II. Meşrutiyet’in İlk Yıllarında İzmir Basınında Bodrum (1908-1910)

Bodrum II. Meşrutiyet yıllarında Aydın vilayet merkezinden hayli uzakta bir kazadır. Bu tarihlerde İzmir’de vilayetin taşra birimleriyle de ilgili haber ve yorumlara yer veren üç önemli gazete çıkmaktadır: Hizmet, Ahenk ve İttihad. Bu gazetelerin Meşrutiyet’in yeniden ilanından sonraki sayıları taranarak, Bodrum’la ilgili olanları derlenmiştir. 1908 ortalarından başlayarak, 1910 yılı sonlarına kadar süren döneme ait bilgiler, dokuz ayrı başlık altında ele alınmıştır. Başlıklar konu esaslıdır. Her başlık altında basına yansıyan olaylar veya gelişmeler verilmiş ve değerlendirilmiştir. Dönemin İzmir gazetelerinde Bodrum’la ilgili haber ve duyuru türünden metinlerde en fazla yer alan konuların başında Bodrum hapishanesi gelmektedir. İkinci sırada memur ve görevli atamalarıyla ilgili haberler yer almaktadır. Bunları kaçakçılık olayları, bodrum limanı, hayvan hastalıkları, güvenlik haberleri, yardım kampanyaları gibi konular izlemektedir. Bu makalede, gazetelerde yer alan bu gelişmeler derlenerek değerlendirilmiş ve Bodrum’un yakın tarihine katkı sunulmaya çalışılmıştır.

Bodrum in Press of Izmir during the First Years of the Second Constitutional Era (1908-1910)

Back in the Second Constitutional Era, district of Bodrum was very far away from the Aydın province center. In those days, three important newspapers in İzmir stood out which published news and comments about Aydın province's various units, those were: Hizmet, Ahenk, and İttihad. Those newspapers' issues which were published after the re-establishment of Constitutional Monarchy were scanned and those which were related to Bodrum have been compiled. The information about the period which starts around the mid-1908 and ends around late 1910 was discussed under nine different titles. These titles were based on the subject. Every title includes, with their respective assessments, the developments or news which made their ways into the media. News and announcements in newspapers of Izmir regarding Bodrum had the topic of Bodrum prison as their most popular topic. News about assignment of civil servants and officers ranked second. These were followed by such topics as smuggling incidents, Bodrum harbor, animal diseases, security news, and aid campaigns. This article compiles and evaluates the aforementioned developments found in the newspapers and tries to contribute to the recent history of Bodrum.

___

  • Gazeteler
  • Ahenk, (1908-1910)
  • Hizmet, (1908-1909).
  • İttihad, (1908-1910).
  • Kitap, Bildiri ve Makaleler
  • Akkoyun, Turan, “Atatürk Dönemi İzmir Basınının Genel Durumu”, Son Yüzyıllarda İzmir ve Batı Anadolu Uluslararası Sempozyumu Tebliğleri, Haz. Tuncer Baykara, Akademi, İzmir 1994.
  • Arıkan, Zeki, İzmir Basın Tarihi (1868-1938), EÜ Edebiyat Fakültesi, İzmir 2006.
  • Birinci, Ali, Hürriyet ve İtilaf Fırkası -II. Meşrutiyet Devrinde İttihat ve Terakki’ye Karşı Çıkanlar-, Dergah, İstanbul 1990.
  • Çapa, Mesut, “Yirminci Yüzyılın Başlarında Bodrum”, 2. Uluslararası Her Yönüyle Bodrum Sempozyumu Sempozyum Bildirileri 9-12 Mayıs 2011, Haz. Ahmet Özgiray – M. Akif Erdoğru, Bodrum 2011.
  • Çelik, N. Betül, “Bodrum Kalesi’nin Hapishaneye Dönüştürülmesi ve Buraya Yapılan Sürgünler (1890-1914)”, 3. Uluslararası Her Yönüyle Bodrum Sempozyumu 30 Ekim-1 Kasım 2013, Bodrum Bildiriler, C. 1, Haz. M. Akif Erdoğru-Ahmet Özgiray, İzmir 2014.
  • Günay, Vehbi, “XX. Yüzyıl Başlarında Bodrum (Osmanlı Vilayet Yıllıklarına Göre)”, 3. Uluslararası Her Yönüyle Bodrum Sempozyumu 30 Ekim-1 Kasım 2013, Bodrum Bildiriler, C. 1, Haz. M. Akif Erdoğru-Ahmet Özgiray, İzmir 2014.
  • Huyugüzel, Ö. Faruk, 1928’e Kadar İzmir’de Çıkmış Türkçe Kitap ve Süreli Yayınlar Kataloğu, EÜ Edebiyat Fakültesi, İzmir 1996.
  • Salname-i Vilayet-i Aydın 1326 Sene-i Hicriyesine Mahsus, Def’a 25, Vilayet Matbaası.
  • Serçe, Erkan, İzmir’de Kitapçılık 1839-1928 -Kitaplar, Kitapçılar, Matbaalar ve Kütüphaneler-, Akademi, İzmir 1996.