Eskişehir’de Eczane Teknisyenleri üzerine Bir Araştırma

Amaç: Bu çalışmada, Eskişehir’deki eczacıların bakış açısından eczane teknisyenlerinin değerlendirilmesi üzerine bir araştırma gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Metod: Bu çalışmanın eczacıları tesadüfî örnekleme yöntemi ile seçilmiştir ve kendilerinden konu ile ilgili soruları yanıtlamaları istenmiştir. Araştırma sonucu elde edilen veriler IBM SPSS Statistics 20 ve Microsoft Excel programları ile genel olarak ve genel içerisinde gruplara göre analiz edilmiştir ve bu analizler yüzde oran olarak verilerek grafiklerle gösterilmiştir. Bulgular: Bu çalışma, eczacıların eczane teknisyenlerinden eczanedeki görevleri ve özellikleri, eğitim düzeyleri, tecrübeleri, ilaçlar ve eczane prosedürleri hakkındaki bilgileri ile ilgili beklentilerini ortaya koymuştur. Sonuç: Bu anket çalışmasında, genelde ve alt gruplarda benzer sonuçlar elde edilmiştir. Genellikle eczacılar için eczane sisteminin en önemli kısmı reçete ve provizyon sistemidir; bu yüzden eczane teknisyenlerinin en çok bu alanda donanımlı olmalarını istemektedirler.

A Survey about Pharmacy Technicians in Eskişehir

Purpose: In the current work, we aimed to carry out a research on the evaluation of pharmacy technicians from the perspective of pharmacists in Eskişehir. Material and Methods: The pharmacists of this test were chosen by random sampling method and they were asked to answer the questionary. The data of this test was analysed with IBM SPSS Statistics 20 and Microsoft Excel programs in general and in subgroups, then those analysis were given in percentages and shown in graphs. Results: This survey revealed the expectation of pharmacists from their pharmacy technicians associated with their duties in the pharmacy and properties, education levels, professional experience, knowledge about medicines and pharmacy procedures. Conclusion: In this survey, similar results were obtained in general and in subgroups. Generally the most important part of pharmacy system for pharmacists is prescription and authorization system so they want pharmacy technicians to be most well-equipped in this field

___

  • Cernasev A, Hadsall R, Cordina M. The Pharmacists Attributes in Advising Patients in Independently Owned Maltese Pharmacies. J Pharm Pharmacol 2014;5:462-470.
  • Koshman SL, Charrois TL, Simpson SH, McAlister FA, Tsuyuki RT. Pharmacist Care of Patients with Heart Failure: A Systematic Review of Randomized Trials. Arch Intern Med 2008;168:687-94.
  • Report of a Third WHO (World Health Organization) Consultative Group on The Role of The Pharmacist. The Pharmacist in The Health Care System: Preparing The Future Pharmacist: Curricular Development. Vancouver, Canada, 25-27 August, 1997.
  • Blom L, Krass I. Introduction: The role of pharmacy in patient education and counseling. Patient Educ Couns 2011;83:285–7.
  • Myers CE. Opportunities and challenges related to pharmacy technicians in supporting optimal pharmacy practice models in health systems. Am J Health-Syst Pharm. 2011;68:1128-36.
  • Alkhateeb FM, Shields KM, Broedel-Zaugg K, Bryan A, Snell J. Credentialing of pharmacy technicians in the USA. Int J Pharm Pract 2011;19:219-27. 7. Türk Hipertansiyon Prevalans Çalışması. http://www.turkhipertansiyon.org/pdf/Turk_Hipertansi yon_Prevalans_Calismasi_Ozeti-1.pdf November 2014]. [3rd.
Cukurova Medical Journal-Cover
  • ISSN: 2602-3032
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1976
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Karın Ağrısının Yönetiminde Tomografi ve CRP’nin Önemi

Yeliz ŞİMŞEK, Salim SATAR, Derya KARASU

Bir Güney Etiyopya Devlet Hastanesinde Antihipertansif İlaçların Potansiyel İlaç-İlaç Etkileşimi ve Reçete Yazma Modelleri

Fanta FUFA, Dereje MİRKANO, Ramenjiredi TİPATHİ

Genç Erişkin Bir Olguda Konjenital Bronşiyal Arter - Pulmoner Arter Fistülü

Sibel KARA, Nazan ŞEN, Uğur ÖZKAN, Şule AKÇAY

Vulvar Agresif Anjiomiksom: Farklı Bir Klinik Tablo

Sevgi BAKARİS, Alparslan OSDARENDELİ

Tıp Fakültesi Dönem I Öğrencilerinde Mizah Tarzları ve Benlik Saygısı İlişkisi: Kesitsel Bir Çalışma

Soner ÇAKMAK, Gonca KARAKUŞ, Lut TAMAM, Ali TAŞDEMİR, Mahmut KARAYTUĞ, Ç.ü.tıp Fakültesi 2. SINIF ÖĞRENCİ GRUBU

Ülseratif Koliti Komplike Eden Romatoid Paternli Poliartropatide Kısa Dönem Infliximab Yanıtı

İlke BENLİDAYI, Erkan KOZANOĞLU, Emine ORTAÇ

Ardıl Ekzotropya Olgularında Medyal Rektus Avansman Cerrahisinin Etkinliği

Kemal YAR, Gülhanım HACIYAKUPOĞLU, Ebru ESEN

Yaş Tip Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonunda İntravitreal Ranibizumab Enjeksiyonunun Etkinliği

Didem ŞAHİN, Ahmet ŞAHİN, Adnan AKSOY, Lokman ASLAN, Ali ŞİMŞEK

İdiyopatik Hipoparatiroidizm ile Ortaya Çıkan Fahr Hastalığı: İki Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi

Mehtap EVRAN, Gamze AKKUŞ, Murat SERT, Tamer TETİKER

Gebelikte İleri Evre Kolon Kanseri: Olgu Sunumu

Tuncay YÜCE, Dilek ACAR, Elif ÇETİNDAĞ, Cem ATABEKOĞLU