İlköğretim okulu öğrencilerinde anlatsal eğitiminin ağız-diş sağlığı bilgi düzeyine etkisi

Amaç: Bir ilköğretim okulunun birinci ve ikinci kademe öğrencilerine öğretmen ve hekim tarafından uygulanan anlatsal ağız-diş sağlığı eğitimi arasında bilgi düzeyini etkileyen bir fark olup olmadığını araştırmak. Gereç ve Yöntem: Çalışma Istanbul'un Kocamustafapaşa Hekimoğlu Ali Paşa Ilköğretim Okulu'nda ilk kademe ve ikinci kademe sınıflarda eğitim görmekte olan toplam 283 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Ilk kademe öğrencilerine 8 soruluk, ikinci kademe öğrencilerine 7 soruluk anket eğitim öncesi ve sonrası uygulanmıştır. İki kademedeki öğrenciler rastgele olarak ikiye ayrılmış, bir grubu diş hekimleri, diğer grubu ise öğretmenler eğitmiştir. Bulgular: Öğretmen tarafından verilen eğitimle bilgi düzeyi 4 ve 5. sınıf öğrencilerinde % 80.6'dan % 81.5'e; 6 ve 7. sınıf öğrencilerinde % 46.0'dan % 55.4'e çıkmıştır. Dişhekimi tarafından verilen eğitimle bilgi düzeyi 4 ve 5. sınıf öğrencilerinde % 85.2'den % 88.5'e; 6 ve 7. sınıf öğrencilerinde %58.5'den % 59.7'ye yükselmiştir. Sonuç: Araştırma sonucu öğrencilere uygulanan anlatsal eğitimin yeterli olarak bilgi düzeyini artıramayacağını, zorunluluk durumunda ise, eğitimin öğretmenler tarafından yapılmasının daha uygun olacağını göstermektedir.

The effect of descriptive education on the knowledge of oral and dental health among primary school students

Aim: To find out whether there is a difference on oral and dental health knowledge between the primary school students educated descriptively by a dentist and schoolteacher. Methods: The study included fourth, fifth, sixth and seventh grade students (n=283) in Istanbul Hekimoğlu Ali Paşa Primary School. A questionnaire consisting of 8 questions were applied to students who were at the fourth and fifth years, and questionnaire consisting of 7 questions were applied to students who were at the sixth and seventh years, before and after education. Than both of the students groups were divided into to two at random. Dentists educated one of the groups descriptively and schoolteachers educated the other group descriptively. Results: Average level of knowledge of the fourth and fifth years students increased to 81.5 % from 80.6 %, and increased to 55.4 % from 46 % among the sixth and seventh years students educated by teachers. Average level of knowledge of the fourth and fifth years students increased to 88.5 % from 85.2 % and increased to 59.7% from 58.5% among the sixth and seventh years students educated by dentists. Conclusion: Our results suggest that, it is not possible to reach perfect knowledge by descriptive education, but if it is necessary education by teachers will be most useful.

