Roma’nın Anadolu’daki Doğu Sınırında Bulunan Karargahlar Üzerine Bir İnceleme

Roma İmparatorluğu, sınırlarını genişletmeye ve yeni eyaletler kurmaya başladığı dönemden itibaren sınır hattı üzerinde bir çok yere askeri yapılar inşa etmiştir.M.S. 1.yy’dan sonra imparatorluğun doğu sınırı olan Fırat nehir hattı da, askeri yapılarla donatılmıştır.Fakat burada Hadrianus Duvarı gibi kesintisiz bir tahkimat görülmez. 1970’li yıllardan itibaren Fırat Nehri üzerine inşa edilen barajlar sebebiyle gerçekleştirilen kurtarma kazıları ile birlikte, o zamana kadar fazla bilgi sahibi olmadığımız askeri yapılar tespit edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, tespit edilmiş olan ve Türkiye sınırları içerisinde kalan Roma Dönemi Fırat nehir hattı savunmasına ait karargâhların, arkeolojik veriler yardımıyla bir değerlendirmesini yapmak; askeri mimarinin sınırlara göre değişiminin nedenlerini anlamaya çalışmak ve daha sonraki çalışmalar için doğu sınır hattı ile ilgili araştırma zeminini oluşturabilmektir.

The Roman Empire built military structures on many frontiers from the beginning of the period they started extending their borders and establishing new provinces. Since the 1st c. A.D., the Euphrates River borderline, the Eastern frontier of the Empire, was equipped with military structures. However, there is no continuous fortification observed in this area as in the case of Hadrian’s Wall. Thanks to the rescue excavations carried during the construction of dams on the Euphrates River in the 1970s, military structures, which were not well known by that time, were identified. Accordingly, the aims of this study are: to make an assessment of the Roman military quarters in the Euphrates River defense line identified in the borders of Turkey with the help of archaeological data; to try to understand the reasons of the change in the military architecture according to the borders; and to establish grounds for further studies of the eastern borderline of the Empire.

___

  • Ammianus Marcellinus 1902 Rerum Gestrarum Libri,(The Roman History of Ammianus Marcellinus, During the Reigns of the Emperors Constantius, Julian, Jovianus, Valentinian, and Valens), (çev. C. D. Yonge), Londra.
  • Flavius Iosephus 1969 Bellum Iudaicum,(The Jewish War), (ed. H. St. J. Thackeray), Loeb Classical Library, Londra.
  • Procopius 1949 De Aedificiis, (Buildings), (çev. H. B. Dewing), The Loeb Classical Library, Londra.
  • Suetonius De Vita Caesarum (Çevrimiçi), http://www.thelatinlibrary.com/suet.html
  • Tacitus 1962 Annales,(The Annals), (çev. C. H. Moore ‐ J. Jackson),The Loeb Classical Library, Londra.
  • Historiae, (The Histories), (çev. C. H. Moore ‐ J. Jackson), The Loeb Classical Library, Londra.
  • Cowan, R. 2015 Roman Legionary AD 284-337: The Age of Diocletian and Constantine the Great.
  • Edwell, P. M. 2008 Between Rome and Persia. The Middle Euphrates, Mesopotamia and Palmyra under Roman Control, Routledge Monographs in Classical Studies, Londra ve New York.
  • Gregory, S. -1996 a. Roman Military Architecture on the Eastern Frontier from AD 200-600-II, Amsterdam.
  • -1996b. “Was There an Eastern Origin for the Design of Late Roman Fortifications? Some Problems for Research on Forts of Rome’s Eastern Frontier. The Roman Army in the East”, (ed. D. L. Kennedy), Journal of Roman Archaeology Sup. 18: 169-209.
  • -1997. Roman Military Architecture on the Eastern Frontier from AD 200-600-III, Amsterdam.