKTEN, Zehra Nihal DOLGUN, Vedat UGUREL, Koray ELTER

Koksartrozda uygulanan çimentosuz total kalça protezinin klinik sonuçları

Melih BAĞIR, Ahmet YILMAZ

Farklı etyolojilere bağlı maküler ödem tedavisinde deksametazon implantın etkinliği

Emrah ÖZTÜRK, Burak ESENER, Abuzer GÜNDÜZ

Corona Virüsü Hastalığı 2019 Pandemi tehdidi altında vatandaşların güvenli bir şekilde geri gönderilmesinin sağlanması

Saurabh SHRİVASTAVA, Prateek SHRİVASTAVA

Sağlıklı Türk popülasyonunda sella turcica tiplerinin belirlenmesi

Sema ÖZANDAÇ POLAT, Ayşe Gül KABAKCI, Fatma Yasemin ÖKSÜZLER, Mahmut OKSÜZLER, Ahmet Hilmi YÜCEL

Bipolar bozukluk ve şizofrenide anksiyete duyarlılığı

Zeynep NAMLI, Lut TAMAM, Mehmet Emin DEMİRKOL, Soner ÇAKMAK

Toplumda yaşayan yaşlılarda ağrı prevalansı ve ağrı öz yönetim uygulamaları

Selma DEMİR SAKA, Prof. Dr. Sebahat GÖZÜM

Gebelikte yapılan fiziksel aktivitenin sağlıkla ilgili yaşam kalitesi ve depresyon-anksiyete üzerine etkisi

Duygu İlke YILDIRIM, Şule BALCI, Oğuzhan GÜNENÇ, Mehmet Ali ERYILMAZ

Cleveland Adölesan Uykululuk Anketi’nin Türkçe’ye uyarlanması: Lise öğrencileri için geçerlik-güvenirlik çalışması

Songül ÇAĞLAR, Makbule TOKUR KESGİN