___

  • 1.Akıncı T, Aktören O, Sepet E ve ark. İstanbul Büyükçekme-ce ilçesi ilkokul çocuklarında diş çürüğü sıklığı. İ.Ü. Dişhek Fak Derg 1998; 32: 16-21.
  • 2.Eronat N, Ertuğrul F, Uğur ZA ve ark. İzmir Bornova'da sosyoekonomik düzey ile ağız-diş sağlığı durumunun 7 ve 12 yaş grubu çocuklarda değerlendirilmesi. Hacettepe Dişhek Fak Derg 1997;21:46-51.
  • 3.Söder PÖ, Jin LJ, Söder B, et al. Periodontal status in on urban adult population in Sweden. Community Dent Oral Epidemiol 1994; 22: 106-11.
  • 4.Özerkan AG, Aren G, Seymen F ve ark. Çocukların ağız-diş sağlığı eğitiminin periodontal indeks değerleri üzerine etkisi. Akademik Dental Dişhek Derg 2001; 3: 1-3.
  • 5.Özperk G, Akgün S, Yazıcıoğlu B. 7-12 yaş grubu öğrencilerinde ve öğretmenlerde ağız sağlığı düzey belirleme çalışması (İl-tekin İlkokulu, Ankara 1992). Hacettepe Dişhek Fak Derg 1996; 20: 12-6.
  • 6.Spencer N. Okul başarısını etkileyen sosyal faktörler. Okul Sağlığı Kongresi, Konferansları, Paneller, Çalışma Grupları sonuç bildirgesi, (13-17 Ekim 1999) Özet Kitabı. İstanbul, 1999;10.
  • 7.Sziegoleit F, Ansari C, Wleklinski C, et al. Karies pravalenz und selbteinschatzung der Mundgesundheit. Oralprophylaxe 2002; 23: 41-7.
  • 8.Saydam G, Oktay İ, Doğan F. Ağız ve diş sağlığı konusunda ilkokul çocuklarına yönelik sağlık eğitiminin kuralları ve bu konuda hazırlanmış bir örnek. İ.Ü. Dişhek Fak Derg 1989; 23: 217-24.
  • 9.Pekiner F, Atalay T. İstanbul'un sosyo-ekonomik düzeyi düşük bir semtindeki bir ilköğretim okulunda 4. sınıf öğrencilerine uygulanan ağız ve diş sağlığı porgramının değerlendirilmesi. TDB 6. Uluslararası Dişhekimliği Kongresi (21-26 Haziran 1999), Kongre Programı ve Özetler Kitabı, istanbul, 1999; 233.
  • 10.Bora N, Saydam GB. Sözel rehberlik-somut işlemle fırçalama öğretiminin eşlik ettiği sağlık eğitiminin etkinliğinin incelenmesi. TDB 9. Uluslararası Dişhekimliği Kongresi (18-22 Haziran 2002) Kongre Programı ve Özet Kitabı. İzmir, 2002; 208.
Çocuk Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-9940
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: İstanbul Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne başvuran çocuklarda demir eksikliği anemisi sıklığı ve beslenme durumu ile ilişkisi

Cihat ŞANLI, Ülker KOÇAK, MERYEM ALBAYRAK, Ayla OKTAY, Didem ALİEFENDİOĞLU, Selda HIZEL

C-reaktif proteine göre hastalıklar

Saadet AKARSU, Mustafa AYDIN, Erdal YILMAZ, Abdullah KURT, HATİCE GAMZE POYRAZOĞLU, Çıtak A. Neşe KURT

Bakteriyel menenjitli çocuklarda beyin omurilik sıvısında ferritin düzeyi

Sedat ÖKTEM, Tavukçu Fatma ERGİN, Gülnur TOKUÇ

İlköğretim okulu öğrencilerinde anlatsal eğitiminin ağız-diş sağlığı bilgi düzeyine etkisi

Necmi NAMAL, Ertem Hayriye VEHİD, Günay CAN, Suphi VEHİD, Ayşe KAYPMAZ

Çocuklarda üreteral obstrüksiyonun ender bir nedeni: Retrokaval üreter

İ. Onur ÖZEN, M. Meral GÜÇLÜ, Arzu DEMİRTOLA, Barış BAĞBANCI, RAMAZAN KARABULUT, Billur DEMİROĞULLARI, Nuri KALE

Çocuk gelişiminde müziğin yeri

Coşkun NEHİR, Gülbin GÖKÇAY, Uğur Serpil BAYSAL

Yenidoğan kliniğine sevk ve transport edilen hastaların irdelenmesi

Füsun OKAN, Sinan USLU, Asiye NUHOĞLU

Rabdomiyoliz ile gelen bir santral kor hastalığı vakası

Müferet ERGÜVEN, SARE GÜLFEM ÖZLÜ, Banu BAL, Büge ÖZ, Cüneyt ŞAR

Tek başına anne sütü ile beslenen term yenidoğanlarda ilk üç günde tartı kaybı oranı ve hipernatremi sıklığı

Fatma NARTER, Zeynep İNCE, EMİNE ASUMAN ÇOBAN, Leyla KARADENİZ, Gülay CAN

Pediatrik onkolojide tümör belirteçlerinin klinikteki yeri

Gülnur TOKUÇ, Sedat ÖKTEM, Özlem KETENCİ