ANKARA’DA BAZI AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNE BAŞVURAN 15 YAŞ ÜZERİ KİŞİLERİN GÜNEŞ IŞINLARI ve DERİ KANSERİ HAKKINDA BİLGİ DÜZEYLERİ ve GÜNEŞ IŞINLARINDAN KORUNMA DURUMLARI

Deri kanseri sıklığı giderek artmakta ve görülme yaşı düşmektedir. Bu nedenle halk sağlığı açısından önemli bir sorun oluşturmaktadır. Güneş ışığının deri üzerindeki zararlı etkileri, deri kanserlerinin gelişiminin önlenmesi ve güneşten korunma yöntemlerinin etkili bir şekilde uygulanması konusunda toplumun eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi gerekmektedir ancak bu konudaki çalışmalar ve araştırmalar ülkemizde yetersiz kalmaktadır.Bu çalışmada Ankara’da bazı aile sağlığı merkezlerine başvuran 15 yaş üzeri kişilerin güneş ışınları ve deri kanseri hakkında bilgi düzeylerinin ve güneş ışınlarından korunma durumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Araştırmada uygun örnekleme yöntemi ile 684 kişiye ulaşılması hedeflenmiştir, 695 kişiye ulaşılmıştır.Katılımcılar  deri rengi, deri tipi, vücudunda 5mm’den büyük asimetrik, düzensiz yapılı nevüs bulunma durumu, hayatı boyunca hafif  ve şiddetli cilt yanığına maruz kalma durumu, tatillerde öğle saatlerinde güneşe maruz kalma süresi ve kendini deri kanseri riski açısından değerlendirme durumuna göre güneş kremi kullanma durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p<0.05).Çalışmamızdan elde edilen veriler ışığında katılımcıların güneş ışınları ve deri kanseri konusundaki bilgilerinin orta-iyi düzeyde olduğu görülmüştür. Beklendiği gibi katılımcıların genç, eğitimli ve düzenli bir işte çalışan kesiminin güneş ışınları ve deri kanseri konusundaki bilgi düzeyleri daha fazladır. Deri kanserlerinin gelişiminde en büyük role sahip olan UV ışınlardan korunmada atılması gereken en önemli adım insanların bilgi düzeylerinin artırılması ve davranışlarının iyileştirilmesidir.

___

  • Uslu M. , Karaman G. , Şavk E. , Şendur N.; Adnan Menderes Üniversitesi Hekimlerinin Deri Kanserleri Ve Güneşin Etkileri Konusundaki Bilgi Düzeyleri İle Güneşten Korunma Davranışlarının Değerlendirilmesi; ADÜ Tıp Fakültesi Dergisi 2006; 7(1) : 5 - 10.
  • Uysal A., Özsoy SA.ve Ergül Ş.; Öğrencilerin Cilt Kanseri Risklerinin Ve Güneş Işınlarından Korunmaya Yönelik Uygulamalarının Değerlendirilmesi; Ege Tıp Dergisi 2004; 43(2) : 95 – 99.
  • Turan-Haktanur N., Yazıcı S.; Çocuk Dergisi 2008; 8(3):160-165.
  • Dobbinson SJ., Wakefield M., Jamsen KM.; Weekend Sun Protection and Sunburn in Australia Trends (1987–2002) and Association with SunSmart Television Advertising; Am J Prev Med 2008;34(2):94-101.
  • Hawkes AL., Hamilton K., White KM., Young R.; A Randomised Controlled Trial Of A Theory-Based İntervention To İmprove Sun Protective Behaviour in Adolescents (’you can still be HOT in the shade’): study protocol; Hawkes et al. BMC Cancer 2012; 12:1: https://doi.org/10.1186/1471-2407-12-1 .
  • Mahler HIM, Kulik JA., Gerrard M., Gibbons FX.; Effects Of Upward And Downward Social Comparison İnformationon The Efficacy of An Appearance-Based Sun Protectionintervention: A Randomized, Controlled Experiment ; J Behav Med 2010;33 : 496–507.
  • MacKie RM. Awareness, Knowledge And Attiudes To Basal Cell Carcinoma And Actinic Keratoses Among The General Public Within Europe. J Eur Acad Dermatol Venereol 2004;18:552-555.
  • İlter N., Öztaş MÖ., Adışen E., Gürer MA., Keseroğlu Ö., Ünal S.; Ankarada Bir Alışveriş Merkezinde Yapılan Nevüs Taramasında Popülasyonun Güneşten Korunma Alışkanlıkları ve Melanositik Nevüslerin Değerlendirilmesi 2009; 43:155-159.
  • Hall HI, May DS, Lew RA, Koh HK, Nadel M; Sun Protection Behaviors of the U.S. White Population; Preventive Medicine 1997; 26: 401–407.
  • Lowe JB, McDermott LJ, Stanton WR, et al.; Beahvior of Caregivers To Protect Their Infants From Exprosure To The Sun In Queesland, Australia; Health Educ Res Oxford University 2002; 17:405-414.
  • Hall HI, Jorgensen CM, McDavid K, Kraft JM, Breslow R.; Protection From Sun Exposure in US White Children Ages 6 Months To 11 Years; Public Health Rep 2001; 116:351-361.
  • Weinstock M., rossi J, Retiring C.A., Maddock J.A., Cottrill S.D.; Sun Protectıon Behavıors And Stages Of Change For The Prımary Preventıon Of Skın Cancers Among Beachgoers In Southeastern New England; Ann Behav Med 2000, 22(4):286-293.
  • Glanz K., Health Behavior and Health Education 2008.
  • Durusu-Tanrıöver M, Yıldırım H H , Demiray-Ready F.N & et al. Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Araştırması (1.Baskı), Sağlık-Sen Yayınları-25 Ankara (2014). Retrieved July 31, 2017: http://www.sagliksen.org.tr/cdn/uploads/gallery/pdf/8dcec50aa18c21cdaf86a2b33001a409.pdf .
Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-9607
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

AKCİĞER ADENOKARSİNOMUNDA TÜMÖR BOYUTU VE HİSTOPATOLOJİK ALT TİPİN SAĞKALIM ÜZERİNE ETKİLERİ

AYKUT ELİÇORA, Hüseyin F. SEZER, Kürşat YILDIZ, SALİH TOPÇU, ADİL AVCI, Galbinur ABDULLAYEV

Ülseratif kolit hastalığı kemik mineral yoğunluğunu etkiler mi?

Tahir BURAN, ELMAS KASAP, Büşra GÖKÇE, FİKRİYE GÜL GÜMÜŞER

Effect of Subclinical Hyperthyroidsm on the Outcome of Coronary Artery Graft Bypass Surgery

EYÜP AVCI, AHMET DOLAPOĞLU, Muhammed KIZILGÜL

Çocuk Tenisçilerde Patlayıcı Kuvvet ile Sürat Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

SUAT YILDIZ, ERTUĞRUL GELEN, Volkan SERT, Murat AKYÜZ, Murat TAŞ, DOĞUŞ BAKICI, Erdem ÇIRAK

Kronik Sudan Kaçınma Stresi ile Oluşturulan Oksidatif Hasar ve Fulvik Asidin Erkek Sıçan Dokusunda Erektil Disfonksiyon Üzerine Etkisi

Ezgi YAPRAK SÖYÜK, İBRAHİM SÖĞÜT, ESRA ÇİKLER DÜLGER, Canan HÜRDAĞ

Laboratuvar Sonuç Verme Sürelerinin Değerlendirilmesi

YEŞİM GÜVENÇ DEMİRAĞCI

Sağlık Çalışanlarında Tükenmişliğin Belirleyicileri: Sigara ve Alkol Kullanımına Etkisinin İncelenmesi

AHMET YILDIZ, İLHAN ÇİÇEK, MEHMET EMİN ŞANLI

Suriyeli Sığınmacıların Fiziksel Sağlık Algılarını Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi

FATİH BUDAK, ÖZLEM ÖZER, MELEK ZUBAROĞLU YANARDAĞ

3.TRİMESTİRDE GEBELİKLE İLİŞKİLİ BEL AĞRISININ AZALTILMASI, YAŞAM VE UYKU KALİTESİNİ ARTTIRILMASINDA KİNESİO-TERAPİ VE EV EGZERSİZİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

İrem ŞENYUVA, Meryem KÖSEHASANOĞULLARI, Nihal YILMAZ, Ezel GÜNAY, Ali Yavuz KARAHAN

Anadolu Toplumu C2 Omurga Laminasinin Radyomorfometrik Cerrahi Anatomisi

MURAT SAYIN